18. септембар – Могућ референдум: Европа или Косово

Државна платформа за политику према Косову и Метохији биће формулисана крајем септембра, одмах после заседања Генералне скупштине УН – сазнају “Новости”.

Како нам је речено, државни врх је потпуно свестан да је политика – и Косово и ЕУ – практично ударила у зид после немачког захтева да Србија успостави добросуседске односе са Косовом.

Уколико се буде огољено испостављао услов да Србија фактички призна Косово да би наставила европске интеграције, није искључено да се у нашој држави распише референдум са питањем – Косово или Европа – потврђено нам је и у Влади и у Председништву.

Јер, како нам је речено, о таквој дилеми, која би одлучивала о одбрани Устава и територијалног интегритета и стратешког државног правца са друге стране, могли би да одлуче само грађани Србије.

Очекује се да, одмах после ГС УН, председник Србије Томислав Николић окупи политичке прваке власти, опозиције и водећих државних институција како би се усагласила заједничка политика према великим изазовима које чекају државу.

Опозиција очекује да добије позив од Томислава Николића:

ПИПАЈУ ПУЛС ВЕЛИКИМ СИЛАМА ПРЕМА нашим информацијама, владајуће странке ће, већ почетком октобра, иницирати широке консултације како би се успоставио национални консензус за будуће потезе према јужној српској покрајини. Пре тога, у кулоарима УН на Ист Риверу наши државници ће покушати да опипају пулс светских сила када је у питању политика Србије према Косову и Европској унији.

– Србија у време прошле власти није имала овакве захтеве од земаља Европске уније. Очекујемо да власт формулише политику која ће да одговори на ове изазове. Као опозициона странка, још нисмо имали позиве од владајуће гарнитуре да разговарамо о овој важној државној теми – рекао нам је Борко Стефановић, функционер ДС и бивши шеф преговарачког тима за Косово.

Петар Петковић, портпарол ДСС, рекао нам је да су немачки захтеви добар повод да се у Србији поведе озбиљна и одговорна расправа да ли Србија треба да прогласи политичку неутралност или треба да настави европске интеграције:

– Немогуће је да се више избегава та расправа. Већ и сам Запад све више помиње признавање Косова као услов. Сматрамо да је у најбољем интересу да Србија прогласи политичку неутралност.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *