24. мај – Николић у суботу у Москви са Путином

БЕОГРАД – Лидер СНС и изабрани председник Србије Томислав Николић у суботу ће се у Москви састати са председником Руске федерације Владимиром Путином, речено је Танјугу у Српској напредној странци.

Николић ће сутра отпутовати у Москву, где ће, 26. маја, присуствовати Конгресу Јединствене Русије и обратити се учесницима.
Николић је позван да присуствује Конгресу пре него што је изабран за председника Србије, као шеф странке која има потписан споразум о сарадњи са Јединственом Русијом.

Лајчак са Николићем

БРАТИСЛАВА – БЕОГРАД – Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак састао се данас у Београду, у својству изасланика високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, са лидером СНС и новоизабраним председником Србије Томиславом Николићем

Како је Тањугу речено у Српској напредној странци, тема састанка су односи Србије и Европске уније и даљи европски пут земље.

Састанку, који је у седишту Српске напредне странке почео око 10 сати, присуствују и заменик председника СНС Александар Вучић, функционерка те странке Јоргованка Табаковић и чланица савета за међународне односе СНС Љубица Васић.

После састанка ће, како је речено у СНС, медијима бити прослеђено саопштење, а Николић се јавности неће обраћати пре седнице Главног одбора, на којој би, како је најављено, требало да поднесе оставку на место председника странке.
Лајчак у Београду данас има серију сусрета са лидерима политичких партија.

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је раније да ће током данашње посете Београду пренети саговорницима и поруке званичника ЕУ.

Лајчак у Србију долази и у име високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, као неко ко познаје низ српских политичара захваљујући свом ранијем мандату, пренела је словачка агенција ТАСР.

“Доносим поруке Кетрин Ешстон и председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза. Брисел, с друге стране, жели да се упозна са информацијама које ћу тамо добити”, рекао је Лајчак словачкој агенцији. Шеф словачке дипломатије ће се у Београду састати са министром спољних послова Вуком Јеремићем, саопштило је Министарство спољних послова Србије, а према саопштењу словачког министарства, разговараће и са представницима главних политичких странака.

Словачки министар је уочи посете оценио да су избори у Србији су били слободни и демократски и да су бирачи на њима донели одлуку коју треба поштовати. “Сада је важно да влада Србије и председник задрже проевропски курс, а ја сам убеђен да је то најбољи пут за Србију и њен народ,” истакао је Лајчак.

“Теме Лајчакових разговора у Београду биће биће актуелна ситуација у Србији после парламентарних, председничких, покрајинских и локалних избора, формирање нове владе, европске интеграције Србије и регионална сарадња”, саопштило је словачко министарство спољних послова.

Министар ће са партнерима у Србији разговарати и о развоју билатералне сарадње и економским питањима, наведено је у саопштењу.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *