Почетна / Вести / 15. мај – Русију забрињавају извештаји о обуци екстремиста на Косову – представник Руске Федерације при УН

15. мај – Русију забрињавају извештаји о обуци екстремиста на Косову – представник Руске Федерације при УН

Русија је забринута због спорости у истрази случајева “црне трансплантације“ и саопштењима о обуци међународних бораца у покрајини Косово. Ово је изјавио стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин говорећи у понедељак у Савету безбедности. Известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти, објавио је 2010 документ о трговини органима људи отетих на Косову током сукоба 1998-1999. У извештају се наводи, између осталог, да су лица блиска актуелном премијеру Косова Хашиму Тачију била укључен у трговину органима. „Изражавамо забринутост због спорог темпа истраге, о наводима Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову, коју води мисија ЕУ из области владавине права (Еулекс)“, – рекао је Чуркин. Према његовим речима, ови наводи „директно указују на умешаност неких од садашњих Косовских лидера у почињене злочине.“ „Истрага мора бити непристрасна и и сви они који су одговорни, морају бити приведени правди“ – затражио је руски дипломата. „Зато је Русија подржала српски предлог да се истрага пребаци под покровитељство УН,“ – додао је он. Подршка је била обезбеђена у фебруару ове године.

Дотичући се извештаја о контактима власти Косова са сиријском оружаном опозицијом, Чуркин је упозорио да би „трансформација Косова у војни полигон за милитанте различитих оружаних снага могла да постане озбиљан дестабилизирајући фактор који превазилази регион Балкана.“ У понедељак је сличну изјаву издало и Министарство иностраних послова Русије. Крајем априла је српска агенција „Тањуг“ известила, позивајући се на сиријског члана опозиције у егзилу Амара Абдулхамида, да ће сиријска опозиција користити искуство милитаната Ослободилачке војске Косова (ОВК) у сукобу са режимом председника Башара ал Асада, и да ће у случају доласка на власт, признати независност Косова. ОВК – Паравојна формација косовских Албанаца, која се борила за независност од Србије и стајала насупрот србској полицији током рата, 1998-1999. ОВК је, лета 1999, расформирана након доласка на Косово администрације УН и међународних снага КФОР-а под командом НАТО-а. Након распуштања ОВК, многи милитанти су прешли у политику. Један од главних вођа ОВК, Хашим Тачи је дуго година био премијер Косова. Албанске власти на Косову су 17. фебруара 2008 једнострано, уз подршку САД и неколико земаља ЕУ прогласиле независност од Србије. Према Приштини, самопроглашену републику је признало 90 држава. У Сирији више од годину дана не престају антивладини протести, уз подршку западних земаља, противника Башара ал-Асада. Као резултат сукоба, према подацима УН, до сада је погинуло више од 9000 људи.

Извор: Глас Русије

2 коментара

 1. ‘zapadni’ svet ide u propast, robujuci sopstvenim, laznim „aksiomima“… A jedan od njih, da su Albanci – sto god radili ( cinili necuvena zlodela, skrnavili svetinje i grobove itd.) – uvek ( i kao „zauvek“) samo „zrtve“ ?! …. Tako se i Austrijanci 1945 proglasili za „zrtve“ nacima iako je preko 90% glasalo za prikljucenje (anslus) III Rajhu ?!…. Pa i Titanik je ‘slovio’ za „nepotopljivog“ ?!
  0  0
 2. Šta je sa nama kakvu politiku smo vodili da Divlje Pleme koje
  došlo na onu stranu Prokletija kakvo ime takvi doseljenici.
  Dali smo mi Srbi shvali njihov način širenja i zauzimanja tuđeg.
  Ništa svoje vredno nisu napravili sem što su pokazivali svoju
  divlju narav i napast.Zapadnoj Evropi takvi sad trebaju kao što
  su trebali Otomanskoj imperiji.Za Srbe obe imperije su pogubne
  sem komunističkoj internacionali i novoj imperialnoj NATO SILI.
  Dokle? dok imamo Nesrbe na vlasti celog našeg životnog prostora!!!
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *