09. мај – Не може и ЕУ и Косово

ВАШИНГТОН/БЕОГРАД – Амерички стручњак Данијел Сервер сматра да нема великих промена после недељних општих избора у Србији, али и да је стварни победник лидер социјалиста Ивица Дачић.

“Резултати избора су сложени и конфузни, али генерално, нема великих промена. Стварни победник на овим изборима је Ивица Дачић, који је показао далеко боље резултате него у прошлости, што није случај са (Томиславом) Николићем или (Борисом) Тадићем”, каже Сервер за Глас Америке.

Сервер, сарадник у одељењу за Међународне студије при универзитету Џон Хопкинс, мисли да ће Тадић покушати да формира владу са социјалистима и неким мањим странкама.

“Не знам да ли ће то бити могуће и можда ће морати да се окрене некој другој формули ако у томе не буде успешан. С друге стране, Николић би могао да формира нешто више десно оријентисану, више националистичку владу”, каже Сервер.

Упитан о могућности да ова два председничка кандидата промене своје ставове о Косову, он је рекао да не верује да ће до тога доћи, али је и указао да ће Србија све више морати да се суочава са реалношћу да “Београд не може да има и ЕУ и Косово”.

“Уколико Србија не реши сва питање повезана са Косовом, могу вам рећи да она неће постати чланица ЕУ”, рекао је Сервер.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *