БРАНКО ПАВЛОВИЋ: ТЕМЕЉНИ ЛОМОВИ У ЕУ ИЛИ ЗАШТО НАМ ТАМО НИЈЕ МЕСТО

Питање уласка Србије у ЕУ треба разматрати у односу на три целине – шта то значи за територијални интегритет Србије (почетно Косово и Метохија); затим каква макроекономска полтика се намеће чланици кандидату од ЕУ; и шта то даље значи за развој Србије и шта је то ЕУ данас. Предложени рационални приступ разматрању овог питања без било каквог унапред заузетог става нужно нас води закључку да Србија никако не треба да иде ка ЕУ.

Полазећи од претпоставке да онима који прате „Нови Стандард“ не треба посебно објашњавати значај Косова и Метохије за Србију и Србе, као ни чињеницу да је лажна тврдња да је политика „ЕУ и Косово“ могућа, овим текстом говорим о темељним вредносним проблемима ЕУ данас, без обзира што је политичка тема дана управо Косово.

Сигурно сте безброј пута чули како је ЕУ у ствари заједница око одређених вредности, па следи набрајање све лепше од лепше вредности (обавезно пре почетка набрајања наратор прави паузу, како би нам ставио до знања како, баш сада док изговара те свете речи, њега самога прожима надахнуће отаца утемељивача ЕУ и мистична снага изговорених вредности). Тако исто и у свакој реклами кока-коле све пршти од среће и задовољства, хармоније и узбуђења.

Ми, међутим, поуздано знамо да је то пиће штетно за јетру, зубе, да води у опасну гојазност, нарочито децу, и да уопште не може да вам стварно утоли жеђ. То што се кока-кола фантастично продаје никако нас не ослобађа одговорности да упозоравамо да је не треба конзумирати.

Другим речима, морамо да увидимо шта ЕУ јесте, а не шта ЕУ прича за себе да јесте (или шта је била).

ДЕЧАЦИ И БАНКСТЕРИ Европска унија је укинула одговорност. За све који су на врху пирамиде моћи (упрошћено, али не нетачно речено – банкаре) нема никакве одговорности. Покрали су хиљаде милијарди евра (долара, фунти), зна се да су покрали, зна се ко је покрао и – ништа. То никада раније није било тако.

Са друге стране, за дечаке од 10-12 година који су разбили излог у социјално-политичким немирима у Лондону премијер Велике Британије каже: „Ако су довољно одрасли да разбијају, довољно су одрасли да буду кажњени затвором као пунолетна лица“.

Дете за излог – више година робије. Банкар за милијарде и милијарде – ништа.

Када нема одговорности за елиту, онда друштво није више утемељено на моралу који дели већина грађана. Друштво утемељено само на голом интересу захтева огромну количину примене силе да би опстало. Видећемо касније куда то води.

Да би сила уопште дала резултате, мора се медијима одузети сваки смисао. Не сме се тематизовати проблем неодговорности елите. Не сме се тематизовати природа кризе, која није земљотрес, поплава, ураган, него планско пљачкање свих и свакога, а, када рачуни дођу на наплату, онда та иста елита цех пребаци на грађане. Задуживање држава, нагло и неумерено, није ништа друго него преваљивање доспелих рачуна са богаташа на грађане. Да би богаташи могли да се и даље богате. С тим у вези, у медијима се не сме захтев за масовним смањењем квалитета живота грађана ЕУ стављати у једначину са обезбеђивањем интереса богаташких елита.

СИЛА И МЕДИЈИ Медији у ЕУ (наравно, и у САД) су потпуни мрак. Као светло се појављује само осветљавање међусобних препуцавања на политичкој сцени, која и служи томе да се грађани не би досетили да стварних тема нема и неће их ни бити.

Истовремено се догодило, први пут након Другог светског рата, да основна кохезиона максима „свака генерација живи боље од претходне“ више не важи. Моралном слому, узрокованом укидањем одговорности, придодат је слом међу генерацијама. Млади су без посла, а родитељи све теже долазе до средстава и не могу да деци погледају у очи. Егзистенција је буквално неизвесна и страх полако прелази у бес. Побуне се ваљају улицама ЕУ. Систем реагује повећањем репресије.

Богаташка елита, измештена из било ког друштва, нужно тражи државни апарат измештен из националне државе. Први пут у ЕУ се отворено говори о укидању националних држава. Освешћен и бесан грађанин може да сруши националну владу и да излаз потражи у новој политичкој елити, али како срушти Тројку? ММФ, Брисел и ЕЦБ (Европска централна банка) уопште није могуће срушити било каквим протестом или гласањем на изборима. Отуда су избори и цео концепт демократије, само непрактични терет који опстоји као сурогат стварној националној држави и суверенитету грађанина.

То укидање суштинског политичког живота у ЕУ захтева додатну употребу силе. И све то у условима велике разлике у економској снази унутар ЕУ, што само по себи рађа додатне тензије и потребу додатне примене силе.

ЕУ данас и нарочито ЕУ у скорој будућности – то је укидање морала, укидање друштвеног уговора, укидање националних држава, укидање политичких права грађана и сила, сила, сила и само сила. У корист неодговорне елите. Ако ЕУ уопште настави да постоји у наредних 3-5 година.

Шта ће нама таква ЕУ? Независно од питања Косова и Метохије, независно од економског оквира који нам ЕУ намеће, а који значи спутавање развоја Србије, Србији у оваквој аморалној, недемократској и све више брутално репресивној ЕУ није место.

Извор: http://www.standard.rs

4 коментара

  1. Diagnoza “bolesti” EUROPSKE UNIJE je konstatirana profesionalno, korektno, precizno, tacno…………. Cak i krajnji zakljucak je iskazan vrlo jasno …”Srbija treba odustati od ulaska u E.U”…..Tvrdim da to isto misle i razumiju barem 3/4 gradjana SRBIJE. Od autora teksta bilo bi pozeljnije cuti predlog, na koji nacin doci, od konstatacije “bolesti” do cilja -odustajanja od E.U.
    SRPSKI problem je VLADAJUCA ELITA, ona IZDAJNICKA koju su stvorili snagom dolara, potkupljivanjem, mitom, korupcijom,oni koji su bombardovali SRBIJU. Oni koji su organizirali rusenje MILOSEVICA sa vlasti i koji su poslije SLOBE birali VLAST u SRBIJI pod maskom “demokratskih izbora”. Dogadjaji sa KOSMETOM su normalan refleks ovakve NENARODNE vlasti u SRBIJI, koji apsolutno imaju obavezu prema onima koji su ih postavili na VLAST.Pokazalo se da su se “zapadnjaci” dobro obezbjedili po tom pitanju, tako da su stvorili i rezervnu postavu, pa kada je opozicija zamjenila poziciju, poslije izbora, u sustini, po kljucnim pitanjima NISTA SE NIJE PROMJENILO. I za ove nove izgleda E.U. nema alternative , a o KOSMETU se dogovara i pregovara TAJNO iza zatvorenih vrata.I dalje vazi otrcana i imbecilna floskula “i Kosmet i EU” Sve u svemu opet I Z D A J A.

    • Zorane,
      što uraditi da se otarasimo rezervnih postava i uopće takvih / njihovih / postava ?
      To je ključno pitanje, i kako doći do postave koja radi za narod i državu koju predstavljaju !
      Istupanje “onog” sinoć je prava lakrdija
      / On ima riješenje !?/.
      Zaista, kakvi dani i kakva sudbina ?
      Dijaspora

  2. P E T R E !
    svaki narod ima svoju INTELEKTUALNU ELITU . Po njima se mjeri i “PAMET” neke nacije. Svi mi smo veoma ponosni na NIKOLU TESLU,on je daleko najveci………….a ostale necu nabrajati da ne uvredim one koje nebih spomenuo jer ih ima stvarno puno.I danas bi trebala da postoji INTELEKTUALNA ELITA, u svim podrucijma zivota – umjetnici, pisci , pjesnici, naucnici, novinari, itd. itd. Oni su svjetlost narodu. Oni omogucavaju da narod vidi i razumije ono sto bez njih nebi vido. NA NJIMA JE DA PONUDE RIJSENJA ZA IZLAZAK IZ OVE MORALNE, POLITICKE, KULTURNE, EKONOMSKE I SVAKOLIKE KRIZE. NIJE DOVOLJNO DA “DIJAGNOSTICIRAJU BOLEST”! Za takvo nesto u ovom historiskom trenutku je potreban i HRABROST, ali upravo hrabrost i ljubav prema istini su karakteristike INTELEKTUALNE ELITE. Imamo li ju????????????? ili su zabili glavu u pjesta????????”

  3. Dobar tekst. Jedino ostaje pitanje – kad je autor shvatio da je to tako? On je, po sopstvenim rijecima, taj koji je jurisao pistoljem da rusi Milosevica i drzavu, njegov post-petooktobarski politicki angazman ukazuje na to da je morao znati da iza sloma ne stoji nikakav narod s ulice nego desetine miliona dolara, a nekoliko godina u zutoj vlasti, u kojoj, uglavnom, nije uspio sprovesti svoje mozda i dobre ideje, su mu sad sta.. otvorili oci, dali naknadnu pamet? Ovakav tekst (a i drugi od istog autora) meni lici najvise na pokusaj sopstvene abolicije, bez eksplicitnog preuzimanje odgovornosti. Pavlovic sve to tumaci svojom tadasnjom naivnoscu. To sto je ondasnji drzavni i vojni vrh zaglavio u Hagu (ponajvise zbog zbirne mase takvih “naivnosti”), ko te pita. Sad su vec ionako mrtvi ili na dugogodisnjim robijama. Nisu nikad stigli da budu naivni. Bas me zanima da li je ikad poslusao Milosevicev govor iz oktobra 2000-te, 3 dana pred hapsenje, kad je Sloba, u biti, rekao isto ono sto Pavlovic sad iznosi? Ako jeste, moze li dati komentar sta sad misli o tom govoru a sta je mislio onda (ako je ikad mislio)? Ako misli razlicito, da li se kaje sto je pistoljem jurisao da ga svrgne? Ako misli isto, otkud ovakav tekst?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *