26. јун – Николић председава самитом БСЕЦ у Истанбулу

ИСТАНБУЛ – Самит Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ) одржаће се данас у Истанбулу, а скупом ће председавати председник Србије Томислав Николић заједно са домаћином тог састанка на врху, шефом турске државе Абдулахом Гулом.

Самит у Истанбулу биће посвећен двадесетогодишњици постојања БСЕЦ – којом Србија председава од 1. јануара до 1. јула, када председавање преузима Турска.

Државе чланице БСЕЦ су важан економски партнер Србије, а према подацима Привредне коморе Србије (ПКС) лане је наша земља са том групацијом имала спољнотрговинску размену у вредности 7,9 милијарди долара. Тржиште земаља чланица те организације веома је значајно за Србију и лане је српски извоз у тај регион учествовао 22,7 одсто у укупном експорту, а увоз са 26,1 одсто, изјавили су за Тањуг аналитичари ПКС.

БСЕЦ има 12 земаља чланица – Албанија, Азербејџан, Бугарска, Грузија, Грчка, Јерменија, Молдавија, Румунија, Русија, Србија, Турска и Украјина, а одређен број земаља и других организација има статус посматрача (Аустрија, Белорусија, Хрватска, Чешка, Египат, Француска, Израел, Италија, Пољска, Словачка, Тунис и САД).

Потписивањем Повеље, 5. јуна 1998. године у Јалти основана је Организација за црноморску економску сарадњу. Повеља је ступила на снагу 1. маја 1999. године, а седиште БСЕЦ организације је у Истанбулу, где се налази Стални међународни секретаријат.

У последње време активности БСЕЦ чине и настојања да се регион приближи стандардима ЕУ, чиме би се омогућило његово укључивање у европске економске токове. Некадашња државна заједница Србија и Црна Гора постала је чланица БСЕЦ у априлу 2004. године, а након проглашења независности Црне Горе, Србија је наставила чланство.

На састанку Управног одбора Пословног савета БСЕЦ који је одржан 2006. године у Букурешту, ПКС је званично примљена у чланство Пословног савета ове организације. Организацијом председава једна од земаља чланица, по абецедном реду и са шестомесечним мандатом.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Tu u tom bazenu našeje mesto za sve ukupnu saradnju kako na
    ekonomskom,kulturnom i svim vidovima dobrih odnosa među državama
    i narodima.Tu imamo kome i šta da prodamo i kupimo i na posletku
    sličnim kulturama i verama koje se prepliću u istom rodnom mestu.
    Taj bazen raspolaže svim dobrima koji su potrebni za ekonomski
    napredak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *