Cosa Nostra

Пише Милорад Вучелић

Тешко је пронаћи земљу у којој се дојучерашња власт толико наслађује невољама и несрећама које је посејала и у које је увалила свој народ. Они просто не могу да сакрију сладострашће које их обузима док гледају нову владу како покушава да избегне банкрот и потпуну капитулацију коју су нам тако пажљиво и систематски припремили, а све радећи искључиво у свом партијском и приватном интересу. А све је то зачињено отужним најновијим прелетањем од обожаваног Тадића у сигурно Ђиласово гнездо, да би се избегла одговорност и наставио започети подухват тешких непочинстава. И медијски се све то оправдавало, покривало и прикривало.
Да нас неко не би оптужио са необјективност или пристрасност навешћемо речи још увек актуелног председника Демократске странке Бориса Тадића, које се односе на градоначелника Београда Драгана Ђиласа који је себи обезбеђивао напредовање не радећи за „општу ствар“:
„Себичлук у политици урушава Демократску странку, смањује јој кредибилитет. Такође ни странка не може да ради само у сопственом интересу, она није ‘Cosa Nostra’, институција која решава питања важна за ту групу људи“.
Пала је квалификација – „Cosa Nostra“.

 

Очигледно је да се Тадић, директним исказом, у име „опште ствари“ изузима из те „Cosa Nostre“ или „наше ствари“, па тако и из тајкунских интереса претендента на његово место, дела медијског картела (судећи и по извештајима Савета за борбу против корупције, и не само њега), доминантног удела у медијском пропагaндном и рекламном времену и простору,  свечано предизборно отворених обилазница  које као гумицом обрише један једини пљусак (а шта ли ће тек бити када почну прави  кишни дани), баснословно скупих мостова са читавим низом више него сумњивих рачуна и трошкова, љубавних загрљаја са садашњим министрима, саморекламираним стварним или измишљеним пактовима за будућност са највишим представницима данашње власти, најскупљим плацевима претвореним напрасно у пашњаке, а усред центра града, те „Бус Плусом“, о којем смо већ неколико пута  писали, а о чему у овом броју „Печата“ под насловом „Батина Плус: Србија под Ђиласом“ пише Миодраг Зарковић. Млаћење путника је само најновији појавни облик овог проблема.
Шта ли ће тек видети онај коме власт и бесрамно улизиштво тобожњих сарадника више не замућује поглед, остаје само да наслутимо. Када је неко на власти он је спреман да не види ни оно што је свима очигледно. Додуше, увек ће бити дужан да нас обавести о свим разлозима због којих нешто што сви виде није хтео на време да види и да ли је то чинио у општем или себичном властодржачком интересу.
Истовремено док Драган Ђилас столује у престоници Србије добар део чланова његове најуже оперативне групе за преузимање власти у ДС-у  заоденуо се у рухо опозиционих посланика који на сва уста грме  против нове владе и сипају на њен рачун најтеже могуће оптужбе. Показује се да им је страна свака врста одговорности за почињено.
Највећа оптужба коју подижу је да Србија одустаје од ЕУ пута без алтернативе. Таман смо онако мало одахнули од те заглушујуће и стравичне буке најгорих фраза, лозинки и одзива, кад ево их опет уз несебичну помоћ свих медија који су им и даље под пуном контролом. Чим су видели да  Србија узима мало ваздуха, да се помало сабира и трезни од ЕУ пијанства, да уз помоћ Русије претекне, да не банкротира и потпуно капитулира добише команду да јурну.
Нема те среће којом се може описати срећа припадника жутог картела, када нам је на основу њихове досадашње политике испостављен немачки ултиматум од седам тачака. Са неописивом радошћу они говоре да ће извештаји Европске комисије о даљем придруживању Србије ЕУ бити негативни и да нема говора да ће Србија после само педесет дана њиховог одсуства с власти наставити процесе придруживања Унији. Са нескривеном уживањем они говоре да нема ни говора о преварантском геслу њихове политике –  „И Косово и ЕУ“. (Прочитати текст Николе Врзића „Време је за НЕ“, у овом броју „Печата“). Потпуно отворено они говоре оно што већина становника ове земље одавно зна, а то је да би не само Косово већ и све друго дали да их припусте у Бриселске ходнике и пред ЕУ параване. Својим тобожњим преговорима, а у ствари пристајањем на антисрпски једнострани диктат, они су и у формалном и у материјалном смислу грубо кршили Устав и свесно радили против њега, и то од потписивања ССП-а, па надаље.
То је прави темељ њихове политике коју мисле да нешто мало препаковани и нашминкани наставе под огољеном фирмом на којој пише: даља изградња независности Косова до његовог прихватања и признања, економски и морални банкрот, и потпуна национална капитулација. То значи да су и даље спремни да доследно и до краја извуку консеквенце своје досадашње политике. Због тога су покушаји обнове жутог картела општа национална и државна опасност.
О свему томе, а пре свега о мистификацији и обманама око Бриселских договора, крајње убедљиво и квалификовано  пише проф. др Ратко Марковић у тексту „Нормализовање ненормалног“, у овом броју „Печата“. Између осталог професор Марковић каже:
„Догодила се за Србију капитална ствар – саопштена јој је цена уласка у ЕУ. А чланство у ЕУ је ударна тачка њене свеопште политике. У осведоченим демократијама би, с обзиром на то да се на недавним изборима ова цена није знала, било неопходно питати грађане да ли су за то да Србија по ту цену хоће да уђе у ЕУ или не… Сада када су они познати, грађани би се морали изјаснити о томе да ли су и даље за исту политику или нису. Овим се нипошто не доводи у питање европеизација Србије. Доводи се у питање само теза да европеизације нема без чланства у ЕУ и да то чланство нема цену“.

 

9 коментара

  1. Politicari su umislili da oni ko nesto odlucuju,da su neka mafija ili nesto.. Ali u stvari oni su obicni PILICARI! Oni Ni o cemu ne odlucuju,niti se pitaju. Sve sto treba ds kazu i urade dobiju instrukcije! Te instrukcije im daju nasi NEprijatelji. Nasi politicari to znaju,ali im je vazniji svoj interes, nego narod. Zato sada kada je narod preuzeo vlast,ne treba da nam bude zao sada,strpati ih u Zatvor i oduzeti im pare,koje su oni oteli od usta nase dijece! Oni su bili toliko podli da to rade i to bi i dalje radili da su ostali na vlasti. Zato moramo uvesti smrtnu kaznu i zaplijenu imovine,e onda smo jedan,jedan.

    • Па добро људи, ко је овде луд? И има ли уопште пилота у овом нашем државном авиону. Дојучерашњи апсолутно први човек Србије, која је до голе коже опељешена и понижена јавно изјави да су функционисали као МАФИЈА,али да су изборе изгубили не због тога, него што га је преварио други човек те исте мафије који је радио само за себе, а не и за њега, што је супротно правилима мафије. И сви се листом баве тиме да ли га је овај стварно преварио, уместо да се све то редом похапси и едном заувек са политичком мафијом у Србији раскрсти.

  2. Ja ovde vidim samo kozu ono Nostra možete da izostavite.Reče jednom prilikom Justin Ćeliski i mnogo volim da ga citiram : Možeš kako hoćeš, ali nemožeš dokle ti hoćeš. Jer na ovom svetu postoji Božja pravda spora ali dostižna i ispoljava se tamo gde boli najviše.Ja nemam ništa, skrajnuta sam na marginu kao slepac i nije mi žao nikada se ne bih sa njima menjala jer sam izbegla sujetu, pohlepu, zlobu, kukavičluk i znam da će doći dan da zatrebam mojoj otadžbini i biću tu.

  3. Tema su nemački uslovi i naprednjačko ćutanje. Pustite više žute ovo je važnije, naravno za onog ko sme o tome.

  4. Nikolija Anonimovic

    Dragi novinari Pecata,

    ne zelim da objavite, jedino Vas molim da procitate – izvinjavam se za „off-topic“, ipak mislim da je vazno (objavljeno na stranici „europeonline-magazine“ na nemacki i engleski), vidite razliku:

    »Serbien ernennt neuen Chefunterhändler für Kosovo-Gespräche
    Kosovo
    20.09.2012
    Von unserem dpa-Korrespondenten und Europe Online
    Belgrad (dpa) – Die Regierung Serbiens hat am Donnerstag einen neuen Chefunterhändler für die Verhandlungen mit seiner einstigen Provinz Kosovo ernannt. Wie in Belgrad verlautete, soll künfig der 33-jährige Dejan Pavicevic, bisher für verwaltungstechnische Fragen in der serbischen Delegation zuständig, künftig mit den Vertretern des inzwischen unabhängigen Kosovos führen. Über den Verbleib des bisherigen Kosovo-Chefunterhändler Belgrads, Borislav Stefanovic, wurden keine Angaben gemacht.

    Das Kosovo ist seit 2008 unabhängig. Belgrad und Pristina führen seit März 2011 direkte Verhandlungen über eine Reihe von praktischen Fragen, wie etwa Transport, Bildung, Verwaltung oder Telekommunikation. Allerdings hat sich Belgrad erst nach massivem Druck der EU zu diesen direkten Kontakten bereit erklärt. Die serbische Regierung ignoriert alle bisherigen Entwicklungen und betrachtet das Kosovo weiterhin als Teil des Staatsgebiets von Serbien.«

    (http://www.europeonline-magazine.eu/serbien-ernennt-neuen-chefunterhaendler-fuer-kosovo-gespraeche_239040.html)

    »Serbia names new chief negotiator for Kosovo talks
    Kosovo
    20.09.2012
    By our dpa-correspondent and Europe Online
    Belgrade (dpa) – The Serbian government said Thursday that it has appointed Dejan Pavicevic as chief negotiator in talks with Kosovo.

    The little-known 33-year-old is to replace Borislav Stefanovic, Belgrade‘s representative since the talks began in March 2011. Pavicevic previously took part in negotiations on the technical and administrative side.

    Serbia agreed to negotiations over issues as transport, education, police cooperation, energy and telecommunications with its former province only under huge pressure from the European Union.

    Progress in the talks and the implementation of agreements are crucial for Serbia‘s bid for EU membership. A date for the resumption of negotiations, suspended ahead of elections in Serbia set for May, has not been announced yet.

    The predominantly Albanian province declared independence from Serbia in 2008. Kosovo has been recognised by United States and most EU members, but Serbia insists on its sovereignty over the territory. dpa bb bve Atuhor: Boris Babic«

    (http://en.europeonline-magazine.eu/serbia-names-new-chief-negotiator-for-kosovo-talks_239043.html)

    „Das Kosovo ist seit 2008 unabhängig.“- „The predominantly Albanian province declared independence from Serbia in 2008.“ – kao da ne postoji razlika.
    ‘Sasvim trece’ da su ustvari Albanci jednostrano izjavili…

    S postovanjem
    Nikolija Anonimovic

  5. РАДОСЛАВ

    У другим народима нема тог весеља а знам да Знате Г.Вучелићу.
    Власт која је владала над нацијом и државом Србијом увек и само
    увек прече им је било Западно ” демократско друштво” него обнова
    и сједињење српске нације која је силом била раздвојена.Кажем
    силом али ДУХОВНО смо били заједно. Тражимо и рецимо ко је зачетник нашег: Националног,државног и духовног раслојавања.Дали
    је то Монархија, Комунизам или спољни утицаји на Интелигенцију
    којој је ближа била ИНТЕРНАЦИОНАЛА од НАЦИОНАЛНОГ ПАТРИОТСКОГ
    ОСЕЋАЊА. О томе морамо донети одлуку.ВИ из ПЕЧАТА МОЖЕТЕ рећи
    више.

  6. Василим

    Све је то тачно, наопаки људи, лопуже и сецикесе су себични, клептомани,…али зашто их нова власт не процесуира, кад се све зна!!??? Нека се испитапорекло имовине свих политичара и њихове родбине и тачка. Ако нови режим хоће да решава проблеме, јер на овакав досадашњи начин кукајући нема ништа од тога, једна обична НУЛА!

    Друго сад чујемо како кукајући Вучић јадикује над судбином и над неким наводно усвојеним ПАРФИМА и споразумима у вези Космета, ..ради истине то што вели чиновник Стефановић из бивше канцеларије за преговоре је тачно, јер он јесте преговарао, али Скупштина је меродавна да потврди, а и влада Србије, јер су они главни за одлуке.
    Вучић избегава ОДГОВОРНОСТ већ опортунистички прихвата све и свја, сваљујући на друге његову одговорност за решавање проблема. ЈЕДНОСТАВНО нека Скупштина одбије све ПАРАФЕ и споразуме( тачке ) које су против интереса и УСтава Србије,….уместо што кукајући сервира да ј све усвојено, да и ти договори имају снагу уговора, да он тобож поштује , наслеђује све одлуке јер је тобож принципијелан, па континуитет и сл лупетања!

    ДА је тако никада се грешке не би исправљале већ би се срљало у понор деценијама и вековима, па грешке и противправни акти се укидају, доносе нови итд.

    Сад НАМЕРНО сервирају лажи о броју шиптара на Космету,а тај број (мањи од тога) је био са све Србима и неалбанцима( око 800000)….. а знамо да је две трећине шиптара дошло из Албаније!? Сада масовно шиптари беже на Запада, а још већи број шиптара иде назад у Албанију( и Македонију) јер добијају пасоше са којима могу да беже ….

    Све те приче су увод у ово што је раније причао НИКОЛИЋ,( па Вулин о болним компромисима), а сад Дачић о некакво подели Србије, тј. Космета, …срамно, издајнички, неодговорно!

    Ово што ради нови режим је подло, малодушно, иду линијом мањег отпора!

    И доста је пребацивања одговорности за све и свја на предходнике, ко је крив и ко је покрао паре из предходног режима да одговара кривично, а паре да се врате држави,… уместо закукавања, у супротном овај нови режим је САУЧЕСТВУЈЕ у лоповлуку и деструкцији!

    Догодине у царском Призрену!

  7. A tesko je naci i drzavu u svetu u kojoj bivsem predsedniku drzave partija iznajmljuje i placa stan jer ga on “nema odakle kupiti ni platiti iznajmljivanje”….koji ce djavo nekom predsednik drzave beskucnik….pa kako drzavu da skuci kad ni sebe nije….a retke su i drzave koje su svog vise puta legalno biranog predsednika izrucile stranim sudovima…..RETKE SU DRZAVE KAO STO JE TO SRBIJA POSLEDNJIH DVANAEST GODINA…..

  8. Elliot Ness Chikago

    Sta se moglo ocekivati od coveka koji ima frustracije na Srbe i Srbiju jer nije docekan ovacijama koje je ocekivao mislio je da ce biti mali Broz.Svi koji su glasali za DS su iz tabora Kandicke,Biserko ,Lihtove,Pribicevicke i ostalog basibozluka.Ponekad se zapitam da i sami nismo mazohisti cim trpimo takav teror,danas Trivanova rece da se DS satanizuje na TVu pa ja sam tu organizaciju gledao kao jedan udruzen politicki pokret kome je jedini zadatak urusiti u drzavi sve sto je vredno i dovesti na rub propasti.Izgleda da su uspeli.Nisam mogao davnih 60 godina da se upisem u podoficirsku skolu jer mi je ujak bio informbirovac.Dok Tadic nije ni rodjen na teritoriji Srbije nije ni Srbin u njegovoj biografiji stoji da je od majke ujak cuveni ustasa J.Francetic.Zasto ne doneti zakon poput americkog da niko ko nije rodjen na tlu Srbije nemoze biti predsednik.Normalno da niko nemoze voleti moju kucu vise od mene,nisam stranacki obojen ali sam za Nikolica jer je Srbin iz srca Srbije.Dosta sam bio kritican prema komunistima ali komunisti su mala deca u odnosu na ovaj konglomerat vlasti kakav je bio DS, a ovaj naziv Cosa Nostra mu savrseno odgovara mada mislim da su uznapredovali i prevazisli original.Nemojte misliti da sam ovo napisao sa mrznjom ne nego sa prezirom, toliko bahatosti, licimerja, u zemlji gde 20000000 sastavlja kraj sa krajem, bez socijalne politike nema opstanka.Poznavajuci nas mentalitet ovo mi se cini kao zatisje pred buru,jos i ovo sa Srbijaniklom gde se nepreza od razaranja citave zemlje radi interesa grupe ljudi, Srbija nece imati korist vec krupni kapital, koji je poput Nube otet od gradjana Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *