31. јул – Кфор креће на опасну страну

БЕОГРАД – Шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је у уторак да је Београд упутио протест међународној заједници због тога што Кфор на северу Косова блокира “алтернативне путеве” што је назвао “изласком из оквира мандата”.

“Кфору није паметно да користи међупериод у власти Србије јер у Београду постоје адресе за разговор”, оценио је Вулин у изјави за агенцију Бета.

По његовим речима, Кфор је блокадом путева за камионе теже од три тоне “у озбиљној опасности да изгуби легитимитет и поверење” косовских Срба и да “угрози њихову егзистенцију”.

Блокада “алтернативних путева” довешће до несташица робе и немогућности снабдевања храном и лековима, казао је Вулин.

“Кфор је блокадом алтернативних путева изашао из свог мандата и тиме што није консултовао УНМИК који је – по Резолуцији 1244 – највиша власт на КиМ; показао је да се упутио на веома опасну страну, и плашим се да ће тиме довести до потпуног губитка поверења косовских Срба и у Кфор”, рекао је Вулин.

Вулин је оценио да “нас Кфор уводи у веома опасну ситуацију”, и да ће грађани, уколико се КФОР “не врати у оквире мандата”, бити приморани да преиспитају поверење и у Кфор.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *