31. јул – ПУТИН ОПЕТ МЕЂУ СРБИМА НА ЈЕСЕН?


Руски председник Владимир Путин могао би на јесен да посети Србију, када почиње изградња гасовода “Јужни ток” – пише руски лист “Комерсант”, позивајући се на изворе у “Гаспрому” у Београду.
 
Лист наводи да су у Србији очекивали Путина одмах након формирања нове српске владе, али пошто се тај процес формирања владе одужио, председника Русије очекују сада на јесен.
 
У тексту се оцјењује да у Европи нису забринути због тога што су нови српски руководиоци били сарадници Слободана Милошевића, него сматрају да ће управо они урадити оно што нису могле демократе, а то је да успоставе нормалне односе са Косовом.
 
“Тада, према очекивању многих експерата, зближавање Србије и Русије неће изазвати јаку љутњу на Западу”, наводи лист.
 
У тексту се подсећа да је нова владајућа коалиција саопштила да је њен главни циљ наставак интеграције Србије у ЕУ, али напомиње да Европа и САД од нових српских власти очекују пре свега нормализацију односа са Косовом.
 
Дипломатски извори “Комерсанта” су рекли да је амерички званичник Филип Гордон, који је недавно био у Београду, изложио председнику Србије Томиславу Николићу детаљно шта конкретно Запад очекује од Србије.
 
Кључни захтеви су, напомиње лист, укидање српских институција на северу Косова, отварање представништва Србије у Приштини и обрнуто, сусрет српског и косовског председника.
 
“Реализација ових захтева би значила нормализацију односа Србије и Косова, макар и без узајамног признања. А изгледа да су нове српске власти спремне за то”, оцењује лист.
 
Уз напомену да у коалиционом споразуму нових власти стоји да Београд не признаје независност Косова, али да ће наставити дијалог са Приштином “лист додаје да се то у потпуности уклапа у формулу `нормализација без признања`”.
 
“Штавише, нове власти у Србији су већ, у суштини, приступиле реализацији тог плана”, наводи се у тексту.
 
Напомињући да је Николић недавно изјавио да Србија “сваки дан губи Косово и да мисли да више никада неће бити председник у Приштини”, лист оцењује да тако отворено признање да је Косово фактички изгубљено за Србију није учинио нико од досадашњих српских званичника.
 
Осим тога, додаје се, председник Србије намерава да уради тако да косовска дијагноза изгледа као резултат општенационалног консензуса, па је предложио да се заузме став о Косову, који би усагласиле главне политичке снаге у земљи, што би ублажило одговорност власти за коначни исход.
 
“Нормализација односа са Косовом ће уклонити кључну препреку за интеграцију Србије у ЕУ. А с друге стране, сумњамо да ће то покварити односе Београда с Москвом, која је више пута поновила да ће подржати било који став Србије у односе на Косово”, истиче лист.

Извор: Срна, http://www.tvmost.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *