Држава Србија се повлачи на Крф

Пише Драгомир Антонић

Сад је услов да се држава повуче и из медија. Кажу да је европски. Има и логике. Кад сте се из свега повукли, шта ће вам медији? Није вам потребна ни култура. Све ћемо вам ми продати

Некада давно у Србији се певала, а могла се чути и преко радио апарата, једна наоко шаљива, а у ствари пркосна песмица чији су први стихови гласили отприлике: „Стигло писмо из Босне, да се шишке не носе,а ја носим, па носим и њима се поносим“. Сем што се певало, уз ове стихове се и играло. По мом сазнању песма је спевана у 19. веку, а стихови су били народни одговор на турске фермане о начину облачења и обавезном забрађивању (да се не види коса) девојака и жена православне вере. Кад није могао другачије народ се стиховима, песмом и игром бранио од административног насиља. Штитио је своје право на различитост. Тад није било агенција и невладиних организација које би то чиниле у његово име. Једноставно, народ је био препуштен сам себи и сам се чувао. Успешно.

Прошле недеље у Београду одржан је велики регионални медијски симпозијум о слободи штампе и електронских медија. Главни известилац, носилац писма или европско-унијатског фермана у име ОСЦЕ-а или тако нечега, била је корпулентно-маркантна плавуша са благо наглашеним шишкама. У Чачку би некад рекли: права бедевија и то је био комплимент. Чим је стала за говорницу и прозборила прву реченицу, одмах сам знао где је рођена и одрасла. Некадашња Босна или данашња Босна и Херцеговина са Републиком Српском  је простор где је одгајена. Можда и васпитана. Што ти је традиција. Не може се од ње побећи, све да човек и хоће. Чак се покаже да се „странци“ у складу са нашом традицијом односе према нама. Као да они више поштују нашу обичајну културу од нас самих. Ето и данас после више од стотину и тридесет година са истог места из Босне – али увек написан на другом месту – стиже ферман, то јест наредба како да се у Србији униформишу медија. За почетак су то општа неразумљива правила, а ако их усвојимо, онда ће Бога ми доћи на ред и шишке и песме које се смеју на медијима изводити, а које се не смеју емитовати. Ништа ново. Имали смо ми већ тако уређене радио програме. Да је жива госпођа Стана Милекић из Чачка рекла би: „Буди Бог с нама шта им све неће пасти на памет!“

[restrictedarea]

Нажалост, Стана више није жива, а нема више ни девојака које би певале са чим су се поносиле. На конференцији су остали само мушкарци, што је дама, представник евроунијатске институције зналачки искористила. Чак запретила Србији да ће она ако јој се нешто не свиди или се не уради како је договорено, одмах нам све у лице рећи и јавити тамо где је потребно. Овакве говоре смо већ раније слушали и преживели.

Наша мушка елита је покушала да одговори у стилу туц-муц,трт-мрт, и колико се дало разумети држава Србија ће се повући из сопствених медија, али ће пре тога медијима из којих се повуче даровати новац из буџета. Европски је то! Рекли би сељаци. Кад би их било. Морам признати да до сада нисам чуо да се било која држава на свету добровољно повлачила и лишавала утицаја у сопственим медијима, а заузврат повлачење још и плаћала. То што ја нисам чуо да се држава добровољно повукла – није велики проблем.

Ако је повлачење европски и ако ће то срећу држави Србији и нама Србима донети – нека тако буде. Искуство казује сасвим другачије. Кад год смо послушали савете или наредбе разноразних „европских известилаца“ (сетимо се олоша Кацина, који би сад да пише Устав Србије) нама је било горе. Зато са правом сумњам да ће нам сад бити боље. Добро, можда нисам у праву, али остаје неколико недоумица, на које се пре повлачења мора одговорити. Прва је: Како се држава повлачи? Да ли се повлачи организовано и у етапама или у паници и одједном. Кад се држава повуче, да ли се са њом повлачи и народ, то јест порески обвезници или не? Ко ће плаћати порез? Они што су се повукли или они који су остали? Ако нико не буде плаћао, како ће се издржавати медији из којих се држава повукла? Питања су проста. Нека одговори ко зна.

Друга недоумица је: Где се држава повлачи? У неку страну земљу или у регионалну организацију? Или можда на неко острво? Крф, на пример. Имали смо такав случај у нашој историји. Тадашња влада, иако под великим медијским притиском, што из европског Беча, што из Босне (ах, та традиција), да дозволи страним известиоцима да у Србији обаве неке истражне радње, није се са предлогом сложила. После великих перипетија, вешањем мачванских сељака и спаљеним српским селима била је принуђена да се повуче на Крф. Тад се влада повукла заједно са војском и свим државним атрибутима. После неког времена вратила се у земљу као победник, али ту причу сви знамо. Двадесетак година касније опет под медијским и другим притисцима,  држава се повлачила. Овог пута влада је сама отишла у иностранство, а војску и народ оставила. Како се све завршило описано је у школским читанкама и у историографији.

Поново се тражи, изгледа само од Срба, да се држава повуче. Држава се већ повлачила (ништа друго у последње две деценије и није радила): са граничних прелаза, па из Словеније, Македоније… све до Косова и Метохије. Шта смо добили?

Кад се повукла са територија, онда је тражено да се склони из: банака, финансијских институција, привреде, индустрије, фабрика, универзитета, образовања… Држава се и одатле повукла. Шта смо добили?

Сад је услов да се држава повуче и из медија. Кажу да је европски. Има и логике. Кад сте се из свега повукли, шта ће вам медији? Није вам потребна ни култура. Све ћемо вам ми продати. Као у народној песми: „Косо моја,косо бренована/ Через тебе остак не удана/Да сам знала, не б’ се бреновала.“

Бренована коса је коса увијена у локне. Једно време су жене у Србији биле увераване да је то тако европски. Мушки су очито мислили другачије. Али после бреновања нема кајања.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Василим

    Не вреди више причати еуфемистички, јер је јасно какав нас је режим задесио!

    На делу је наставак раније политике , али само се мења реторика, закукава се, драми лудило, лимитирају се резултати, обећавања….полако се ретерира…

    Нови режћим није нови режим већ наставак старог који нас је скоро уништио, а ови како иде ….

    Не дирају медије већ здушно са медијима играју игру, спинују , све је ово фарса. Отеше државну Политику, НОвости, и РТС није наш,….

    Око Космета иду линијом мањег отпора, па кад их критикују за политику у вези Свете земље, онда промене на кратко реторику, али и даље тврде да је тешко, да све зависи од Њемачке(опет вели Вучић), итд.

    Ко је бре могао да поверује е у решеност да се обнови привреда и друштво, МОРАЛ, са Динкићем-деструктором и екипом надрилевичара, са задржаном лоповског гарнитуроом у администрацији, фирмама, медијима….
    Нема нама спаса са оваквима….

    Ево сад ће повећања свега и свачега, па ПОВЕЋАЊЕ полагања за возачку дозволу за аутомобиле, камионе…..
    И кад ће да се врати покрадено, да се стварно хапсе криминалци и политички лопови-сецикесе….биће ту неке колатералне штете и ништа …

    Лепо је и ово одрадио Брисел, Филе и екипа, за прошле изборе омађијаше Дачића-Кркобабу и Палметину,…а сад су омађијали бивше радикале у велике еуропејце, на линији је и револуциЈонар Вулин еуропљанин,…….
    Научили су већ ови “нови” лекцију од предходних: “народу једно причај- а делај како ти Брисел-Њемачка и Америка веле, па јопет причај народу фол контра од Јевропе,…а успут се задужуј ко предходници итд.”
    :-(((

    Може да буде и горе,…, ко ће га знати!?, ……,буди Бог с’ нама!

  2. VASO SRBINE…SVAKA TI JE NA MESTU,,,Veliki POZDRAV iz RF.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *