Почетна / Вести / 24. септембар – Критике и забринутост због избора Јеремићеве саветнице

24. септембар – Критике и забринутост због избора Јеремићеве саветнице

БЕОГРАД – Одлука председавајућег Генералном скупштином УН Вука Јеремића да за своју саветницу именује бившу шефицу швајцарске дипломатије Мишлин Калми Реј, која је лобирала независност Косова, изазвала је забринутост и критике српских власти и јавности.

Кабинет председника Србије Томислава Николића и његов правни саветник Оливер Антић не крију да су забринути због ове Јеремићеве одлуке, али поручују да од бившег српског министра очекују да и даље штити државне интересе, пише „Прес“.

„Постоји јасно одређење Републике Србије према питању Космета и према заштити наших виталних националних интереса. То зна и Вук Јеремић и надамо се да ће тако поступати он и његов цео тим. Као председавајући Генералне скупштине УН, требало би да све време свог мандата пред очима има Повељу УН, а она је на нашој страни. То очекујемо од њега, ни мање ни више“, наводе у Николићевом кабинету.

Антић: У питању разни утицаји

Правни саветник председника Србије Оливер Антић каже да од Јеремића очекује да остане доследан својим ставовима.

„Чињеница је да ово није најсрећнији избор, али је факат и да Србија никада неће признати независност Косова. Знам да је то став и Вука Јеремића. Уверен сам да се његово мишљење и делање неће променити током председавања Скупштином УН“, казао је Антић.

Говорећи о избору Мишлин Калми Реј за Јеремићеву саветницу, Антић је изразио уверење да су „у питању разни утицаји, који ипак неће променити Јеремићево досадашње поступање када је у питању јужна српска покрајина, те да нико из његовог тима неће радити на штету Србије“.

„Прес“ наводи да у Влади Србије нико није желео да коментарише Јеремићев потез, а да је директор Владине канцеларије за сарадњу са медијима Миодраг Михајловић рекао да су сва питања везана за Јеремићево председавање Генералном скупштином УН у надлежности Министарства спољних послова.

Извор: Танјуг, РТВ

3 коментара

 1. Gospodine Jeremicu, sto mozete pre, izmenite odluko o svojoj savetnici. Ta osoba ne zasluzuje taj polozaj. Kraz St. Gallen su i pismeni i nepismeni sa fesicima klicali u prvim casovima „nezavisnosti“ gospodji Calmy Rey. Kao predstavnik neutralne zemlje nije mogla kao prva istrcati da prizna Kosovo kao samostalnu drzavu. Sram je bilo.
  0  0
 2. Kad vam bivsi ministar inostranih poslova medju prvima podrzi nelegalnu nezavisnost samoproklamovane drzave, onda znate da se radi o neutralnoj Svajcarskoj.
  Decenijama se ovde skoluju teroristi i diktatori, medju poslednjima Taci i severnokeranski diktator i tako dalje.
  0  0
 3. Ovoj spodobi vecina Svajcaraca zeli da vidi ledja. Glavna je bila prilikom lobiranja za priznanje KiM, posecivala siptarske teroriste prikladno ogrnuta maramom i napravila bezbroj gafova delujuci protivustavna kao minisat spoljnih poslova.
  Ako vec iz Svajcarske, onda Dik Marti.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *