08. август – УН критикује косовску полицију

Шеф УН Бан Кимун оштро критиковао косовску полицију због серије пропуста у протекла три месеца. Стање на Косову мирно, на северу напето. И даље забрињавајуће мали број повратника. Истрага ЕУ о трговини органима се захуктава.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун озбиљно је забринут због реакција косовске полиције током серије инцидената који су пратили прославу Видовдана, наводећи да изостанак акције “озбиљно доводи у питање способност полиције да се избори са кризним ситуацијама и стекне поверење јавности”.

Бан Кимун је, истовремено, упутио и озбиљне критике међународној заједници, наводећи да изостанак широког консензуса у великој мери отежава постизање “неопходних компромиса” у процесу решавања проблема између Београда и Приштине.

Овај извештај, у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије има увид, подељен је амбасадорима држава чланица Савета безбедности свега две недеље после посете Бан Кимуна Балкану, током које је боравио у Београду и Приштини.

Савет безбедности ће извештај шефа УН размотрити на седници заказаној за 21. август. Очекује се да на тој седници Русија још једном затражи објашњења о увежбавању либијских и сиријских устаника на Косову.

Еулекс је, истовремено, навео да се истрага о наводима из извештаја Дика Мартија захуктава, наводећи да су интензивирани контакти са особама које имају информације релевантне за ток истраге.

Шеф истражног тима Клинт Вилијамсон ступио је у контакт са неколико држава, како би обезбедио спровођење програма заштите сведока.

Бан Кимун је, пак, још једном упозорио на озбиљне проблеме са којима се суочавају мањинске заједнице на Косову, као и на мали број прогнаних Срба који се у протекла три месеца вратио на Косово.

Наводећи податке УНХЦР-а, Бан је навео да се у протекла три месеца на Косово вратила 131 особа, односно 45 Срба, пет Рома, 36 Ашкалија и Египћана, 27 Горанаца, 12 Бошњака и пет Албанаца, што је упола мање него у истом периоду прошле године.

Као разлоге таквом развоју ситуације, шеф УН навео је убиство двоје Срба у Талиновцу, нападе на српске куће и возила, као и претње фантомске Албанске националне армије српским повратницима у осам села у околини Клине, после којих су запаљене две српске куће.

Према евиденцији УНМИК-а, у 19 инцидената проваљено је у 23 српске куће, а настављано је и каменовање возила са српским регистарским таблицама.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *