Бранко Жујовић: Тражи се српски Оланд

Србија је 6. маја одлучила да се не мења. Пред државом није отворен нови политички хоризонт, ЕУ остаје тема важнија од државне целовитости и економије, а предстојеће формирање нове владе и други круг председничких избора воде у националну депресију, која једино може да покреће перпеттум мобиле српске политике звани и „ЕУ и Косово“

Да српског Оланда неће бити, знало се још у тренутку када су избори у Београду расписани. Па ипак, српски избори тако драстично су се, по политичком одјеку, разликовали од избора у Француској и Грчкој. Док Француска и Грчка показују одлучно немирење са кризом и политиком штедње ЕУ, од чега се Бриселу диже коса на глави, Србија није успела да отвори нови политички хоризонт пред собом.

Она је у две главне колоне и неколико мањих гласала за стара лица, међу којима убедљива већина нуди истоветну политику приближавања Бриселу. Зато не треба да чуди што је Савет Европе, дан након избора, одушевљено поздравио демократски процес у Србији и изразио задовољство због тога што је највећи број гласова дат проевропским странкама.

Исто задовољство изражено је и у Вашингтону. Тамо је саопштено да ће Бела кућа наставити да сарађује с владом Србије на плану евроатлантских интеграција, ма ко да је формира.

Јелко Кацин, известилац Савета Европе, подсетио је истовремено званични Београд да једино дијалог с Приштином и примена постигнутих споразума, међу којима је и онај о управљању границом, у ствари нема алтернативу, али су то медији у Србији углавном прећутали.

Тако ЕУ, ма ко да формира владу у Београду, остаје тема важнија од државне целовитости и економије, а предстојеће политичке игре и други круг председничких избора воде у дубљу националну депресију, која једино може да покреће перпеттум мобиле српске политике звани и „ЕУ и Косово“.

Странке које су желеле да буду алтернатива проевропској политици доживеле су несвакидашњи дебакл. Осим ДСС-а, који је упркос лошој медијској позицији остварио донекле запажен резултат, покрет „Двери“ и „СРС“ оставили су изван Народне скупштине политичку вољу скоро 10% гласача.

Поставља се питање хоће ли грађани Србије, после избора, добити извештај Антикорупцијске агенције о новцу, потрошеном на кампању. Било би занимљиво спознати тачну количину и изворно порекло тог новца. Тим пре што је агресивна кампања била одлучујућа, да Г17 плус у униформи Уједињених региона Србије прескочи изборни цензус.

Било би још занимљивије анализирати рад медија током изборне кампање и то из угла прокламованих европских стандарда и демократских слобода. Тужна је чињеница да је медијска слобода у Србији данас знатно мања, него пре 12 година. Показало се да су недемократски медији, када бране проевропску политику, итекако добро дошли.

Када смо код контроле медија, вреди поменути градоначелника Београда Драгана Ђиласа. Он је у том смислу парадокс ових избора. У Србији је често препознаван као политичар и пословни човек, чије фирме комерцијално-маркетиншким стегама контролишу тржиште медија. Али, управо је он однео најубедљивију изборну победу.

Захваљујући изградњи новог, великог моста у Београду, модернизацији улица и паркова, увођењу нових трамваја и још којечему, успео је да убеди грађане у своју ефикасност, стручност и енергичност, упркос бројним оптужбама за бирократизацију градске управе и корупцију. Он је, дакако само у симболичкој равни, можда једини Оланд ових избора.

Извор: Глас Русије

2 коментара

  1. Nije sve izgubljeno, Srbija josh uvek ima skoro pet osto Patriota.
    Nije dosta za izbornu pobedu a niti onu drugu.

    Vremenom ce se taj procenat mozhe biti povecati ako se NE budu meshali sa integralistima.

  2. Da ON postoji postoje srpske patriote koje su 6 Maja izbrisane.
    Dverjani postoje već više od deset godina i kada su stali na žulj DOSOVCIMA I ONIMA KOJI su opstali i sad grabe na vrh,a onaj
    iz Haga može mirno čekati zasluženu slobod bez stranke.NOVO se
    RAĐA NA SCENI POLITIČKOJ VOLELI TO ILI NE TO JE ISTINA KOJU
    ZASTUPAJU DVERI!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *