19. јун – Експлозија последица вишеструких пропуста

БЕОГРАД – Екплозија заостале гранате у којој су два кадета погинула на “Пасуљанским ливадама” последица је вишеструких пропуста на војном полигону, а за несрећу је првенствено одговоран људски фактор, оценили су данас војни аналитичари у ауторским текстовима у “Политици”.

Војни аналитичар Мирослав Лазански оценио је да су два млада живота изгубљена због вишеструких пропуста на полигону, у ланцу команде, контроле и дисциплине, а да је граната од 30 милиметара, која је на некој ранијој вежби испаљена, трагичним низом околности јуче екслодирала.

Лазански сматра да се екслозија могла спречити, као и да ланац грешака и пропуста у трагедији заправо иде од надлежних екипа, које су после бојевог гађања морале да прегледају терен где су падале гранате и обаве евиденцију и деактивирање сваког
неесклодираног убојног средства.

Он је нагласио да онај ко је гађао из бацача граната није могао да види и да памти шта је екслодирало на циљу, а шта није, и да су зато потребни пиротехничари.

Команда полигона је, према његовом мишљењу, морала да, уочи сваког доласка питомаца и војника на обуку врши редовне и периодичне прегледе полигонског простора, без обзира на то да ли је реч о локацијама где се користе убојна средства или не.
Лазански је навео и да се у свакој армији у свету дешава да на полигонима заостану неекслодирана средства и да изазову несреће, али, како тврди, није баш чест случај да на овакав начин погину питомци Војне академије.

Удео у трагедији су, како је додао, имали и људски фактор и младост питомаца, јер се неко од њих неовлашћено нашао на просотру где не би смео да буде, а где су раније падале бомбе и гранате. “Питомац је веровао да је терен чист или уопште није ни знао да је то простор где су раније биле мете. Да ли је тај простор био уопште адекватно обележен?”, упитао је Лазански.

Према његовим речима, питомац је гранату донео међу колеге, а она је екслодирала у у висини руку, јер, да је била на земљи, ефекти екплозије не би били тако страшни.

Аналитичар Љубодраг Стојадиновић сматра није трагична случајност, већ производ системске грешке и незнања. Он је навео и да је на јучерашњој конференцији за штампу начелник Војне академије генерал мајор Младен Вуруна рекао да је група непосредних официра у Академији удаљена са дужности “до окончања истраге”, али према речима Стојадиновића, Вуруна “није рекао шта је са његовим положајем, јер очито да обука на Војној академији није била добра”.

Према његовом мишљењу, нема решења ако се одговорност за несрећу не подели од основе до врха, укључујући министра одбране и начелника Генералштаба, а како тврди, у српком политичком хаосу то је тешко поделити.

 

Истрага о несрећи у којој је на полигону “Пасуљанске ливаде” погинуло двоје, а рањено седам кадета и кадеткиња Војне академије је у току, а по наредби министра одбране Драгана Шутановца с дужности је, до њеног окончања суспендовано пет надлежних старешина.

Министар одбране је, до окончања истраге, удаљио с дужности пет официра у ланцу командовања који су учествовали у припреми вежбе “Дипломац 2012” на “Пасуљанским ливадама”, изјавио је данас Тањугу представник Министарства одбране пуковник Миливоје Пајовић.

Он је навео и да је истрага коју спроводи Комисија формирана по наредби министра одбране у току а да је стање повређених стабилно.

Начелник Војно-медицинске академије бригадни генерал Маријан Новаковић изјавио је данас да је здравствено стање кадета који су повређени у експлозији на војном полигону Пасуљанске ливаде стабилно и да се они опорављају.

Новаковић је Тањугу казао да су повређенима урађене и анализе крви, да су налази добри и да немају болове. Он је подсетио да двоје кадета имају повреде грудног коша, а да остали имају мање повреде по телу.

Два кадета Војне академије погинула су јуче у експлозији на полигону Пасуљанске ливаде, двоје је теже рањено, а петоро је задобило лакше телесне повреде. Несрећа се догодила око девет часова ујутру када је експлодирала заостала граната калибра 30 милиметара коју је пронашао један од кадета. Повређени су најпре били збринути у Општој болници у Ћуприји, а потом су превезени на ВМА.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *