16. мај – ТВ дуел Николић – Тадић

БЕОГРАД – Николић је поновио да су избори покрадени и позвао грађане Србије да 20. маја изађу на биралишта и “казне Тадића и ДС, који су већ 16 година на власти”. Он је навео да зна да су многи грађани у понедељак после избора пропатили ноћ у којој је власт одлучила да задржи позиције без обзира на резултате.

“Прошли смо кампању у којој је ДС потрошила десетине милиона евра да би се облатио само један човек, Томислав Николић, украдени су многи гласови, а то не желе да истраже надлежни државни органи”, рекао је противкандидат Тадића.

Николић је додао да су га многи питали зашто онда иде у други круги избора, на шта је одговорио да не може да остави Србију у рукама Тадића, а посебно оних који су га окружили.

Председнички кандидат коалиције “Избор за бољи живот” Борис Тадић поручио је вечерас свом противкандидату из коалиције “Покренимо Србију” Томиславу Николићу да је измислио крађу гласова на изборима који су одржани 6. маја.

“Увек сам се борио за борбу идеја, а не људи, не гладијаторске арене. Измислили сте крађу гласова, и све што сте рекли је неистина, јер да је истина одавно бисте покренули судски процес или овде или бисте отишли пред Стразбур, били сте много пута тамо”, рекао је Тадић у телевизијском дуелу са Николићем и констатовао да је тим неистинама начињена огромна штета земљи.

 

О спољњој политици

 

Председнички кандидат коалиције “Избор за бољи живот” Борис Тадић оценио је вечерас да је Србија остварила велики успех у спољној политици протеклих година и стекла велики углед.

Тадић је истакао да то што је Србија земља усмерена ка ЕУ не значи да не сарађује са другима и подсетио на добру сарадњу са Русијом, као и на споразуме о стратешкој сарадњи са Кином, Шпанијом, Француском, Италијом, Турском.
Грађани имају економску корист од тога, додао је он.

Према речима Тадића, о кредибилитету Србије говори и чињеница да председава ОЕБС-ом, као и да је минситар спољних послова Вук Јеремић кандидат за председавајућег ГС УН.”Водимо превидљиву, миротворну и стабилну политику”, истакао је Тадић.

Председнички кандидат коалиције Покренимо Србију Томислав Николић рекао је да је у време Тадићеве владавине Србија “осам година бежала од сарадње са Руском Федерацијом”.”Тек кад сте били угрожени обратили сте се Русији”, рекао је Николић и запитао – ако је тачно то што Тадић тврди да има добру сарадњу са Русијом – зашто само СНС има уговор о сарадњи са владајућом Јединственом Русијом.

Он је навео да се залаже за политику двоја врата – ка истоку и западу.Николиц је рекао да спољна политика зависи од економске снаге Србије и да о томе Тадиц избегава да говори, јер прица “само о својим путовањима”.

Он наводи и да се много тога десило у региону, а да су неке амбасадоре протеривали због признавања Косова, а неке не
“Ми лутамо и то це се осетити једнога дана”.”Понекад наши пријатељи заступају боље нашу политику него ми,” рекао је Николић и запитао како це Вук Јеремиц да председава Генералном скупштином кад неце бити министар иностраних послова.

Вук Јеремиц је кандидован као појединац, подсетио је Тадиц, и Генерална скупштина це одлуцити о томе кога це изабрати.
“Сарадњу са Русијом и Путином сам започео ја. Није ми јасно шта је ваша спољна политика, јер је она контрадикторна”, рекао је Тадић.

 

О Косову и Метохији

 

Председнички кандидат коалиције “Избор за биљи живот” Борис Тадић поручио је вечерас свом противкандидату Томиславу Николицу да је најскареднија оптужба коју је од њега чуо да је он (Тандих) допринео независности Косова и Метохије и упитао је Николића да ли је и даље за Европску унију или је променио мисљење.

“Вечерас нисам видео код вас где је ту Европска унија и Косово и не знам да ли се и даље залажете за ЕУ после разговора са Коштуницом. Ви сте предлагали да звецкамо оржзјем, а ја сам предлагао дијалог, ми политику на Косову водимо искључиво мирним преговорима, дипломатским разговорима и то је једини начин да га сачувамо”, рекао је Тадић.

Тадић је подсетио Николића да је преузео управљање Србијом када није имала ниједног полицајца ни институцију на Косову, а за разлику од Николића предложио је план од четири тачке и никада неће одустати од такве полтике.”Борићу се за овај план и за то сам обезбедио и међународне саговорнике. Сачували смо Резолуцију 1244, успели смо да опстанемо и око техничког дијалога, преговоре треба наставити. Ви немате концепт за Косово, а својевремено сте говорили да је тај проблем требало решавати протеривањем Албанаца преко Проклетија”, рекао је Тадић.

Николић је нагласио да је став СНС да је Косово састави део Србије, да је добро што то није била тема предизборне кампање и поручио Тадићу да “можда није добро прочитао Устав”, порручивши да ће око тог питања постићи консенезус када постане председник Србије. “Већ годину и више позивам Тадића да око тога постигнемо консензус, да Србија буде јача, да и ми преуземо део одговорности о Косову. Нећу пропустити прилику да позовем председника ДС да о томе разговарамо, јер је Косово територија која припада Србији”, рекао је Николић.

Према његовим речима, формирање владе са лидером ЛДП Чедомиром Јовановићем значи да мора да размишља шта му је то дато да одступи од политике да треба признати независност Косова. “У време Тадића призната је независност Косова, Тадић је написао предлог да се суд у Хагу изјасни о независности, а што је омогућило да се изјасне о папиру а не о томе да ли је у складу са међународним правом”, рекао је Николић и додао да је он ипак за преговоре, без обзира на сва лутања у вези са преговорима.

 

О економији и инвестицијама

 

Кандидат за председника Србије Борис Тадић изјавио је данас да је пут ка самањењу незапослености довођење нових инвеститора, наставак интеграција у ЕУ и вођење политике мира, док је његов противкандидат Томислав Николић истакао да је Србији потребна нова економска политка и да све што је ДС урадила на том пољу треба заборавити.

Тадић је у дуелу са Николићем на РТС казао да је назапосленост највећи проблем са којим се Србија суочава, али да је Влада Србије у условима економскске кризе пуно урадила на заштити радних места, да је успела да отвори 200.000 нових радних места, стала иза предузећа која су просперитетна и да је трагала за партнерима за та предузећа.

Без великих инвестиција није могуће наћи решење за проблеме незапослености у Србији,” рекао је Тадиц. Оне је подсетио на све фирме које власт довела у претходном периоду, и додао да је у Србији урадено више путева него што су други у последњих 20 година. Он је додао да се мора уцинити све да се подигну ресурси и наше капацити. “Много смо радили да заштитимо поједина предузеца и радна места. За неке смо пронашли и партнере, као што је то у слуцају “Фијата”, довели смо Данијели…”
Све то, према његовим речима, није довољно.

“Без великих инвестиција није могуће ресити тај поблем”, казао је Тадић и додао да ће зато спољна политика Србије бити политика мира, усмерена ка интеграцијама у ЕУ, што је, како је истакао, пут ка привалчењу нових инвеститора и отварању радних места.

Николић је рекао да му је жао што главна тема избора није била економија и што је уместо тога Демокраска странка водила “прљаву и подлу кампању блаћења”. Он је навео да је желео да чује како ДС гледа на отварање Канцеларије за брзе одговоре и тако привуче инвесторе.

“Ова наша земља чак и на Балкану има највише незапослених, последња је по платама и пензијама…”, рекао је Николић и додао да се толике инвестиције и фабрике које су отворене нису одразиле на смењење незапослених. “То што сте ви урадили потребно је заборавти. Србији је потребна нова економска полика”, казао је Николић.

„Жао ми је што ово није главна тема дебате. Жао ми је што је ДС одбио да то буде главна тема кампање, вец блацење противника. Да ли ДС жели да спреци мито и корпуцију отварањем канцеларије за брзе одговоре? Да ли желе да донесу закон о јавним набавкама који смо ми предложили? Жао ми је што о томе не можемо да говоримо јер је наша земља последња цак и на Балкану,“ рекао је Николиц.

 

О корупцији и криминалу

 

Председнички кандидат коалиције “Избор за бољи живот” Борис Тадић изјавио је вечерас да ће све спорне приватизације у Србији бити до краја испитане и да у том процесу неће бити заштићених, а председнички кандидат коалиције “Покренимо Србију” Томислав Николић тврди да је држава прожета корупцијом.

У телевизијском дуелу два председничка кандидата на РТС, Тадић је казао да Николић, да би дошао у прилику да се бори против организованог криминала и корупције, мора да добије поверење грађана, али да је он уверен да се то неће догодити у другом кругу председничких избора, јер иза Николића не стоји ниједно дело, па ни у тој области.

Тадић је истакао да су се скоро све спорне приватизације десиле у време мандата Војислава Коштунице, са којим је Николић данас потписао споразум о сарадњи, и напоменуо да ће све оне бити испитане до краја и да неће бити заштићених.
Подсећајући да је власник простора у коме су смештене просторије СНС ухапшен, да су поједини сарадници Велимира Илића ухапшени, а да је против Богољуба Карића на снази потерница, Тадић је Николића упитао да ли са тим својим коалиционим партнерима мисли да се бори против корупције и криминала.

Понављајући да је и даље отворен да му се провери сва имовина, Тадић је казао да ће ДС наставити да се бори против криминала и корупције, а да је ту Србија у претходном периоду постигла највеће резултате у региону. Истичући да је борба против криминала прва претпоставка против корупције, Тадић је Николића упитао због чега СНС на Вождовцу и у Земуну није отворила Канцеларију за брзе одговоре, за шта тврди да је решење за корупцију, а имајући у виду да је највећа корупција у општинсама када се додељују дозволе.

Николић је рекао да је корупција “привилегија” владајуће странке, да је она у Србији развијена до енормног нивоа и да је земља прожета корупцијом. “Све су ставили под своју контролу и доживели смо да ЕУ тражи да се преиспитају 24 приватизације. Осам година говорим да треба да се преиспитају, а отпужен сам да желим да зауставим стране инвестиције”, рекао је Николић.

Он тврди да власт ништа није постигла у борби против криминала и упитао ко је то ухапшен и која је афера разрешена. “Како може онај који је довео до овог нивоа корупције, криминала и мита да се избори са тим, ако су сви око њега огрезли у мито, корупцију и криминал”, рекао је Николић.

Он је објаснио да СНС редовно плаћа закуп пословног простора, да је његов власник у затвору “да не би отишли неки из СПС”, да иза Велимира Илића не стоји ниједна истрага, а да је Карић “чинио криминал у време када је сарађивао са власти ДС”.

 

О безбедности и стабилности у Србији

 

Председнички кандидата коалиције “Избор за бољи живот” Борис Тадић изјавио је вечерас да ће, док је он председник, Србија увек водити мировну политику и бити гарант стабилности у региону, док је, како је рекао, његов противкандидат Томислав Николић уверен да спољна безбедност Србије није угрожена, али да јесте унутрашња.

Тадић је у телевизијском дуелу са Николићем поручио да млади неће бежати из Србије док је он председник државе, а да је Србија добила признање за мирову политику коју води и коју је сама креирала.
Према његовом уверењу, највећи проблем је тероризам, док највећа опастност за безбедносни ризик потиче од Косова и Метохије, од религијског тероризма.

“Косово је потенцијал религијског тероризма и ја сам противник сваког тероризма. На том пољу сарађујемо са свима, са САД, ЕУ, и зато смо добили многе признања. Војска и одбрана су наш апсолутни гарант и упркос реформама које смо спровели наша војска је друга по снази у региону, одмах после Румуније и то је потенцијал који гарантије сигурност грађанима”, рекао је Тадић.

Он је подсетио да је у време његовог мандата развијена одбрамбена дипломатија, сачувано 36.000 радних места, као и да је скоро милијарду евра зарађено у размени војнотехничких производа. “Мајке могу мирно да спавају докле год будемо настављали на овај начин и обезбеђивали мир и безбедност и сарадњи са свима, а млади ће ићи у војску само ако то сами буду желели”, рекао је Тадић.

Николић је Тадићу поручио да је мирно спавао једино док је Славица Ђукић Дејановић била врховни командат, јер никада нисам знао “шта ће генерали које су постављали за ноћ смилисти”. Он је додао да су млади бежали од војске као ђаво од крста. “Само јака економија је гарант безбеднстои Србије, не војска. Војска може да користи јединице у борби против теротизма, али у служби превенције”, рекао је Николић.

Он је Тадићу замерио што говори о становима за војна лица и пензијама и упитао га што се онда ратни ветерани убијају и избацују породицу кроз прозор. “Тако решавају свој живот. Што се ратни војни инвалиди обраћају мени”, питао је Николић и нагласио да спољна безбедност Србије није угрожена, али да унутрашња јесте.

 

О социјалној политици

 

Кандидат за председника Србије Борис Тадић рекао је вечерас да је улагање у социјалну политику, образовање и науку кључно за развој земље и да је зато током мандата ове владе у науку инвестирано 400 милиона евра, док је његов противкандидат Томислав Николић поручио да народ једва преживаљава и за то оптужио Тадића, који, како је рекао, има пуну контролу над Владом.

Тадић је у ТВ дуелу са Николићем, говорећи на тему социјалне политике, истакао да је Србија 400 милиона евра инвестирала у науку и технолошки парк. “Обезбеђено и шест и по хиљада стипендија за младе, станови за научнике, докторанте, чега није било у прошлости”, казао је Тадић.

Он је на Николићеву опаску да млади масовно одлазе из Србије, нагласио да никада неће водити политику која ће терати младе, већ ону која ће их вратити у земљу. “Господине Николићу, ја сам радио као професор са младима, политика коју сте ви заступали отерала је младе. То су инжењери који су отишли деведесетих, и сада их све враћамо”, поручио је Тадић.

Николић је рекао да жели да “врати Тадића из виртуелне стварности и да у Србији људи преживаљавају”. Према његовим речима, Тадић има потпуну контролу над владом већ четири године и одговоран је за “све што данас живимо”

“Статистика је рекла, многе младе издржавају родитељи, село обрађује старац трактором старим 30 година. Србија тако не може да се пробуди и то није Србија у којој ја желим да живим”, поручио је кандидат напредњака.

 

О евроинтеграцијама

 

Председнички кандидат коалиције “Избор за бољи живот” Борис Тадић изјавио је да је СНС данашњим потписивањем споразума са Д С С довела у питање европски пут Србије, будући да се странка Војислава Коштунице залаже за то да Србија не буде члан ЕУ.

У телевизијском дуелу са председничким кандидатом коалиције “Покренимо Србију” Томиславом Николићем на РТС, Тадић је рекао да је сарадња са странком која не жели Србију у ЕУ опасна политика и да се таквом политиком шаљу дијаметрално супротне поруке свету.

Подсећајући да је Николић раније говорио да Србија треба да буде црна рупа на тепиху ЕУ, Тадић је истакао да свет неће
да сарађује са политиком која се мења и са човеком који често мења мишљења.
Уз напомену да се Србија налази пред стицањем статуса кандидата за чланство у ЕУ, Тадић је рекао да је ЕУ будућност Србије и да је пут ка чланству гаранција да ће доћи и стране инвестиције.

Он је додао да “Фиат”, “Бош”, “Бенетон” и друге компаније никада не би дошле у Србију да није те гаранције.
Уз подсећање да је Србија изручила све хашке оптуженике, што је био један од услова за напредак ка ЕУ, Тадић је навео да је Николић својевремено говорио да ће парламент бити сигурна кућа за хашке отпуженике.

Наводећи да СНС данас са Д С С није потписала споразум о формирању будуће владе, Николић је рекао да ДС има намеру да о формирању владе разговара са Либерално демократском партијом, чији лидер Чедомир Јовановић сматра да Србија треба да призна независност Косова и Метохије и тврди да је Република Српска геноцидна творевина. “Вас боли што сам за три године створио највећу политичку странку. Немојте да браните ЕУ од мене, јер се ЕУ од мене не брани. Тамо сам виђен гост колико је потребно једном опозиционару”, рекао је Николић.

Он је навео да Тадић говори о томе шта је он (Николић) изговарао док је био члан СРС, а да је заборавио на сопствена ранија обећања о томе да ће обезбедити 200.000 радних места, хиљаду евра бесплатних акција, као и да ће Србија бити у ЕУ 2009. године.

“Припадао сам странци која је била против ЕУ, тражио сам да та странка гласа за С СП, избачен сам због тога. Та храброст ме је коштала четири године живота. Ви сте ми јавили да ми прети смрт од мојих бивших чланова и да је Шешељ ангажовао убицу и све зато што сам основао странку чији је циљ да Србија буде у ЕУ”, рекао је Николић и додао да такву храброст Тадић никада неће показати.

 

Николић: Казните Тадића

 

Председнички кандидат коалиције “Покренимо Србију” Томислав Николић позвао је грађане да “казне његовог противкандидата на изорима 20. маја због лоше политике и лажних обећања”.

“Казните Тадића због лажних обезања, за степен незапослености. Од вас четворо данас троје живи лошије, казните лошу политику, определите се за демократију, за оне који ничим нису упрљали Србију”, поручио је Николиц у завршној речи у телевизијском дуелу пред други круг председничких избора, у недељу.

Он је рекао да грађани знају шта је истина, а шта лаж. “Мрско ми је да вас подсећам на лажна обећања које је Борис Тадић и вечерас дао – о Европској унији, инвестицијама, то су све обећања која нису искрена и поштена”, рекао је Николић.
Он је рекао да су његова обећања искрена и дата из срца.

“Србија мора да се промени, ви не можете бити таоци тајкуна. Знам да нисте задовољни резултатима избора, делимично због крађе, а деллимично из других разлога”, рекао је Николић.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Šta su rekli i obećali na biračima 20 maja je red!
    Tadićevo Ponavljanje pesme je filozofska naklapanja da puno napeto govori i da ništa nekaže. Nikoliž čovek iz naroda govori
    da ga svi razumiju i shvate za goga su pre glasali a ONI SU IH
    PREVARILI. Red je da Srbija patriotska narodna da svoj sud i
    STVARNO KAZNI CRVENO-ŽUTU OLIGARHIJU. Sada imamo da biramo
    dobro za građane Srbije ili ove koji su nas spustili na niži
    stepenik života u toj Evropi u kojoj jesmo a ona nas kažnjava
    ZAŠTO ONDA GLASATI ZA ONE KOJI POZIVALI NATO DA NAS BOMBARDUJE.
    IZBOR U NEDELJU JE TOMISLAV NIKOLIĆ KO GA VOLEO KO NE BOLJI JE
    OD IZDAJNIČKE POLITIKE TADIĆEVE I DS.

  2. Гледао сам “тв-дуел” и још једном сам се уверио да се бивши просрпски мац-мац преш`едник извештио у празнословљу: имао сам утисак да као глумац чита текст исписан у позадини, надушак и без разумевања. Очито је школован код својих послодаваца да празнослови и лаже масе. То једна иста прича коју он мантра већ деценију и која је потпуно измештена из политичке и сваке друге стварности. То је та другосрбијанска и досманлијска балада о виртуелној стварности у којој реално живе само “они”. Николић је причао као човек из народа који зна да је прича “бившег” обична лагарија и евроунијатска мантра. Ја лично мислим да је штета што се опозиција није и пре избора договорила о минималној зјаедничком политичком програму и наступила јединствено на изборима. Избори су бестијално и разбојнички покрадени. То је довољан разлог за бојкот другог круга избора и конституисање власти после избора. А постоје и други озбиљни разлози: неморална и неуставна оставка и кандидатура “бившег” (који се иначе жалио својима у крватској да није нешто срећан акамоли поносан на то што је преш`едник), неорганизовање локалних избора на Космету и крађа тих гласова, фалсификован бирачки списак, апсолутно медијско фаворизовање “бившег” и његових сатрапа… Осим тога, “бивши” је пре расписивања избора почео предизборну кампању и током кампање у ствари је вршио функцију преш`едника и тако су га медији и третирали. Упркос томе, Николић је приступио другом кругу избора, иако ће они покушати опет да краду (РИК се већ огласио да неће мењати бирачке одбора?!). Али, што би рекла Весна Пешић, из стратешких разлога потребно је гласати против бившег просрпског мац-мац преш`едника (замислите, то каже једна Пешићка?!). Тако да препоручујем свим глсачима који су незадовољни учинком власти жутих бандита да изађу на изборе и гласају за Николића!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *