11. септембар – Вучић у Берлину, уз највише државне почасти

БЕРЛИН – Први потпредседник српске владе и министар одбране Александар Вучић наставља посету Немачкој, где ће се, како је планирано, сусрести са немачким министром за развој и технологију Дирком Нибелом и уз највише државне почасти бити дочекан у Министарству одбране на разговору са државним и парламентарним секретаром Министарства Кристијаном Шмитом.

Вучић ће се састати и са саветником канцелара Ангеле Меркел за спољну политику Криштофом Хојзгеном, затим са саветником канцеларке за питања ЕУ Николаусом Мајером Ландрутом, са државном секретарком у немачком Министарству спољних послова Емили Хабер и другим политичарима.

Вучић, који завршава своју посету Берлину је првог дана, разговарао са немачким вицеканцеларом и министром привреде Филипом Реслером и присуствовао потписивању Меморандума о разумевању и стратешкој сарадњи између Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна RWE.

Вучић је после потписивања Меморандума и разговора са Реслером рекао да очекује значајно продубљивање сарадње две земље у области енергетике, али и другим областима.

Он је изјавио да је Немачка стратешки партнер Србије и указао на значај даљег јачања политичког дијалога између Србије и Немачке на највишем нивоу.

“Немачка страна је инсистирала на функционисању правне државе и постојању добрих услова за инвеститоре. Оно што смо ми могли да тражимо је да Немачка што пре крене у реализацију овог Меморандума, да завршимо све у вези са бирократским процедурама у најкраћем року и да кренемо у градњу Термоелектране Никола Тесла 3, што је за нас од животне важности”, изјавио је Вучић.

Он је указао да иза Меморандума о енергетској сарадњи не стоји само ЕПС, него и цела Влада Србије.

Вучић, који се налази у првој официјеној посети Немачкој после формирања владе Србије, такође је изразио интересовање за интензивирање парламентарне сарадње две државе.

Он је посебно нагласио важност унапређења економских односа у области енергетике, инфраструктуре и аутоиндустрије.

Вучић је немачким колегама указао и на значај подршке коју Немачка пружа Србији на путу ка Европској унији.

“Србија је чврсто опредељена за унапређење економске сарадње и посвећена спровођењу и имплементацији реформи, јачању правне државе, као и борби против криминала и системске корупције”, истакао је Вучић.

Реслер је нагласио да су Немачка и њене компаније заинтересоване за унапређење сарадње и да очекује од Србије јачање правних оквира за пословање и остваривање макроекономске стабилности.

Извор: Танјуг, РТВ

Један коментар

  1. РАДОСЛАВ

    Г. Вучићу добро је да имамо добру сарадњу са нај развијенијом
    државом у Европи. Наши односи су варилали од добрих и вема лоших.
    Али морамо сарађивати са нацијом која је моторна снага Европе.
    Да споменем два периода успешне сарадње први је период Прица
    Павла када је Динар имао златну вредност 27 мартовци урадише што
    су урадили резултате знамо. Други перио је време Вилијама Бранта
    где је привреда тог времена такође била пристојна.Г. Вучићу
    чувај се помпезних дочека и црвених тепиха јер Немци ипак припадају онима са Запада који су нас бомбардовали,окупирали и
    отимају нам КОСМЕТ ова напомена није увреда за Немце ипак ми Срби
    памтимо шта смо преживили од тих “ЗАПАДНИХ ДЕМОКРАТА”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *