Александар МЕЗЈАЈЕВ: ГЛУМАТАЊЕ ТЗВ. „МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВОСУЂА“

Другог јула је свој рад започео нови међународни кривични трибунал са склепаним називом „Међународни преостали механизам за међународне кривичне трибунале“ (т.ј. МПММКТ). Он је већ заменио Међународни трибунал за Руанду (МТР), а у јулу следеће године ће заменити и Међународни трибунал за бившу Југославију (МТБЈ).

 

Формирање МПММКТ дефинитивно представља тријумф којим се наставља огромна међународна лаж. Под изговором да се „ПРЕКИДА рад трибунала за бившу Југославију“, на чему већ много година инсистира велики број држава, пре свих и гласније од свих Руска Федерација, трибунали за Руанду и Југославију ИПАК настављају са радом, прикривајући то новим називом. Како бисмо само хтели да узвикнемо: „Види, молим те – па ми знамо све те људе!“ Јер председник „Међународног ПРЕОСТАЛОГ МЕХАНИЗМА“ ће бити председник МТБЈ-Американац Т.Мерон, секретар Преосталог механизма – секретар МТБЈ – Аустралијанац Џ.Хокинг, а тужилац – досадашњи тужилац МТР. Наведену господу нико није бирао на нове дужности, њих је (једноставно) ПОСТАВИО Генерални секретар ОУН! Већина судија је из земаља које су чланице НАТО-а. Једино што су уместо Африканаца постављени Азијци, и обрнуто. И, наравно, сама логика већ реченог нас обавештава: Прописи за рад МПММКТ-а од речи до речи понављају прописе на основу којих је радио МТБЈ!

 

Тријумф преваре читавог света (са изузетком оних земаља, које су у томе учествовале) је тим страшнији што без обзира на повод оснивања МПММКТ-а – Међународни трибунал за бившу Југославију ИПАК наставља да ради! Шта више, према недавној изјави председника МТБЈ лично – паралелни рад оба трибунала ће се наставити и после децембра 2014. како би завршио кривичне поступке који се воде против неколицине оптужених – В.Шешеља, З.Толимира, Ј.Прлића и других1. Рекло би се – којештарија… Па – МПММКТ је и основан да би се завршили поступци које МТБЈ није успео да заврши. Међутим – није то којештарија… Вреди се замислити… Уколико би оптуженик поднео жалбу до 1. јула 2013.године њу неће разматрати новоформирани суд – „Преостали механизам“, већ Жалбено веће МТБЈ, чак и уколико дотле МТБЈ престане званично да постоји. Односно, тако би се обезбедило паралелно постојање обе институције – МПММКТ-а и МТБЈ-а. Тако постаје много јасније зашто је Трибунал планирао да читав букет пресуда донесе управо у периоду март – мај 2013.г.2 На тај начин ће Хашки оптуженици БИТИ ПРИМОРАНИ да своје жалбе поднесу у року који ће омогућити незаконити наставак постојања МТБЈ. Интересантно је да када се на недавном заседању Савета безбедности ОУН дискутовало о извештају Т.Мерона – председника МТБЈ и истовремено и МПММКТ-а, у коме је то и директно речено, ни један члан Савета безбедности није на ту чињеницу обратио пажњу, без обзира што се за њу може рећи не само да је бесмислена, већ и директно неморална!

 

Пре неколико недеља је баш у Трибуналу за бившу Југославију дошло до неких интересантних догађања. Прво – ослобођен је кривице за геноцид бивши председник Републике Српске Радован Караџић, а друго – за ново непоштовање суда осуђен је на још две године лишења слободе лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

 

Што се тиче ослобођења од кривице за Р.Караџића, треба да се зна да је он ослобођен само по једној тачки оптужнице (геноцид у босанским општинама)3. Ова одлука је донета применом прописа 98-бис у Прописима о вођењу поступка у МТБЈ, који предвиђају право оптуженика да захтева ослобађање одмах после оптужног дела процеса, односно без икакве одбране. То значи да је наведена одлука суда искључиво прелиминарна и да има везе само са оним тачкама оптужнице за које тужилаштво није успело да понуди убедљиве доказе и за које није потребна одбрана. Судско веће је одлучило да сведочења о злочину које је изнело тужилаштво не дају основу за тврдњу да је у Босни извршен геноцид. Иако ово представља НАЈВАЖНИЈИ МОГУЋИ ЗАКЉУЧАК, због кога би морале да се преиспитају све одлуке донете у вези са геноцидом у Сребреници, ипак нам досадашњи ток рада МТБЈ говори да тешко да ће се на њега уопште обратити пажња у даљем току процеса који се воде у МТБЈ. Уосталом, суд је већ одбио да ослободи Караџића у вези са посебном тачком оптужнице –геноцид у Сребреници. Ту оптужбу је суд оквалификовао као оптужбу коју је тужилаштво потпуно доказало. Тако да ће Р.Караџић, када буде износио своју одбрану, морати да доведе сведоке који ће моћи квалификовано да оспоре доказе сведока тужилаштва у вези са Сребреницом. Али без обзира што је Р.Караџић ослобођен тако важне тачке оптужнице мора да се констатује да је суд одбио да га ослободи осталих тачака (па и оних које се тичу убистава, депортације и нељудског поступања према несрпском становништву Босне).

 

Споља гледано одлука суда да у том делу ослободи Караџића кривице изгледа неочекивано. Стварно – на први поглед може да се учини да је та одлука противуречна одлуци другог судског већа које је судило Слободану Милошевићу, када је много мањи број сведока био потребан да би се одлучило да је у Босни учињен геноцид. Шта више – та одлука изгледа као врло снажан ударац тужилаштву када је реч о процесу генералу Младићу. Јер сви сведоци у процесу Караџићу и Младићу су у ствари исти. Мада се ЗАИСТА није догодило ништа необично. Хашки трибунал одавно спроводи политику „једног геноцида“ када су судским „расветљавањем“ као геноцид означени само догађаји у Сребреници. Толико! Такву политику је потврдио и Међународни суд ОУН 2007.г. у процесу „Босна против Србије“ (у коме су одлуку доносили судије из практично истих држава као у МТБЈ). Тако је одлука суда у предмету Р.Караџића само потврдила одавно договорен приступ догађајима у Босни у првој половини деведесетих година када је, очигледно, од стране међународне заједнице, одлучено да се под појмом „геноцид“ не подразумева покушај уништења једног народа, или његовог дела, већ, ради што теже осуде, да се геноцидом прогласи ма на који начин, из било ког разлога, вршено убијање припадника једне заједнице, не само шире, већ и уже, као у случају Сребренице.

 

28. јуна је судско веће у предмету Војислава Шешеља донела нову – трећу по реду – пресуду за непоштовање суда и осудило га на још две године одузимања слободе4. Пре тога је суд већ осудио Шешеља на 15 и 18 месеци одузимања слободе. Председник судског већа С.Трешел је заједничкој одлуци приложио свој издвојени став да се он не слаже са таквом одлуком, јер мисли да мада Шешељ представља „убеђеног рецидивисту“, ипак је две године превише сурова казна. Судски процес је текао уз грубо кршење права оптуженог, између осталог нису му обезбеђене консултације са правником, што је довело да прекида у сведочењу сведока одбране. Уосталом, то се могло и предвидети, јер се Шешељ спремао да суду понуди оне сведоке, чија је имена он открио, а које се трибунал (као!) толико трудио да заштити. Ти сведоци је требало да покажу да се не плаше сведочења, и да они према Шешељу немају никаквих замерки.

 

И тако, последње одлуке Међународног трибунала за бившу Југославију су са приличном „великодушношћу“ требало да прикажу извесну независност судија трибунала и да би се извела игра „унутрашње борбе“. Међутим, у суштини то није ништа променило. Обрачун са Караџићем и Шешељем се наставља, а у позадини борбе за што бржи завршетак рада МТБЈ појавио се „нови“ међународни трибунал у коме све главне позиције заузимају људи из досадашњег трибунала…

 

Глуматање великих сила у тзв. међународном правосуђу се наставља, без страха да ће права истина икада угледати светлост дана…

 

 

 

1 Погл. Параграф 45 Извештаја председника МТБЈ Савету безбедности ОУН „Оцена и извештај Председника МТБК Т.Мерона, предати Савету безбедности ОУН у складу са т. 6 Резолуције 154 (2004) Савета безбедности, који обухвата период од 15.11.2011. до 22.05.2012.//Документ ОУН S/2012/354 од 23 маја 2012, стр. 12

 

2 Погл. Прес-брифинг МТБЈ од 27.06.2012., http://www.icty.org/sid/10992

 

3 Писмено решење трибунала по правилу 98-бис (захтев оптуженог да се он ослободи после завршетка оптужног дела процеса) се по правилу не објављује. Сада је доступан само кратак резиме усмено изговорене пресуде:

http://www.icty.org/sid/10994. Видеоснимак проглашења наведене одлуке је доступан на

http://www.youtube.com/watch?v=ZYLZhyZpd14&feature=plcp.

 

4 Текст пресуде

– погл. http://www.icty.org/x/cases/contempt_seselj3/tjug/en/120628_judgement_en.pdf

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *