30. мај – Конститутивне седнице општина Звечан и Зубин Поток

У Звечану и Зубином Потоку, где су 6. маја и поред противљења власти у Београду, одржани локални избори, данас ће бити конституисане скупштине општина.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је новинарима да ће седница бити одржана данас у 11 сати.

“Конституисаћемо Скупштину општине после одржаних избора, изабраће се председник Скупштине, заменик и секретар, а пре тога верификоваћемо мандате одборника”, рекао је Миловић.
Једна од тема на седници Скупштине Општине Звечан биће и судбина барикаде у Рудару, рекао је Драгиша Миловић.

У Звечану је на локалним изборима највише гласова добила ДСС, затим УРС, СПС-ПУПС-ЈС, СНВ северног Косова и СРС.

Председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић рекао је да ће у тој општини седница локалног парламента бити одржана у подне.

Као и у Звечану, на почетку седнице расправљаће се о политичко-безбедносној ситуацији на северу Косова и Метохије.

“Сви скупштински органи биће конституисани”, рекао је Божовић и додао да од “републичких органа Србије није стигао никакав допис о општинским већима, чије се увођење најављује”.

– Иако се из Београда најављује распуштање свих скупштина општина на Косову и Метохији и формирање некаквих општинских већа, ми смо уверени да до тога ипак неће доћи и да се воља народа у Зубином Потоку и Звечану не сме газити – каже Миодраг Андрић.
У Зубином Потоку, као и ранијих година, убедљиву већину има Демократска странка Србије (ДСС), па се очекује да ће ова партија сама формирати власт и да ће на челу општине остати Славиша Ристић који ужива огромно поверења народа у Ибарском Колашину.
Ситуација у Звечану је нешто компликованија, и у овој општини највише гласова освојила је ДСС, која сама не може формирати власт, па ће коалиционог партнера потражити у одборницима Уједињених региона Србије и Социјалистичке партије Србије. Очекује се да ће Драгиша Миловић поново бити изабран за председника општине.
И док у Зубином Потоку и Звечану очекују да их држава призна, Горан Богдановић, Оливер Ивановић и други функционери власти у Београду најављују формирање трочланих или седмочланих општинских већа која ће чинити представници странака које ће бити на власти у Србији, појачане највероватније са напредњацима. У тој варијанти испао би ДСС који има највећу подршку на северу Космета и највећи утицај у народу овог краја.

– Циљ је да се и север Косова преда Приштини, ДСС је сметња, зато ће распустити скупштине општина и покушати да нађу послушнике који ће слепо слушати наредбе из Београда и радити против свог народа, некима је стало да буду на власти, па макар северни Космет одмах био припојен великој Албанији – каже један од функционера ДСС-а у Зубином Потоку и наглашава да ствари неће ићи онако како замишљају Борис Тадић и његови пиони на северу Космета.

(Не)примена одлуке о забрани таблица на северу

Забрана коришћења српских таблица неће заживети на северу Косова, поручује Раденко Недељковић. Оливер Ивановић каже да ће Владе Србије након формирања реаговати на ову одлуку.

Државни секретар у Министарству за Косово Оливер Ивановић изјавио је за Контакт Плус радио да није умесно очекивати да ће садашња  Влада, која је на измаку свог мандата уопште предузимати било какав корак по питању одлуке да од петка не буде дозвољена употреба српских таблица са иницијалима косовских радова у покрајини.

“Треба сачекати конституисање Скупштине, одмах након тога формирање и избор нове Владе а онда ће нова Влада у оквиру својих ингеренција радити на имплементацији. Ако је питање КС, РКС таблица дефинисано Споразумом, сигуран сам да ће нова Влада наћи решење и Уредбом дефинисати имплементацију тога”, казао је Ивановић.

Начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић казао је да одлука о одузимању возила неће заживети на северу Косова.

“Више је него јасно да та одлука не може да заживи на северу Косова и је да грађани то неће прихватити. Уосталом и шеф српског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић је рекао да тај договор око регистарских таблица одн. око слободе кретња не важи за север и за два админстративна прелаза на северу Косова”, рекао је Недељковић.

Извор: http://www.radiokim.net , http://www.vesti-online.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *