Маска немачког ултиматума

Пише НИКОЛА ВРЗИЋ

Извештај Европске комисије о Србији показао нам је како се лако, од интегрисаног управљања границом између Србије и „Косова“, стиже до „поштовања територијалног интегритета Косова“. Хоће ли нас овај захтев Европске уније, коначно, одвратити од таквог европског пута Србије?

Када се, у наредних сто година, буде описивало како је Србија обележила првих сто година од ослобођења Старе Србије – са Косовом и Метохијом као њеним срцем – писаће се и да је ту стогодишњицу, уместо Србије, обележило 27 чиновника делегираних у Европску комисију. Обележили су је захтевом да Србија, ако хоће да добије датум за почетак преговора о учлањењу у ЕУ, до „пуне нормализације односа између Србије и Косова“, као „суштински елемент овог процеса“, „поштује територијални интегритет Косова“. Тако да ће од одговора српских власти на овај захтев зависити да ли ћемо и за сто година имати шта да обележавамо или ће само наши потомци имати зашто да нас презиру… Премијер Србије Ивица Дачић, ако је уздати се у његову реч, рекао је да би ови захтеви Европске уније могли да значе затварање, уместо отварања, даљег дијалога са Приштином. Видећемо, надамо се.

УГОВОР С КОСОВОМ Европска комисија у Бриселу је, дакле, ове среде 10. октобра усвојила документ од 77 страница, назван „Стратегија проширења и главни изазови 2012-2013.“, у којем се поред осталих, будућих и потенцијалних кандидата, од Исланда до Албаније, говори и о Србији. И о Косову; наравно, оном Косову које није Србија.
Усвојило је оних 27 ЕУ комесара и додатни документ о Косову „Комуникацију о Студији изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом“. То је – да подсетимо, ако је подсећање на тај срамни чин уопште потребно – споразум какав је, 29. априла 2008. године, у име Србије потписао Божидар Ђелић, у присуству тадашњег председника Бориса Тадића. Данас, констатују бриселске бирократе, „ова студија (изводљивости) потврђује да ССП може да буде закључен између ЕУ и Косова, у ситуацији у којој чланице ЕУ задржавају различите погледе на његов статус. Комисија ће предложити директиве за преговоре о ССП, пошто Косово начини напредак у испуњавању неколико краткорочних приоритета“. Ова је одлука ЕК, колико очекивана после бриселског договора о регионалном представљању Косова (он је, тачком 10, и омогућио Унији да превазиђе унутрашње несугласице о статусу Косова: „Такође, ово укључује и сусрете са институцијама ЕУ у контексту Европске агенде“), толико и далекосежно значајна, барем из два разлога. Зато што показује да читава ЕУ – као организација, дакле, а не скуп независних држава од којих свака има (тобожње право на) сопствену вољу – Косово посматра као независну државу. И друго, ако тако поступају упркос вољи пет њених равноправних чланица, показује овај документ како ће се у будућности, која почиње данас, односити према вољи Србије.
Ево како; и нећемо, при том, да будемо евроскептични колико с разлогом јесмо, па да се хватамо баш за сваку ситницу која нам је привукла пажњу у Извештају о Србији, попут ЕУ подршке РЕКОМ-у, подршке прогањању јатака хашких бегунаца и подршке рањивим групама због отказане „Параде поноса“. О „неким изјавама које нису биле од помоћи за помирење у региону, које је дао нови председник Србије, г. Николић, као што је порицање квалификације геноцида за злочин у Сребреници“, ипак, биће речи нешто касније. Пре тога, бавимо се „кључним условом“ за наставак ЕУ интеграција Србије – косметским условом. Ако нам, већ, суштину тог услова не разоткрива сама спремност ЕУ да уђе у уговорни однос (ССП) са независним Косовом.

УЛТИМАТУМ ЕК Читамо оно што пише у „Закључцима и препорукама“ о Србији у већ споменутој „Стратегији проширења“… Потребно је, пише тамо, да би препоручили отварање преговора о учлањењу у ЕУ („датум“), да Србија „направи даљи напредак ка видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом“, јер је баш то „кључни приоритет“. Примајући к знању да је Србија недавно „потписала технички споразум о ИБМ“ (оно што премијер Дачић тврди да нисмо учинили) и да је разјаснила неспоразуме око регионалног представљања „Косова“, ЕК нам даје и задатке. Следи неколико кључних реченица. Оне нас уверавају да је документом ЕК, заправо, замаскирано бар пет-шест од седам тачака немачког ултиматума Србији, које је у Београд пре три недеље донео посланик демохришћана Андреас Шокенхоф.
Најпре, „Комисија позива Србију да у доброј вери спроведе све досадашње договоре, и да се конструктивно ангажује на пуном обиму питања под покровитељством ЕУ“ – ова нас реченица неодољиво подсећа на тачку 4 ултиматума немачких посланика, која тражи „потпуну реализацију досадашњих резултата и договор о наставку дијалога изван већ предвиђених тема, као што су енергетика и телекомуникације. Мора да дође до видљивог напретка у погледу решења још отворених билатералних питања са Косовом.“ Затим, наводи се у документу ЕК, „видљиво и одрживо побољшање односа између Србије и Косова потребно је да би обе могле да наставе са својим путем ка ЕУ, избегавајући при том да једна другу блокирају у овим напорима“. Како обезбедити „видљиво и одрживо побољшање“? Тако што ћемо доћи до тачке 7 немачког ултиматума: „Србија пре преговора мора да покаже видљиву вољу да је спремна да постигне правно обавезујућу нормализацију односа са Косовом, с перспективом да обе пуноправне чланице у смислу ЕУ уговора могу да реализују своја права и обавезе независно једна од друге и заједно.“ А онда, пише даље ЕК, „овај процес требало би постепено да резултира пуном нормализацијом односа између Србије и Косова“, при чему „пуна нормализација односа“, да се не заваравамо, може да значи само једно: узајамно, формално признање Србије и Косова. Баш како је, пре само месец дана у Бриселу, прорекао још један Немац, председник Европског парламента Мартин Шулц.
Пре тога, додуше, инсистира ЕК на испуњавању још једног ситног услова. Да се Србија самоукине на Космету и да, самоукинута, призна интегритет независног Косова: „Решавање проблема на северу Косова, уз поштовање територијалног интегритета Косова и посебних потреба локалног становништва, биће суштински елемент овог процеса.“ Или, како су нам то написали немачки парламентарци у тачки 5 ултиматума: „Као битно очекивање односи се на – српске паралелне институције на северу Косова. Бундестаг очекује почетак континуираног укидања паралелних структура у безбедносном апарату и управи, као и њиховог финансирања.“ Док је немачка тачка 6 („Београд мора још више да употреби свој утицај и континуирано утиче на Србе са севера да активно сарађују са ЕУЛЕКС-ом и КФОР-ом“) садржана у подсећању ЕК на Закључке Савета ЕУ, од 5. децембра 2011, који од Србије тражи да и „ЕУЛЕКС и КФОР буду неометани у извршавању својих мандата“…

ПРИНЦИПИЈЕЛНА ЛАЖ На један је од ових немачких захтева ЕК реаговао премијер Ивица Дачић, и то чим му је Венсан Дежер, ЕУ намесник у Србији, ове среде свечано уручио фасциклу са извештајима, препорукама и маскираним ултиматумима: „Србија је била спремна за политички дијалог већ у октобру, али сада ово поставља питање да ли је то само мекша алтернатива за признавање независности Косова, јер још нисам срео територијални интегритет без суверенитета. Доста сам узнемирен оваквом изјавом, јер уместо да помогне почетку дијалога, она може да га затвори. Можда је било поштеније тражити од Србије да призна независност Косова него да призна државни интегритет.“ Па је, да би спустио тензије, оставио могућност да је „ово формулација која је са наше стране погрешно протумачена“.
И на ту се могућност одмах вешто закачио Штефан Филе, ЕУ комесар за проширење, стари лажов (извињавамо се читаоцима – наравно, не и Филеу – на овој тешкој и истинитој формулацији; ако је, наиме, лажов особа која не говори истину, шта би друго могао да буде Филе који је, колико у априлу 2010, рекао да „евроинтеграције Србије и Косова остају одвојена питања“?) Елем, рече Филе РТС-у, „помињање територијалног интегритета нема везе са статусом Косова“, при чему је, додао је, „принцип немењања граница Косова навела Контакт група још у новембру 2005, у смерницама за преговоре о статусу Косова“. Из овога закључујемо да Филе није само лажов, већ је и дволични подлац. Ево и зашто; да, то је тачка 6 споменутих смерница која каже да „неће бити никаквих измена у садашњој територији Косова, тј. никакве поделе Косова“, али та иста тачка 6, у претходној реченици коју не спомиње тај чиновник Уније која с независним Косовом ступа у уговорни однос, изричито каже: „Било које решење које је једнострано или је резултат употребе силе било би неприхватљиво.“ Косово је, наглашавамо, једнострано прогласило независност, а тај једнострани чин ЕУ сада мирно прихвата…
Дачићева је, пак, реакција на немачке захтеве ЕК имала занимљиву предигру дан раније, у Риму, где је боравио председник Србије Томислав Николић. Дао је интервју за „Коријере дела сера“, у којем је рекао, у инат немачком захтеву број 3 („Иако је Србија протеклих година предузела видљиве кораке у превазилажењу прошлости потребно је даље напредовање. Корак назад је изјава ‚да у Сребреници није било геноцида‘. Бундестаг очекује јасне сигнале у правцу наставка помирења у региону“) и неслагању ЕК, да се „у Сребреници није десио геноцид. Реч је о појединачној кривици припадника српског народа. Ниједан Србин не признаје геноцид у Сребреници, па ни ја.“ А затим је и поновио: „Уколико је неопходно одрицање од Косова, онда је прихватљивије да заборавимо Европу…“
Е, па, пошто је 27 европских комесара сасвим јасно рекло да одрицање од Косова јесте неопходно, остаје само да председник и премијер остану доследни ономе што су рекли. Да се, због њих, и сви ми не бисмо црвенели у наредних сто година…

 

4 коментара

  1. Ne ponistite dosadasnje pregovore i/ili dogovore, i saglasite se da se dijalog izmedu Beograda (drzava Srbija) i Pristine (drzava Kosovo) nastavi, i ostacete:
    bez(!) istinitim prijateljima, definitivno bez(!) Kosmet (jer priznanje Srbije nece vise biti potrebno),
    a mozda(!) ce amputirana Srbija da dobije mogucnost uclananje u EU (ali naravno samo ako se Berlin (drzava Nemacka) ne predomisli i osim Pristine (drzava Kosovo) ne zeli da zahteva i Novi Sad (drzava Vojvodina (ili neko drugo ime)) i Nis (drzava Sandzak)).
    Potrebno li je biti jasnije – nije, ili?

  2. “Beograd spreman za dijalog s Prištinom, ukoliko se ne postavi uslov priznavanja Kosova […]”
    (RTS, Dijalog, ali bez priznanja Kosova, 11.10.2012)
    Nekome je vazno da se stvori situacija, da Srbija i ne treba vise da se saglasi, odnosno priznaje drzavu „Newborn“, a to pokusavaju stvaranjem oznaka i ocvrscanjem vec stvorenih potencijalnih oznaka Republike, Republike „Tvorevina“.
    Jos je Kosovo srpska teritorija, da bi to tako ostalo, moraju se zaustaviti unutrasnji (bilo zbog neznanja ili svesno zbog licnog profita) i spoljni neprijatelji.
    Prioritet EU i njihove institucije EUlex je eksploatacija srpske teritorije – njihov lex (pravo) ni veze nema s pravdom: bezbedno kretanje za Srbe ne postoji, imovina proteranih Srba je i dan danas uzurpirana, broj ubijenih Srba povecan.
    Otvorite oci i vidite perfidnu igru koju igraju, otvorite srce i kazite: Stop – do ovde, i ne dalje! I ovima i onima!

  3. Izjava predsednika Nikolica u vezi dokumenta gde pise i stoji “integritet Kosovo”je za mene toliko mlaka,kao da precutno prihvata takav dokument i salje Dacica da pregovara sa Pristinom. Ako zaista posalje pregovarace,to znaci da je precutno priznao nezavisnost KiM,a to predstavlja kapitulaciju zemlje. To sto je Djelic po nalogu Tadica potpisao ranije,treba ispitati i staviti na dnevni red Skupstine Srbije,jer takav dokument ni ranija skupstina Srbije nije razmatrala, a arbitre tog dokumenta na sud. Drugu nacin je referendum naroda Srbije. Dakle sve na demokratski nacin. Niko nema pravo da u svoje ime ili u ime predsednika potpisuje bilo sta sto vodi ka nezavisnosti i otcepljenju dela teritorije Srbije. U cijem interesu sadasnji vlastodrsci toliko navaljuju u tu EU, u interesu naraoda svakako da nije.Narodu treba posao i od rada da zivi. Pljackase veka drzave i naroda Srbije pod hitno privesti,suditi im,oduzeti sve sto su lopovlukom stekli,vratiti narodu,a njih iza brave. E to su goruca pitanja koja ova vlada i sadasnji predsednik treba da resavaju. Iz dosadasnjeg njihovog rada,ocigledno je da oni, naprotiv cak stite te kriminalce,a hvataju neke sitne ribice (girice),a kapitalce cuvaju da se mreste. Da potsetim samo neka od obecanja Nikolica za vreme izbora: “Tijanica, odmah cim preuzmem duznost,smenicu ga”-(malo sutra,ovaj mu cak pise preteca pisma,a danas mu se smeje u lice da ce dati ostavku 2014g),”Korupciju i kriminal cu iskoreniti,a pljackasima oduzeti pokradeno,vratiti narodu,a njih u zatvoru”(nije se krenulo s mrtve tacke,a hvalisu se svaki dan o tome,glavni u sudstvu,policiji,BIA… i dalje kadar iz DS-a i sa takvima “resavaju” opljackano),”Sve sto je potpisano u vezi KiM,obelodanicu javno da narod zna” (malo sutra,muk,ucutao se), “Sve sto se bude trazilo u vezi sa KiM od strane EU, nece biti tajne,reci cu narodu” (svaki dan se spominju neki 7 uslova data Srbiji,pa jos 7 i tako u nedogled,a to iz nekih novina narod otkriva,a ne od predsednika),itd,itd. I jos samo jedno obecanje njegovog tada zamenika stranke Vucica: “Djilas je lopov pokrao i opustosio Beograd,kad pobedimo ispitacemo sve kao i gradnju najveceg mosta koji spaja dve mesne zajednice”(kad je Vucic dosao na vlast kod njega nema muk,nego galsno covek rece,”Djilasa ne dirati,on je zasluzeno sovojio mesto gradonacelnika”).I sta dalje komentarisati,iskreno i ja se stidim zbog njihovih laznih obecanja,jer sam za te dao svoj glas. Cini mi se da Seseljeve reci upucene njima dvojici iz haske sudnice moguce se obistiniti. Voleo bih da ne bude tako,naprotiv,ali vreme ce pokazati i to veoma brzo.

  4. Nikolic dokazuje koliko je bistar i brzo reaguje ” Kada je on mene udario sekirom po glavi, ja sam ODMAH shvatio da on hoce da se bije”!
    Sta jos trebaju EUROPEJCI da ucine da NIKOLIC shvati…………….ono sto vec djecica iz obdanista znaju!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *