Крвави Видовдан на Космету

На српску децу у Приштини бачена четири „молотовљева коктела”, док су на Србе на прелазу Мердаре пуцали косовски полицајци

 

 

У два одвојена инцидента која су се догодила јуче на Косову и Метохији укупно је повређено 68 особа, међу којима су 16 детета српске националности, који су гађани „молотовљевим коктелима” у Приштини, затим 20 навијача Партизана, на које је пуцала Косовска полицијска служба (КПС) на прелазу Мердаре, где су повређена и 32 косовска полицајца. Инциденти су се догодили непун дан после упозорења Вука Јеремића у Бриселу који је позвао на опрез међународну заједницу и Кфор због затегнутих односа. Он је подсетио да је ситуација на Космету затегнута увек кад се формира влада у Србији и да су у том периоду могући инциденти. У том смислу, он је подсетио на 17. март 2004. године, када су околности биле исте као данас.

Стравичан догађај у Приштини у којем су нападнута српска деца, десио се јуче поподне, када су кроз овај град пролазила два аутобуса, враћајући се са парастоса на Газиместану. Група Албанаца, очигледно добро упозната са кретањем аутобуса са српском децом, недалеко од хотела „Виктори”, бацила је четири „молотовљева коктела” и више десетина камених коцки. Том приликом 16 путника је повређено од којих један теже.

Директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић потврдила је да је у хитној служби те здравствене установе примљено 16 деце, од осам до 16 година, због повреда задобијених у нападу у Приштини. Трајковићева је казала да су два дечака задобила повреде главе бетонском коцком и они су смештени у болници у Грачаници, док су код осталих констатоване повреде лакше природе.

Пре тога, јуче ујутру око осам часова избио је велики сукоб на административном прелазу Мердаре. Туча је избила између групе људи који су носили обележја Фудбалског клуба Партизан и Косовске полицијске службе која је користила и ватрено оружје. Том приликом повређено је 20 особа српске националности и 32 припадника КПС. Један Србин је тешко рањен и лекари се боре за његов живот у Клиничком центру у Нишу. Реч је о Жарку М. из Зрењанина, старом око 20 година, који је повређен ватреним оружјем.

– Рањени младић је тренутно виталан, стабилан и ван животне опасности. Урађена је сва потребна дијагностика и операција је у току – изјавио је координатор за односе са јавношћу КЦ „Ниш” Марко Смиљковић. Он је навео да је рањеник примљен са устрелном раном од ватреног оружја, која је захватила карлицу и урогенитални тракт.

Још двојица од петорице најтеже рањених смештена су на Одељењу за хирургију у Прокупљу, са ранама од ватреног оружја у пределу ногу, руку и трбуха.

Портпаролка Дома здравља у Прокупљу Јелена Пантовић изјавила је да су у сукобу косовске полиције и Срба на административном прелазу Мердаре, поред Жарка М, теже повређени и Ф. З. (25) из Београда и Д. Б. (23) из Обреновца. Њих двојица имају устрелне ране у пределу ногу и још није одлучено да ли ће бити оперисани у прокупачкој болници или ће бити пребачени у другу болницу.

Како је речено за Тањуг из МУП-а Србије, укупно 54 Срба је јуче рано ујутру прешло административну линију на Рудници и Јарињу упутивши се према Газиместану на обележавање Видовдана. Њих је зауставила косовска полиција код Вучитрна и онемогућила им даљи пролазак, захтевајући да се врате преко административног прелаза Мердаре, где је дошло до сукоба. Остале, неповређене навијаче, преузела је српска полиција и истим аутобусима вратила у централну Србију. Аутобуси су се зауставили на уласку у Прокупље.

Прелаз Мердаре је после овог сукоба био затворен за саобраћај.

Косовски министар полиције Бајрам Реџепи изјавио је за Радио Слободна Европа да је у инцидентима код административног прелаза Мердаре повређено неколико припадника Косовске полиције. Затим је рекао да су у инциденту на прелазу Мердаре повређена 32 косовска полицајца, који су са Косова према Србији пратили једну групу Срба.

– Реч је о повредама које су нанете камењем којим је ова група напала припаднике полиције – казао је Реџепи, додавши да је било пуцњаве, али да се све то догађало на територији Србије.

Еулексов и локални тужилац истражују инцидент на административном прелазу Мердаре, у ком су се сукобили косовска полиција и Срби, који су пошли на прославу Видовдана на Газиместану.

„Еулексов и локални тужилац, заједно у мешовитом тиму, истражују инцидент који се догодио јутрос на прелазу три на Мердару. Неколико припадника косовске полиције наводно је повређено током инцидента”, изјавила је портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић за агенцију Бета.

Она је рекла да је мешовити тим већ посетио место на којем се инцидент догодио и прикупио доказе.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *