26. август – Руси браћа и по оружју

После више година млаких контаката Србија направила заокрет у војној сарадњи са Руском Федерацијом. Моксва може да помогне у пласману нашег оружја на тржишта која нам нису доступна

На руској техници заснива се и комплетан систем противваздушне одбране наше земље

ИЗГРАДЊА нове фабрике сложених борбених система и руска помоћ у продаји производа домаће војне индустрије знак је промене односа Србије и Русије. После више година углавном формалних контаката, нови ветар са истока могао би Србији да донесе бољи међународни положај, више пара од домаћег оружја и муниције, али и савремена средства која недостају нашој војсци.

Први знак чвршће сарадње двеју земаља стићи ће – са неба. На војни аеродром Батајница већ за који дан слетеће руска акро-група „Стрижи“, која ће бити главна звезда предстојећег аеро-митинга који се одржава поводом стогодишњице српског војног ваздухопловства. Њу чини пет авиона „миг 29“, какве у свом саставу има и ваздухопловство Војске Србије. Коначна потврда да ће Руси у својим авионима доћи у Србију стигла је током посете првог потпредседника Владе и министра одбране Александра Вучића Москви.

Ова посета, између осталог, најавила је и прекомпоновање односа у области одбране двеју земаља. Вучић је од руских колега добио снажна уверавања да ће Русија помоћи Србији у области наменске индустрије. То се пре свега односи на пласирање наших производа на тржишта која нам сада нису доступна.

НАЈВИШЕ ОД ХЛАДНОГ РАТА УПРКОС финансијској кризи у свету, извоз оружја је 2011. достигао историјски максимум и прешао је 71 милијарду долара. Највише од завршетка Хладног рата. Русија је по извозу на другом месту, одмах после САД. Лане су Руси продали оружја и војне технике за више од 12 милијарди долара. Највише пара Руси су зарадили од продаје војне авијације. Најтраженији је ловац ”СУ-30”. Доста су тражене и подморнице класе „кило“, разне фрегате и ракетни чамци. Постоји велико интересовање и за много хваљене системе ”С-300”. Ове године Русија очекује да ће извести оружја и војне технике за 13,5 милијарди долара.

Кључну улогу би ту могла да одигра компанија „Рособоронекспорт“ која извози руско оружје и која би могла да погура и српску робу. Реч је о снажној фирми, са јаким међународним везама, која је редовни гост на сајмовима наоружања на свим меридијанима. У вези са тим је и најава изградње нове фабрике војне технике, по угледу на некадашњи „Ђуро Ђаковић“ из Славонског Брода, која је била лидер у производњи тенкова.

То је и дало повода за спекулације у Београду и у Москви да би плодови љубави Русије и Србије могла да буду оклопна возила, која би потом била продавана трећим земљама. Како „маћушка“, међутим, прави тенкове који су у самом светском врху, мало је вероватно да би Србија могла ту да нађе своје место.

Да би Србија могла да има користи од јачања сарадње са Русијом, али и да је још рано за прогнозе о њеном обиму, сматра војни аналитичар Александар Радић.

– Капацитет овог приближавања видеће се када буду јаснији правци спољне политике нове владе – сматра Радић. – Рационално је искористити руску подршку, али је и питање колико смо ми способни да се наметнемо. Јачање односа је важно и због руске технике коју користи наша војска. То је нама потребно и добро је што ћемо приликом набавке имати могућност да бирамо између робе најбољих произвођача и са истока и са запада.

Од опреме „зделане в СССР“ Србија данас користи ловачке авионе „миг 21“ и „миг 29“, који су од 2006. до 2008. године ремонтовани у руским фабрикама. Како су ове летелице, међутим, на ивици технолошког живота, рука са истока могла би да буде пресудна за будућу одбрану неба. На руској техници заснива се и комплетан систем противваздушне одбране земље, јер су ракетни системи „нева“ и „куб“ такође њихов производ.

ТРИ НИВОА ТРЖИШТА ШАНСУ за зараду на светској пијаци оружја Србија би уз подршку Русије могла да потражи између три нивоа. Најскупље оружје и технику продају Американци, Немци, Британци и остале најразвијеније земље, које и саме купују најскупље. У другом кругу је Русија и земље које нису ни богате ни сиромашне, и наоружање могу да плате новцем, кредитом или робом. Трећи круг чине државе које купују кинеско оружје, које је најјефтиније и најлошије.

Да би куповина руских авиона за Војску Србије могла да буде тек један од резултата заокрета у односима двеју земаља сматра и професор Факултета политичких наука Предраг Симић. Чвршћа сарадња са Московом у свим областима, па и на плану оружја, њега не изненађује.

– То је јасно наговештено у кампањи пред изборе – подсећа Симић. – Приближавање Москви не мора априори да значи и удаљавање од ЕУ, али је чињеница да је у порасту број грађана Србије који не гледају благонаклоно према Бриселу. Русија је, са друге стране, велико тржиште које би могло да да ветар у леђа и домаћој одбрамбеној индустрији.

Симић напомиње да ће и на ово питање утицати будућност Косова – место где се сударају интереси Русије и САД.

– Није спорно да нам је у сваком погледу, па и војном, потребан савезник са дубоким џепом. А то углавном није добро – закључује Симић.

Да нам је новац потребан, ипак, потврђује процена да је за модернизацију машина и опреме шест фабрика наменске индустрије у Србији потребно око 100 милиона евра. Тек тада бисмо могли да уђемо у озбиљнију утакмицу производње оружја и муниције са страним фабрикама.

– Ефекти те инвестиције осетили би се веома брзо, јер је реч о фабрикама које 95 одсто производа извозе, а неупоредиво мање увозе сировине – каже Раде Громовић, директор предузећа „Застава оружје“ из Крагујевца. – Просечна старост машина у „Застава оружју“ је 39 година и зато је тешко пратити конкуренцију која ради на најсавременијој опреми.

Громовић напомиње да фабрике не могу саме да обезбеде инвестиције, већ им је неопходна помоћ државе. Фабрике „Слобода“, „Крушик“, „Младост Лучани“, „Прва искра“ и „Први партизан“ из Ужица, уз „Застава оружје“, једино тако могу да размишљају о повећању производње.

Није тајна да минулих година између министарстава одбране Русије и Србије није било запажене сарадње. Због тих „прохладних“ односа са Москвом српска војска, тако, месецима није могла да добије резервне гуме за своје „мигове“. У Москви су, наиме, Драгана Шутановца доживљавали као министра који жели да Србију што више приближи НАТО.

Извор: Вечерње Новости

3 коментара

  1. РАДОСЛАВ

    Једино паметно решење нове власти са председником Николићем је
    сарадња како у економском погледу исто тако и војном.Србија је
    делимично окупирана и никад се није десило да окупатор помаже
    зељу коју је окупирао окупација је је начин пљачке националних добара.Слушамо и читамо шта желе они који су бацали бомбе по
    српским земљама:Олбратова намигује на пошту и телефонију Весли
    зарања у руднике да црпи профит и власништво над добром Србије.
    Сарадња са Русијом по ономе што јавност зна иде на обострану
    корист.Председник Николић зна да је Србија опкољена непријатељима
    искуство нам говори из свих досадашњих ратова ко шта жели да откине од Србије.На балкану засад нема чврстих националних
    граница и то нова влада зна.ЖУТИ КАРТЕЛ ЈЕ СВЕ ЧИНИО ДА СРБИЈУ
    баци на кољена и да просимо на ( ТОМ КУЛТУРНОМ ЗАПАДУ) који нас
    је у 100 година три пута разарао и убијао Србе. Треба поздравити
    напоре нове владе са Председником Николићем да води и Источну
    политику поред Западне.Јужни ток и сада Наменска а са тим иде и
    духовна обнова целокупног српског народа.

  2. Obećanje ludom radovanje. Rusi nam nisu nikada bili prijatelji.
    Zašto nisu 1999 godine dali VETO, na rezoluciju u SB UN i Srbija nebi bila bombardovana. Zašto nam nisu 1999 godine dostavili protivavionske raketne sisteme S- 300, Zašto su prevremeno napustili međunarodnu misiju na KiM ( Vojni aerodrum Priština, bivše JNA). Zašto nam prodaju naftu i plin po visokoj ceni? Zašto ne otvore veću firmu u Srbiji? Mogli bi iz Sbije kupiti po ugodnim cenama Maline, Kupine, Šljive i drugo voće i povrće, ali njih to ništa ne zanima. Rusi gledaju samo svoje interese i korist. U to veruju samo Rusofili, koji ima dosta u Srbiji.

    • Сречко!

      Ево да одговорим на твоја питања:

      1. Србија је бомбардована мимо УН-а и мимо СБ-а. Елементарно познавање насјкорије историје ти очигледно није јача страна. Зато се и прича о АГРЕСИЈИ НАТО-а на једну суверену земљу!
      2. Како да доставе противракетне системе када Србија није смела да увози наоружање. Осим тога у то време је Русијом владала мафија типа жутих гадова код нас. Противваздушна одбрана морала је да се организује много пре 1999-те што је мање више било немогућа мисија после свих година проведеним под ембаргом “милог” ти запада!
      3. Нису напустили КиМ. Они су видели у ком правцу иде политика Србије са Ђинђићем на челу и схватили да је та мисија само маска под којом се наставља отимање КиМ-а од Србије. Нису желели да учествују у пуцњави по Србима као твоји пријатељи немци, енглези, амери, италијани и остала белосветска багра и шљам.
      4. Одакле ти та информација? Цена нафте и не зависи од Руса али свеједно код нас је нафта јефтинија него у многим западним земљама. А то што су све цене па и цена нафте отишле небу под облаке није крива Русија већ твоји западни жути пајташи!
      5. Већу фирму? Како? Чега? О чему причаш? Нису стигли на ред од разних амера, маџара, кроата и осталог шљама! Није им било дозвољено да раде на миру, прогањали их жути ко кугу!
      6. Опет ЛАЖЕШ! Руси су највећи импортери србског воћа и поврћа! Ко осим њих уопште нешто и купује од сељака а да их притом не покраде на најгори могући начин!? Жути су уништили србску пољопривреду а самим тим и извоз наших прехрамбених производа! Од како су демократе на власти Србија више увози него што извози јер неко се ДЕБЕЛО УГРАЂУЈЕ у тај посао!

      Злонамеран си до бола! Необавештен и острашћен. Треба да те буде срамота.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *