Дани победе Русије

Пише Богдан Ђуровић

Седмог маја одржаће се инаугурација председника Владимира Путина, 8. маја избор премијера Дмитрија Медведева, а 9. маја велика војна парада на Црвеном тргу поводом Дана победе над фашизмом

 

Руски председник Владимир Путин ступиће на дужност у понедељак, 7. маја, после свечане инаугурације која ће бити одржана у Кремљу, тачно у подне по московском времену. Путин ће у понедељак, у златом опточеној Андрејевској сали Кремља по трећи пут положити председничку заклетву, која на руском језику има тачно 33 речи: „Кунем се да при обављању овлашћења председника Руске Федерације поштујем и чувам права и слободе човека и грађанина, да поштујем и чувам Устав Руске Федерације, штитим суверенитет и независност, безбедност и целовитост државе, да верно служим народу“. На тај начин, после четири године проведене на положају „другог човека“ Русије, Путин ће поново, чврсто и са обе руке, преузети државно кормило од Дмитрија Медведева.

[restrictedarea]

ТРАДИЦИОНАЛНА ЦЕРЕМОНИЈА
На крају мандата одлазећег председника мора се одати признање да је Медведев свој посао обавио веома добро, да Русију није вратио Путину у горем стању него што ју је преузео – упркос томе што је преко леђа превалио рат у Грузији, светску економску кризу и притисак са Запада који се може поредити са најгорим годинама хладног рата. И на крају, прошлог лета и јесени, доказао се као лојалан сарадник и савезник, не покушавајући да злоупотреби Путиново поверење и преузме власт. Напросто, као што је „Печат“ писао од првог броја, руски тандем добро функционише упркос бројним спекулацијама. Сада је дошло време да ствари опет дођу на своје место.
Припреме за свечани чин примопредаје власти трајале су недељама, али према речима организатора неће бити суштинских измена у односу на праксу успостављену после 2000. године и Путиновог доласка на власт. Јер, прва инаугурација Бориса Јељцина 1991. године била је кратка и брза: заклетва, химна, подизање заставе и крај. А друга, 1996, трајала је свега 17 минута, пошто се због лошег здравственог стања Јељцин једва држао на ногама. Тек од 2000. године настала је садашња пракса, која обухвата председников пролазак кроз велике сале Кремља, свечану заклетву, уручење председничке легитимације, после чега први човек Уставног суда проглашава да је шеф државе ступио на дужност, а потом га патријарх благосиља. „Желимо да створимо традицију и зато нећемо практично ништа да мењамо у церемонији“, рекао је листу „Известија“ високи чиновник Кремља који је желео да остане анониман.
Очекује се више од две хиљаде званица, бројних Путинових сарадника и пријатеља, представника опозиције и председничких кандидата, укључујући и милијардера Михаила Прохорова. Да ли ће се на инаугурацији појавити руски комунисти и њихов лидер Генадиј Зјуганов, који не признаје резултате мартовских председничких избора, још увек није потврђено. „Биће и Михаил Горбачов, то јест они људи који су нешто урадили у политици“, објашњава извор московског листа, али напомиње да неће бити представника несистемске „наранџасте“ опозиције. Присуствоваће и губернатори, министри, познате личности, ствараоци у култури и уметности, лидери верских заједница, судије Уставног и Врховног суда и пословна елита. Од гостију из иностранства позвани су сви лидери Заједнице независних држава, а најближе Путину седеће његови лични пријатељи, бивши премијери Немачке и Италије, Герхард Шредер и Силвио Берлускони. За главним столом биће само Путин и Медведев са супругама. Сви гости добиће за успомену пригодне медаље, вредне 5.000 рубаља, односно око 125 евра. Тако ће на поклоне бити утрошено 10 милиона рубаља (око 250.000 евра), док ће према прелиминарним рачуницама целокупна манифестација коштати најмање 26 милиона, што је око 650.000 евра. За ову сврху расписан је конкурс на сајту Управе за државне набавке, а до сада није било примедби на његово спровођење.
Инаугурација ће бити из свих углова праћена десетинама камера, од којих ће неке да буду постављене на крановима високим 50 метара, па ће и за телевизијске гледаоце то бити прави спектакл. Почев од уласка двојице председника, Путина и Медведева – актуелни шеф државе у свечану салу доћи ће из кремаљске резиденције, док ће Путин у московску тврђаву ући кроз спољну Спаску капију која води из града. После уношења државне и председничке заставе Путин ће проћи кроз Георгијевску и Александровску салу да би стигао у Андрејевску, где ће се обавити завршни чин примопредаје и полагања свечане заклетве, после чега ће председник Уставног суда прогласити новог председника. Требало би подсетити да је цео Кремљ темељно рестауриран пре нешто више од деценије, када су уклоњени сви трагови комунистичког режима и враћен царски сјај. Многи су критиковали тадашњег председника Јељцина због ових радова, не само зато што су потрошене милијарде долара (делом и из црних петролејских фондова), већ и због тога што је за све то била ангажована фирма контроверзног косовског Албанца Беџета Пацолија.

ПОВРАТАК У КРЕМЉ
По свему судећи овогодишња инаугурација биће у највећој мери реплика оне од пре осам година, када је Путин започео други председнички мандат. На исти дан, 7. маја 2004, Путинова колона од десетина аутомобила и мотоцикала пројурила је потпуно празним московским улицама, које је саобраћајна полиција блокирала на целој траси председниковог проласка. Путин је одмах ушао у дворац, и по црвеном тепиху запутио се у златну Андрејевску салу. Док је полагао заклетву, са његове леве и десне стране стајали су председници оба дома Парламента – Савета Федерације и Државне думе. Оркестар је извео химну РФ, а над Великим кремаљским дворцем подигнута је застава. Топови су испалили 30 салви и по Саборном тргу свечано је промарширао Председнички пук. После тога, председник је отишао у Благовешћенски сабор Кремља, где је патријарх Алексије Други одржао кратак молебан, помоливши се за Путиново здравље и процват руске државе. После тога, председник се придружио бројним званицама за трпезом и тај део потрајао је нешто више од два сата.
И управо овогодишњи инаугурациони банкет послужио је опозиционим круговима да покушају да баце сенку на историјски догађај. Наводно, појавио се неки „Фонд подршке инфраструктурним активностима“, који је продавао улазнице за инаугурацију. Обична карта, за столове удаљене педесет и више метара од Путина, наводно је продавана за 150.000 евра. А оне боље, где се седи у друштву министара и губернатора, цењене су по 375.000 евра, односно 15 милиона рубаља. Наводно, седморица бизнисмена већ су платила тражене суме, а цела прича добила је велики публицитет у прозападним опозиционим медијима. „То су преваранти. Никакву везу са инаугурацијом они немају. Организацијом свечаног пријема бави се Управа протокола председника, која не ангажује никакве предраднике и извођаче радова, и комерцијалних момената овде не може да буде“, одбацио је спекулације прес секретар Управе за послове председника Виктор Хреков.
Путинова инаугурација биће светски догађај првог реда. Његов повратак у Кремљ, после четири године проведене у „тесним ципелама“ премијера, ишчекују чак и они који су учинили све да то спрече. Администрација председника САД-а Барака Обаме већ је затражила да већ у мају, убрзо по Путиновој инаугурацији, буде одржан руско-амерички самит, у склопу самита лидера Г8 у Кемп Дејвиду, потврдио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров. Ако ће самит са Обамом бити одржан у оквиру већег скупа, прва билатерална посета Путина биће Пекингу, у јуну, исто као што је 2008. учинио и председник Медведев.
Дакле, календар за другу недељу маја, од понедељка до среде, требало би да изгледа овако: инаугурација председника Путина у Кремљу 7. маја, избор премијера Медведева у Думи 8. маја, и велика војна парада на Црвеном тргу 9. маја, поводом 67 година од Дана победе над фашизмом. После четири кризне године, пуне тешке слутње и неизвесности, предстојећег 9. маја председник Путин и премијер Медведев стаће један до другога на Црвеном тргу, и то ће бити заиста дан велике победе Русије и руског народа.

____________

Капућино од кокосовог млека и пире од авокада

Ако је на претходним инаугурацијама била заступљена углавном руска национална кухиња у комбинацији са француским винима, према најавама, ове године ће и сва пића бити домаће производње. Између осталог, на јеловнику ће од предјела бити палачинке од поврћа са морским шкољкама у сосу од вргања, димљени иверак са листовима младе салате, ролат од печене патке са рузмарином и сосом од дрењина, и салата од плодова мора са пиреом од авокада. Као главно јело биће послужене камчатске крабе са мини-рататујем и капућином од кокосовог млека и шницле од јесетрине пуњене мини-поврћем и сосом шампањ. Од пића биће понуђена вотка „Кремлин“ и истоимени коњак стар 10 година, одабрано бело вино из 2009, као и годину дана старији шампањац из посебне колекције.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Pogledajte redosled datuma u Rusiji,gde kruna pobede na izborima
    nije simbolična već nam govori o snazi i pameti Ruskog političkog
    vođstva.9 Maja vojnom paradom pokazuju snagu i moć Ruskog naroda
    Dosovska politikapokušava da odvoji Srpski narod od Ruskog,podmeći razne neistine dabi ovaj prevareni narod Srpski
    odvukli na Zapad gde nam nikad mesto nije bilo.Verovati je da
    ćemo smoći snage i pameti i reći ovima DOSOVCIMA doviđenja u
    istoriju koja će vam suditi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *