Putinova velika igra

Piše Bogdan Đurović

Vladimir Putin je otpisao SAD kao partnera u stvaranju ekonomskog i političkog prostora u Evroaziji, a njegova politika biće čvršća nego što zapadni analitičari mogu da pretpostave

 

Vašington, Obama i G8 za Vladimira Putina nisu prioriteti. U to se, početkom maja ove godine u Moskvi uverio i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD-a Tom Donilon

Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da ne prisustvuje Samitu „velike osmorice“ u američkom Kemp Dejvidu, prilično je iznenadila i uvredila administraciju SAD-a. Sa druge strane, takav neočekivani zaplet konačno je naterao Vašington da malo stane na loptu, prikoči, i porazmisli o uzrocima hladnog tuša iz Kremlja. Putinova taktika očito je urodila plodom: on želi saradnju, ali ima niz uslova da bi se to desilo. Kako smatraju analitičari u Rusiji, Putin je već od prvog dana posle svečane inauguracije demonstrirao nov spoljnopolitički pristup. Neki su to već nazvali „Putinova velika igra“. Ona ne podrazumeva da će Zapad biti proglašen otvorenim neprijateljem Rusije, ali jasno naznačava da SAD, NATO, G8 – neće biti na vrhu liste spoljnopolitičkih prioriteta. Uostalom, strateški dokumenti ruske diplomatije poslednjih godina na to i ukazuju: za Rusiju je najvažniji prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, zatim bilateralni kontakti sa evropskim državama, kao i Azija, gde su glavni partneri Kina i Indija. Odnosi sa Vašingtonom i zapadnom vojnom alijansom smešteni su u donji deo ove tabele…

KRAJ AMERIČKOG HEGEMONIZMA

[restrictedarea]

U Beloj kući i Stejt departmentu, po svemu sudeći, nisu previše ozbiljno shvatali ove suptilne diplomatske poruke, pa je predsednik Barak Obama pohitao da tek ustoličenog Putina pozove i na Samit NATO-a u Čikagu, i na pregovore „osmorice“ u Kemp Dejvidu, sredinom maja. Zamisao je, očigledno, bila da se na oba ova skupa, gde dominiraju američki saveznici, ruski predsednik nađe u nekoj vrsti izolacije, i da mu se na taj način stavi do znanja gde mu je mesto i šta Vašington od njega očekuje. Jer, izvesno je da se Putin sa ovih okupljanja na bi vratio kući u previše dobrom raspoloženju. Ali, njegov izbor da jednostavno ignoriše „najmoćnijeg čoveka sveta“ (Obamu), i još pod krajnje ciničnim obrazloženjem da mora da brine o formiranju vlade Dmitrija Medvedeva – brzo je ohladio glave u Beloj kući, pokazujući da će pravila (Putinove) igre ubuduće biti bitno drugačija.
A Obama je veoma računao na taj susret sa Putinom. U tu svrhu, početkom maja u Moskvu je poslao svog savetnika za nacionalnu bezbednost Toma Donilona. A savetnik je doneo pismo u kojem Obama izlaže svoj plan za zaključenje novog, radikalnog plana za smanjenje strateških nuklearnih arsenala. Jer, Obama, koji je „Nobelovu nagradu za mir“ dobio svojevremeno na lepe oči, sada se nada da bi takav sporazum sa Rusijom znatno popravio njegov poljuljani imidž – uoči neizvesnih predsedničkih izbora u novembru. Ali, Putin osta tvrda srca: Vašington, Obama i G8 za njega nisu prioriteti! Kako je to moguće, zapitao se uticajni „Fajnenšel tajms“? Da li njega (Putina) ne zanimaju problemi poput „Asadovog režima u Siriji, iranskog atomskog programa, budućnost Avganistana i neophodnost napretka u kontroli naoružanja“? Na njihovu veliku žalost, ispostavilo se da ga ne zanima.
Jer, sva pobrojana pitanja, jesu prioriteti američke, a ne ruske politike. A to što su u Vašingtonu navikli da ceo svet mora da se predano posvećuje rešavanju njihovih problema, Putina ni na šta ne obavezuje. Pa su se zbog toga najpre naljutili, a američki novinari ukorili su Obamu što dozvoljava Putinu da ga ponižava. Suočen sa takvim pritiskom, američki predsednik odgovorio je recipročno: ni on neće ići na Samit APEC-a u Vladivostoku septembra ove godine. Ekspert za Rusiju „Heritadž fondejšna“ Arijel Koen, na sve to je dodao da „ovaj Putinov gest razotkriva njegovo nisko mišljenje o aktuelnom američkom rukovodstvu“. Istina je, međutim, da svoje mišljenje o Amerikancima Putin nikada nije previše ni skrivao. Jasno i prilično glasno ga je iznosio još od početka 2007, kada je mnoge učesnike Minhenske konferencije o bezbednosti šokirao do tada nezamislivom izjavom da je američkom hegemonizmu i globalnom unipolarizmu došao kraj.

CRNE LISTE
Osim nekoliko skromnih i teškom mukom postignutih uspeha, rusko-američki odnosi poslednjih godina uglavnom su imali negativan tok. Vredni pomena su jedino sporazumi o smanjenju nuklearnih arsenala iz aprila 2009, zatim o NATO tranzitu preko teritorije Rusije za Avganistan i ruskom pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Na drugoj strani terazija pretežu tako ozbiljna pitanja kao što su širenje NATO-a i američke protivraketne odbrane (PRO) duž istočnih i južnih granica RF, uloga Vašingtona u naoružavanju Gruzije, iživljavanje nad ruskom decom usvojenom u SAD-u i neadekvatna reakcija američkih vlasti na takve zločine, hapšenje i presuda ruskom biznismenu Viktoru Butu, koji je pod optužbom za trgovinu oružjem i podrivanje nacionalne bezbednosti SAD-a poslat na dvoipodecenijsku robiju. Na Putinovom spisku je i američko priznanje suvereniteta Japanu nad četiri južnokurilska ostrva koja su pripala Rusiji posle Drugog svetskog rata ili izvrtanje Rezolucije SB 1973 u cilju agresije i uništenja Libije.
Na tom podugačkom spisku je i pravljenje crnih lista ruskih funkcionera koji ne mogu da dobiju američke vize, pa slanje u Moskvu ambasadora Majkla Mekfola, koji ne krije previše da je njegov posao da ruši Putina po bilo koju cenu, kao i stalni pokušaji mešanja američke administracije u unutrašnje stvari Rusije – uprkos brojnim apelima Moskve da se sa tom praksom prestane. Pa su, čak, i njegovo otkazivanje susreta sa Obamom, pojedini neimenovani predstavnici Stejt departmenta protumačili kao „pokušaj stvaranja spoljnog neprijatelja, kako bi se na njega skrenula pažnja nezadovoljnog naroda“! Američki činovnici pod ruskim narodom podrazumevaju isključivo nekoliko hiljada građana koji odeveni u „pol end šark“ majice i u novim „audijima“ dolaze na antiputinske mitinge. A kada neki od njih bivaju privedeni, pa provedu noć u policiji zbog kršenja javnog reda i mira, onda Vašington kaže da je to u „suprotnosti sa zajedničkim interesima SAD-a i Rusije“…
Ali, Putin je i pre predsedničkih izbora u više navrata davao na znanje da će njegova politika biti tvrda. To se, recimo, moglo nedavno videti i po bezuspešnim pokušajima državnog sekretara Hilari Klinton da kontaktira sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom – tokom puna 24 sata! Toliko joj je, naime, trebalo da shvati da je ruski šef diplomatije jednostavno ignoriše. Ili, takođe nedavni, događaj u Južnokineskom moru, gde je Rusija podržala Kinu u teritorijalnom sporu sa Filipinima oko ostrva Skarboro. Dok su Amerikanci i Filipinci izvodili vojne manevre u akvatoriji ovog ostrva, Moskva i Peking su to isto činili u susednom Žutom moru. Iako je takav čin obilovao potencijalnim rizikom i opasnošću, ruski lider je to učinio svesno.

ZNACI POPUŠTANJA
Otuda, ne čudi što su Amerikanci u poslednje vreme počeli da pokazuju znake popuštanja, što priznaju i tamošnji eksperti, poput profesora univerziteta „Kolumbija“ Skota Hortona. Najpre je sredinom maja glavni tužilac SAD-a Erik Holder objavio da je spreman da razmotri eventualni zahtev iz Moskve, da Viktor But kaznu izdržava u Rusiji. Zatim je predstavnik NATO-a Oana Lundžesku iznenada izjavila da Rusija može postati deo nekakve „pametne odbrane“, projekta prema kojem će članice alijanse izvršavati vojne zadatke u skladu sa svojom specijalizacijom. U okviru „pametne odbrane“, NATO i Rusija mogli bi da „tešnje sarađuju u oblasti PRO“, što bi bila osnova buduće kooperacije u ovoj sferi. Naravno, ruski posmatrači uočili su ovu (retoričku) promenu stava, posebno posle nedavnog fijaska konferencije o PRO u organizaciji Moskve, kada su Amerikanci ponovo odbili sve kompromisne predloge Kremlja.
Ne samo ovi događaji, već i pojedini potezi koje ruski predsednik povlači na unutrašnjoj sceni, kao što je suzbijanje uticaja Zapada i domaće elite, svedoče da je Putin započeo veliku igru. U svom poslednjem predizbornom tekstu, objavljenom u uticajnom moskovskom listu „Izvestija“, on je najavio stvaranje „zajedničkog prostora od Lisabona do Vladivostoka“, podrazumevajući da bi Evroazijska unija na čelu sa Rusijom bila nosilac tog projekta. A to znači da je Putin već jasno opredelio svoje prioritete i da je već otpisao SAD kao potencijalnog partnera u stvaranju ujedinjenog ekonomskog i političkog prostora.
Zapadni analitičari, s punim pravom, alarmiraju da se njegov plan, velika igra, sastoji u sledećem: igrati na uvećanje cena za naftu i gas, razbijati u svakoj prilici transatlantsko jedinstvo, formirati zajednički ekonomski prostor u Evroaziji, i ne dopustiti promenu nuklearnog pariteta sa SAD-om. Moskva će pristati na dalju redukciju strateških arsenala – samo ako se taj dogovor uveže sa sporazumom o PRO u Evropi. Ukoliko Vašington takav sporazum odbije, Putinov odgovor će biti čvršći nego što većina zapadnih analitičara u ovom trenutku može da pretpostavi.

[/restrictedarea]

6 komentara

  1. Napokon neko normalan, ko nema komplekse prema zapadu i “njihovim vrednostima”i njihovimzločinačkim namerama! Samo napred predsedniče i nadam se da neko čita ove komentare u vašoj administraciji, jer moj krucijalni predlog je da čim se postavi jenkijev pro u poljskoj, rumuniji, turskoj i moldaviji, da ih odmah uništote. Bez upozorenja, kao oružje za masovno uništenje (po analogiji sa Irakom i Libijom) i napravite “rusko proleće” u moldaviji. MOldavija je ključ oko koga će se raspasti jugoistočna crnomorska komanda okupacije Rusije. Čisto sumnjam da će Rumunima (nezavisno od njihove kvinslinške oligarhije na vlasti)biti naročito prijatno da se pogledaju “oči u oči” sa pravoslavnim džinom (naglašavam pravoslavnim), koga su tako bezobrazno provocirali, Pretnja prvog nuklearnog udara i njihovog istrebljenja će bar osvestiti običan narod, tako da će jenkijevske ulizice pući na prvim narednim izborima. Ali to je već viša politika… Suština je da Rusija više ne može da popušta zapadnom ološu “ni za jotu”! Osmesi, grljenja, slikanje za štampu da… ali prst na obaraču i to tako da ga svi vide!

  2. Sve ima svoje trajanja, dugo smo čekali da Rusja dobije snagu i
    osećaj da može novoj NATO IMPERIJI reći stani ni makac dalje
    pucamo, sa sileđijama samo takav razgovor oni razumiju.Ima Rusija
    iskustvo iz prošlosti svaki put je izašla kao pobednik.Zapad se
    trese od ekonomske krize koju sami proizveli u pohlepi za osvajanjem tuđih teritorija.U tom metežu srpska politika da krene
    prema zdravoj ekonomiji juruša u provaliju EU koja puca od zaduženosti. Nema zemlje na Zapadu koja nije prezadužena od
    Grčke do Francuske okrenimose Istoku odakle se Sunce rađa.

  3. Putin zna ko štampa dolar i ko stoji iza od narodna nezavisne monetarne vlasti EU, ko drži upravne pakete u najvećim bankama i fondovima.
    Mislim da treba da pregovara sa njima koji drže novac i visoku korupciju u šaci, to što je zaobišao nazovi vlast Amerike to je ok oni i onako ne odlučuju.
    Da zaključim najbolje je da sednu tjani zapadni car Edmund i javni istočni car Putin.
    Doviđenja do oslobođenja.

  4. Mi smo vise nego srecni, da je konacno, ponovo Putin na celu drage
    Rusije. Zelimo mu da istraje punih 12 godina. On je jedini garant
    u svetu za korekciju pogubnog razvoja Zapada koji je ekonomski na kraju,politicki do sada nazalost bez ogranicenja u razaranju u borbi za opstanak kapitala (rat protiv Srbije,zemalja bliskog istoka, Libije i uskoro Sirije). S tim u vezi bi bilo na redu, da novi Srpski predsednik Nikolic barem u svojim mogucnostima utice na orijentaciju Srbije prema Rusiji i Kini. Tu lezi spas u naredno
    vreme. Treba se pozuriti sa tom korekturom politike. Do sada je
    nazalost Srbija izgubila previse vremena na pogresnom putu.
    Pozdrav Vasa Olivera

  5. Ne znam da je bas tako?Ta igra predugo traje,resetovanje zaledjenih odnosa sa zapadom. Rusija je prebogata zemlja ali je zapad tehnoloski mnogo,mnogo napredniji.jedino ako Putin nema keca u rukavu sa zemljama BRIK-a pa prebaci loptu na juz. Ameriku i krene sa asimetricnom vanjskom politikom,pa malo medved zaigra na levu nogu. No spekulacije sa komentarima,oko Putinove politike ce se brzo pokazati u kom smeru ce svetska vele sila SAD, jos uvek,krnuti. Verovatno bilderbergovci imaju samo tu temu ovog puta na dnevnom redu, tajna,Putinovo inenadjenje.

  6. prijatelji, spas za ceo svijet je tu, samo da se sa slogom i zajedno potrudimo da ovaj Car radi svoj posao, Po tradiciji Srbi su uvjek imali vjeru u Cara. Prema tome svi smo uz ovog Cara, on je nama spasenje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *