Дмитриј Седов: СИРИЈА ПРЕД ГРАЂАНСКИМ РАТОМ

Позиције су подељене. После мајских избора у Сирији, када се није оправдала рачуница страних сценариста да влади Б.Асада неће бити указана народна подршка, они су одлучили да ситуацију доведу до сразмера грађанског рата.

Влада Велике Британије је изјавила да повећава финансирање сиријској опозицији. Ове године Британија ће сиријским „чуварима правде“ да издвоји 1,5 милион фунти стерлинга – саопштио је у понедељак шеф Форин-офиса Вилијам Хејг у британском парламенту.

„Сирија је на ивици грађанског рата. Наш циљ данас је да се заједно са партнерима изборимо за реализацију плана Кофија Анана. Друго – да повећамо притисак на сиријски режим и његову изолацију. И треће – да обезбедимо правосуђе, праведност и хуманитарну подршку сиријском народу“ – изјавио је руководилац британског МИП-а. Министар је саопштио да су у фебруару и марту ове године у Сирију путовали британски експерти са циљем да међу Сиријцима сакупе информације. Када су информације размотрене Лондон је закључио да се напади на цивилно становништво врше уз помоћ терористичких група које имају везе са „Ал-Каидом“, како би ескалирао унутрашњи конфликт.

Није само јасно зашто у том случају Лондон финансира опозицију – када је већ на њеној страни „Ал-Каида“.

Опет, сиријски побуњеници су одбили да подрже план за мирно регулисање ситуације у Сирији, направљен уз учешће ОУН, и појачали су нападе на владине јединице. Нови лидер најкрупнијег удружења сиријске опозиције – Сиријског националног света (СНС) Абдел Басет Сида је у недељу изјавио да режим председника Башара Асада „издише“ и да је већ изгубио контролу над неким градовима у земљи.

А.Б.Сида тврди да је Асадова влада у „катастрофалној ситуацији“ што доказују све чешћи „обрачуни са становништвом сиријских градова“. 56-годишњи курдски активиста који живи у Шведској, стао је на чело СНС у суботу, после конгреса генералног секретаријата СНС који је одржан у Истамбулу. Сиријски национални савет сачињава седам опозиционих партија, чији је циљ оставка Б.Асада, и има седиште баш у Турској.

Шеф опозиционара је позвао светске државе да „заштите мирне грађане од председника Асада“ и обратио се Уједињеним нацијама са молбом да предузму насилну акцију, позивајући се на Седму главу Статута ОУН (којом се предвиђа коришћење како санкција, тако и оружаних снага). „Уколико Савет безбедности не постигне споразум, неке земље могу да почну да делују иако немају дозволу Уједињених нација“ – рекао је Сида.

Чланови Слободне сиријске армије (ССА) су у току прошлог викенда при нападу на стражарска места у предграђу Дамаска и у провинцији Идлиб убили око 100 војника владиних јединица.

Они су то сами саопштили представницима Сиријског центра за заштиту људских права који се налази у Великој Британији.

Локални лекари су потврдили погибију најмање 80 војника сиријске армије.

Администрација Сједињених Држава наставља да притиска, трудећи се да доведе до „тачке кључања“ светско јавно мњење.

На адресу владе Сирије из Вашингтона стижу све бешње претње. „Асад је кренуо на све или ништа и политика му је све дволичнија и тврђа. Сирија не може да постане, она једноставно не може да постане мирна, стабилна и истински демократска земља све док не оде Асад“ – изјавила је у понедељак Хилари Клинтон.

Јек дипломатских борби представља наговештај војних дејстава.

Сиријски амбасадори су избачени из 17 западних главних градова, а као одговор Дамаск је објавио да су амбасадори 17 западних земаља персоне „нон грата“ у Сирији.

Власти Запада и Лиге арапских земаља блокирају преносе сиријских сателитских канала и других масмедија и баве се информационим ратовањем у духу доктора Гебелса. Број „невиних жртава“ Асадовог режима је, како јавља Лондонски центар за мониторинг (који је уз ко зна чију тајанствену помоћ себи присвојио статус званичног извора ОУН), „расте“ великом брзином и већ је дошао до бројке од 14.000. Порази сиријске армије и дезертирање су постали свакодневна појава (опет преко истог канала) а становништво, кажу, једногласно захтева одлазак Б.Асада.

Како јављају сиријски масмедији – положај није ни близу онакав, каквим га приказује Запад, мада изазива озбиљну забринутост. Број војника, изгинулих од руку бандита, приближава се бројки од 3000 и отприлике исто толико има жртава међу цивилима.

Запањује број наоружаних побуњеника који се боре против редовне сиријске армије. Сада то нису стотине, већ хиљаде, и међу њима има много терористичких група међу којима су и бомбаши-самоубице.

Како изгледа ситуација на лицу места говори репортажа репортера агенције ANNA NEWS ИЗ ГРАДИЋА Ал-Кубера:

Становник села:

-Побуњеници су дошли у село у 10 пре подне. Поубијали су жене и децу, не знам тачно колико њих.

Новинар:

-Многи канали кажу да је то урадила армија. Да ли је то истина?

– Све лажу! То су учинили терористи. Сасвим супротно – становници су почели да телефонирају полицији молећи да их спаси. Онда је дошла армија и спасила преостале становнике. Ми немамо никаквих заштитника осим армије.

– Али лажљиви канали уопште не кажу тако.

-Лажу, лажу! Лажу! (сведок изговара са карактеристичним локалним нагласком).

Други сведок:

-То лажљиви канали говоре да су то револуционари, а они су – терористи.

-Зашто кријете лице?

-Бојим се. Једном су ме већ ухватили: мене и сина, одузели су ми трактор. Натерали су нас да платимо откуп од 500 хиљада лира (7700 дол.САД – М.М.) Не дају нам да радимо на њивама. Жито се суши из корена. Армија нас штити. Нико нас не штити осим армије.

Трећи сведок – становница Ал Кубере:

-Да нема Бога и армије – бандити би нас све поклали, као овога што га гледаш.

Остали сведоци:

-Молимо Председника да уништи те бандите. У нашем рејону је читаво село поубијано. Они убијају све!

-Харам! Харам! Харам! Доста је било! Треба одсећи руке онима који их подржавају. Читаве ноћи не спавамо, страшно је узнемирујуће.

-500 наоружаних терориста је поубијало жене, убили су и децу. Никога нису поштедели. Истерали су нас из наших села. Уништили наше усеве. Армија нас штити. Да је армија овде – ништа од овога не би могло да се деси. Армија – то смо ми, то су наши људи. Ја не знам где су ми деца. Ја сам побегла на једну стану, деца су потрчала на другу. Бандити су ми ухватили мужа. Убијају свакога ко је за Башара и за реформе. Свима је познато да они добијају паре из Катара и Саудијске Арабије. Колико ће још све ово да траје? Сваки пут када се организује Савет безбедности Уједињених нација – они направе кланицу.

-Пуцали су по нама. Отерали нас из наших кућа. Поубијали жене и децу. На поља не можемо да изађемо. У тим бандитским групама су стотине бандита. Позивамо армију да дође овамо. Сигурније од армије нас нико неће заштитити. Јуче су нам војници донели воду и храну.

(Марат Мусин, по материјалима ANNA NEWS из Сирије).

Посматрачи Уједињених нација јављају о озбиљним сукобима у градовима Растан и Талбисех, који се налазе северно од Хомса, у којима се чује паљба бацача, констатована је и пуцњава из хеликоптера, а користи се и аутоматско оружје“ – каже се у изјави представника мисије посматрача Саусан Гошех (Sausan Ghosheh)’

Рат се шири Сиријом као ватра из фитиља. И сви схватају да је он дошао са оне стране границе. Многобројни сведоци говоре о томе да међу бандитима многи не знају њихов језик, да користе западно оружје и да се понашају не као политички противници, већ као „пси рата“. То су углавном дошљаци и издајници који су им се придружили. Али дошљаци могу да буду само предњи одред агресије. Без редовних јединица они неће моћи да изађу на крај са сиријском армијом, чак и ако користе масовни терор.

Зато сада министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров отворено говори о томе да се Сирији испоручују средства да би се бранили. Дамаск добија нове комплексе за противваздушну одбрану и противбродске ракете. Шта то значи? То је најбољи лек против жеља НАТО-а да се пробије на простор Сирије. Прорачуни војних експерата су једноставни: на растојање домета руских противбродских комплекса поморске снаге НАТО-а не могу ни да приђу. Они немају поуздано средство за одбијање тих ракета. Уколико сиријска армија успе да предухитри изненадно уништавање средстава за противваздушну одбрану и број губитака стране која нападне сведе на 100 авиона – у НАТО-у ће доћи до кризе.

Рат огољује позиције, и Русија не може, а да не предузме своје мере. Пад Сирије за њу ће бити стратешки пораз. Још ће се више оголити и без тога слаб „јужни доњи стомак“ Русије, и тако ослабљен од стране Грузије, а од њега потиче стварна опасност дестабилизације приграничних регија.

13.јуна о.г. госп.С.Лавров је путовао у Техеран, где је једно од питања преговора била и ситуација у Сирији. То је озбиљан сигнал у западном правцу. Иран се до сада врло уздржано односио према ономе што се дешава у Сирији, схватајући да Запад жели да га увуче у конфликт. Тако би Запад успео да посвађа суните и шиите. На ватри таквог рата он би баш успео да лепо сагреје руке. Али ирански руководиоци нису склони да дозволе да их водају на поводцу код сценариста сиријске буне, а имају и друге полуге утицаја на регионалну ситуацију. То су новац, оружје, дипломатија и информациони ресурси. Осим тога, познате су и њихове полуге из иностранства – у облику „Хезболаха“ и ХАМАС-а.

А за то време Кофи Анан намерава да предложи формирање контакт-групе за Сирију, у коју ће ући представници светских и регионалних држава. Замисао је да се у њој нађу и оне земље које подржавају руководство републике, и оне које су на страни опозиције.

Осим низа арапских држава планира се да се у контакт-групу позове и Иран. Али САД и Велика Британија на ту активност бившег генералног секретара гледају без ентузијазма и нису вољни да је подрже.

Русија предузима своје напоре да би се пронашао миран излаз из ситуације. Предложена је међународна конференција уз учешће Лиге арапских држава и „Групе пријатеља Сирије“. Али и овде усаглашавање рокова иде тромо, Запад очигледно одуговлачи. Он ставља нагласак на ескалацију конфликта. Број плаћеника у Сирији расте великом брзином, хаос је све већи. Земља представља буре барута које може сваког тренутка да експлодира.

Они, који би желели ту експлозију се надају да ће долазак на власт побуњеника ликвидирати зборно место које Русија има на Блиском Истоку, и да ће тако добити одрешене руке за обрачун са Ираном.

Министар иностраних послова Руске Федерације С.Лавров је те планове овако објаснио:

Не могу да нагађам шта то желе међународни играчи, али могу да кажем до чега то може да доведе. То може да доведе до најгрубљег кршења стабилности, која је и тако била озбиљно нарушена у том региону. Последице ће бити непредвидиве и дотаћи ће огроман број земаља, а срж тог процеса ће бити ломљење унутар исламског света између сунита и шиита.“

Над Сиријом се чује лет валкирија. Оне тој земљи наговештавају рат свих против свих. Тај рат ће донети јад многим народима и оставиће последице на читав свет.

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Један коментар

  1. SATANISTI PROKLETI…SLOMICETE ZUBE USKORO……..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *