Олимпијада 2012: Лондонске наде

Пише Дејан Булајић

Чему можемо да се надамо на „Олимпијским играма“ у Лондону?

 

У следеће две недеље Лондон ће бити престоница светског спорта. На олимпијским борилиштима енглеске престонице наћи ће се око 10.500 спортиста из 204 земље света. Међу њима ће бити 115 српских такмичара, 79 у мушкој и 36 у женској конкуренцији. Под условом да реално процењујемо њихове могућности, што нам баш и није својствено, чему се можемо надати?

Атлетика
Имамо 14 представника, што већ само по себи представља запажен податак. Последњи резултати наших атлетичара нам дају за право да се надамо макар пласманима у финале у неколико дисциплина. Мислимо пре свега на куглаша Асмира Колашинца и десетобојца Михаила Дудаша, мада имамо разлога да се надамо и добрим остварењима Емира Бекрића на 400 метара с препонама, Иване Шпановић у скоку у даљ, Драгане Томашевић у бацању диска и Оливере Јевтић у маратону. Ради куриозитета требало би подсетити да ће Драгутин Топић у скоку у вис шести пут наступити на „Олимпијским играма“, чиме је постао један од шест атлетичара на свету који се могу похвалити таквим податком.

Бициклизам
Иван Стевић и Габор Каса ће сигурно дати све од себе да би се што боље показали на олимпијској стази, али у најјачој светској конкуренцији шансе им нису велике. И они сами истичу да би били задовољни пласманом међу првих 20.

Бокс
У спорту у којем смо годинама имали запажено место на светској сцени  представљаће нас само Александар Дреновак, у категорији до 75 кг. Он већ има добра искуства са светске сцене, али је тешко веровати да може да их понови у Лондону.

Џудо
Дмитриј Герасименко, у категорији до 90 кг, имао је одличне резултате у текућој и прошлој години, па не би требало изгубити из вида да је најавио борбу за једну од медаља. Уз мало среће и добар жреб, можда то и оствари.

Кајак
Верујемо да је ово спорт у којем би се требало потајно надати високим пласманима, па и медаљи. Женски четверац (сестре Молдован, Нађ, Панда), мушки четверац (Алексић, Терзић, Холперт, Зорић) и Марко Томићевић су већ показали да су дорасли најјачој светској конкуренцији. Нијансе ће одлучивати о финалу и самим тим о медаљама.

Пливање
Већ сам број наших представника (осам) потврђује да пливање доживљава ренесансу у нашој земљи. Највише се очекује од Милорада Чавића на 100 м делфин. Наш најбољи пливач је пребродио тежак период опоравка после оперативног захвата и на последњим такмичењима је показао да је спреман да се суочи са светском елитом. Пекинг му је остао дужан злато – можда му Лондон узврати неком од медаља, којом би се на најбољи начин опростио од активног пливања. Верујемо да ће сви остали пливати на нивоу својих могућности, уз понеки лични и државни рекорд, са чиме бисмо морали бити задовољни.

Рвање
Једини наш представник, Александар Максимовић, верује да може до једне од медаља у категорији до 66 кг. Већ годинама је један од најбољих европских такмичара у својој категорији. Имао је много прилика да се сусретне са конкурентима и добро их упозна. Доста тога зависи и од жреба, а ни наклоност среће неће бити наодмет.

Стони тенис
Александар Каракашевић и Марко Јевтовић прижељкују добар резултат. За разлику од највећег броја спортова, у стоном тенису је због ограниченог броја такмичара конкуренција јача на светским првенствима него на олимпијском турниру. Ипак, уз повољан жреб пласман у четвртфинале би био реалан резултат. А онда је све могуће.

Стрељаштво
Стрелци су можда наша највећа узданица у походу на медаље. Међу њих осам свако може да оствари добар пласман, па је незахвално лицитирати са тиме ко има највеће шансе. Јасна Шекарић као својеврсни феномен овог спорта, по седми пут учествује на „Олимпијским играма“. До сада је освојила пет медаља, а у Лондону прижељкује улазак у финале. На последњим такмичењима нарочито су добре резултате постизали Зорана Аруновић и Дамир Микец, који се такође надају пласману у финале. Не би требало губити из вида искуство Андрије Златића и Немање Миросављева, као и висок потенцијал генерације која их наслеђује, а коју ће у Лондону представљати Андреа Арсовић, Бобана Величковић и Ивана Максимовић. Када су кренули на пут обећали су две медаље.

Теквондо
Први пут имамо олимпијске представнике у овом спорту. Чини се да су Милица Мандић, Драгана Гладовић и Дамир Фејзић у сенци осталих претендената на медаље, што их донекле чини растерећеним. У таквој ситуацији можда би неко од њих могао да досегне висок пласман. Типујемо пре свега на Милицу Мандић, у категорији до 67 кг, која је већ освајала медаље на највећим светским такмичењима.

Тенис
Све најбоље што имамо у овом спорту представљаће нас у Лондону. Очекивања су велика – макар једна од медаља, а ако се посрећи можда их буде и више. Новаку Ђоковићу ће бити најтеже. У одсуству Надала, сви у њему виде једног од највећих фаворита мушког турнира. Много пута је доказао да уме да се носи са таквим бременом, па се надамо да трава „Вимблдона“, ни овога пута неће бити изузетак. Све од себе ће дати Јанко Типсаревић, иза кога су добри наступи на последњим турнирима и Виктор Троицки, који ће срчаношћу покушати да надомести нешто лошију форму. Штета је што Ненад Зимоњић нема стабилну сезону у дублу, због честих промена партнера, али ће он и Јанко сигурно представљати тешког противника за било који светски пар, као уосталом Новак и Виктор у истој конкуренцији. Ану Ивановић и Јелену Јанковић не бисмо могли сврстати у групу фаворита у женском синглу, мада не би требало сумњати да ће и оне дати све од себе. Са већим оптимизмом неопходно је гледати на њихове наступе у миксу са Ненадом и Јанком.

Веслање
Две посаде ће бранити боје Србије на олимпијској стази – четверац (Васић, Ђерић, Вуковић, Јагар) и двојац (Стојић, Беђик). Реалне процене говоре о томе да би пласман у финале једне од њих био запажен успех.

Ватерполо
Ватерполисти су дукат српског спорта. Чак и када су остајали без медаља, они се нису штедели, а у последњих неколико година редовно се са највећих такмичења враћају са одличјима. Једна нова генерација је потпуно стасала. Искуством је прекована на највећим турнирима, зна како се стиже до победа, па верујемо да ни у Лондону неће пропустити прилику да се попне на победничко постоље. Требало би ипак бити реалан и сетити се да смо до медаља најчешће стизали за гол предности. Тако се међутим може и остати без њих. На окупу је елита светског ватерпола, која има истоветне амбиције. Биће тешко – надајмо се успеху. Било која од медаља то би била.

Рукомет
Мушка репрезентација нас је одушевила на Европском првенству освајањем сребрне медаље. Верујемо да то наговештава боље време српског рукомета, али је тешко веровати да већ у Лондону можемо бити сведоци нечег сличног. Велики је успех ове генерације да се нашла на олимпијском турниру и из те перспективе требало би посматрати њене могућности.

Одбојка
Није велики број земаља које у једном спорту имају две селекције на делу. То је нарочито признање за спорт који служи за пример свим осталим у нашој земљи. Одбојкаши и одбојкашице су у Лондон стигли са титулама европских шампиона. То међутим, не сме да нас завара. Две младе генерације имају велики потенцијал и он ће сигурно доћи до изражаја. Да ли баш на овим „Олимпијским играма“ или на неким следећим, већ је друго питање. Не би требало ипак сумњати да ће, уколико се укаже прилика, оба тима умети да је искористе. Уосталом, Европски шампионати су показали да су за тако нешто спремни.

***
Подсећамо на податак да је наш спорт у досадашњем историјату олимпизма освојио 98 медаља и да с пуним правом рачунамо на стоту, баш у Лондону. Ако се реална очекивања испуне, биће их и више. buy viagra online взять займ на карту с 18 летвзять займ со 100% одобрениемполучить займ на карту сбербанка

Један коментар

  1. ‘olimpizam’ (igre, u cast paganskih bogova – t.j. demona) su veoma popularan ‘brend’ sadasnjice ?! A da se ‘veselje’ ne bi pretvorilo u zalopojke, najbolje je odreci se ropstva raznim strastima, koje poticu od te paganstine i drzati se istinskih vrlina .. ?! Smernost (skromnost) ide pre slave a bruka i propast sledi bahatost ?! “Covek predlaze a Bog raspolaze..” ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *