30. мај – Конститутивна седница и Николићева заклетва

БЕОГРАД – Нови сазив републичког парламента Србије биће конституисан у четвртак, 31. маја када ће и изабрани председник државе Томислав Николић пред посланицима положити заклетву, чиме ће почети да тече његов петогодишњи мандат.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, која замењује председника Републике, заказала је за четвртак, 31. мај, две седнице парламента – конститутивну и прву посебну на којој ће новоизабрани председник Србије положити заклетву.

На дневном реду прве седнице, која је заказана за 10 сати, су потврђивање мандата посланика, избор председника и потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара парламента, избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Текст заклетве коју ће Николић положити гласи:
“Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Будући парламент чиниће:
-73 посланика коалиције “Покренимо Србију”
-67 посланика коалиције “Избор за бољи живот”
-44 коалиције СПС-ПУПС-ЈС,
– 21 ДС С
-19 коалиције “Преокрет”
-16 УРС,
– пет Савез војвођанских Мађара
-два странке Сулејмана Угљанина
-по једног посланика листа “Све заједно”, Коалиција Албанаца Прешевске долине и странка “Ниједан од понуђених одговора”.

И нови посланици ће полагати заклетву, а она гласи:
“Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди”.

Скупштина ће бити конститусана потврђивањем мандата две трећине посланика, чиме ће и формално престати мандат старом сазиву.

Седницом ће до избора руководства парламента председавати најстарији посланик – Захарије Трнавчевић из “Преокрета”, коме ће у раду помагати најмлађи посланици са четири листе које су добиле највећи број мандата и секретар парламента.

Најмлађа на листи “Покренимо Србију” је Јелена Будимировић (27), најмлађа на листи “Избор за бољи живот” је Јована Јоксимовић (25), најмлађа међу посланицима коалиције СПС-ПУПС-ЈС је годину дана старија Невена Стојановић, а међу посланицима Д С С најмлађа је Бојана Божиновић, која има 31 годину.

Предлог кандидата за председника Скупштине Србије подноси најмање 30 народних посланика, а за председника ће бити изабран онај за кога је гласала већина од укупног броја посланика.

Једна од дужности председника Републике, како пише у Уставу Србије, јесте да предложи мандатара за састав будуће владе. Како прописује Устав, председник републичком парламенту предлаже кандидата за председника владе, пошто саслуша мишљења представника изабраних изборних листа.

Устав предвиђа и да парламент накасније 90 дана од дана конституисања мора да изабере владу, јер ће у супротном бити распуштен и следе нови избори. Кандидат за председника владе, кога предложи председник Републике, парламенту предлаже програм и састав будуће владе.

Влада је изгласана ако за њен избор гласа већина од укупног броја посланика, најмање 126, а њен мандат почиње да тече од момента полагања заклетве.

У складу са Законом о Скупштини Србије, прва седница парламента, а потом и посебна седница на којој ће Николић положити заклетву, почеће уз интонирање химне “Боже правде”, а нове посланике и новог председника ће на улазу у Дом Народне скупштине дочекати почасна јединица Војске Србије.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *