26. јул – Са УН нико није скинуо одговорност за Косово

МОСКВА – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је  да са УН “нико није скинуо одговорност” када је у питању ситуација на Косову.

После разговора са одлазећим шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем у Москви, Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре указао на изјаву генералног секретара УН Бан Ки Муна на Косову да УН не играју никакву улогу у дијалогу Београда и Приштине.

“Ја бих пошао од тога да са УН нико није скидао одговорност за ситуацију на Косову. Рачунам да колеге у Њујорку правилно разумеју мандат који имају на основу одлуке Савета безбедности УН”, казао је Лавров.

Лавров и Јеремић нису директно одговорили на питање да ли је могућа подела Косова, наводећи да решење за Косово мора бити нађено у дијалогу Београда и Пристине, а затим бити озваничено у УН, као да је и даље на снази резолуција Савета безбедности УН, 1244 која представља јединствену правну основу за решење.

Лавров је указао да Београд ниједном није прекршио резолуцију, а да много тога из резолуције што је Београду обећано, није реализовано.

Лавров је захвалио, како је рекао, “Вуку” за лични допринос у развоју партнерских односа две земље и изразио наду да ће Јеремић и у будућности и на месту председавајућег Генералне скупстине УН и даље давати свој допринос.

Он је Јеремићу честитао избор на ту функцију, наводећи да је то веома важно за спољну политику Србије.

Извор: Бета

Један коментар

  1. Pravilan potez Vuka Jeremića da je otišao u Moskvu pre njegovog
    puta u Njujork.Ono što je rekao Gos, Lavrov važnp za sledeće
    poteze nove vlade Srbije.Kosmet je i dalje pod1244 rezolucijom
    UN. nema rešenja bez saglasnosti Srpskog naroda ukupno jer
    Stara Srbija je sviju nas ma gde dasmo rođeni, to nova vlast
    mora uvažavati.Svi mi imamo tapiju na STARU SRBIJU .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *