ОНО ЧЕГА НЕМА У СРПСКИМ МЕДИЈИМА ИЛИ ХАШИМ ТАЧИ У ВАШИНГТОНУ: РАМЕ УЗ РАМЕ СА САД

Клинтон: Одлука о окончању надгледане независности значи да је Косово спремно за пуноправно учешће у међународној заједници

Стенограм заједничке конференције за штампу државне секретарке Хилари Клинтон с косовским премијером Хашимом Тачијем после њиховог састанка у Вашингтону:

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР КЛИНТОН: Добар дан свима. Велико ми је задовољство да изразим добродошлицу премијеру Тачију, који је поново допутовао у Вашингтон и дошао овамо у Стејт департмент. Премијер је показао велико умеће руковођења и помогао је у унапређењу демократије, стабилности и владавине права на Косову. Он води своју земљу ка оној будућности коју народ Косова жели за себе и коју САД желе за њега, а то је пуноправно партнерство у европским и евроатлантским институцијама.

Премијер и ја смо имали могућност да размотримо напредак који Косово остварује у промовисању своје европске будућности. САД снажно подржавају дијалог између Косова и Србије, у коме посредује Европска унија, и поздрављамо договоре који су у том дијалогу до сада постигнути. Лидерима обе земље служи на част то што су кадри да постигну компромис и кроз тај компромис пронађу најбољи пут за даље напредовање.

САД су и даље апсолутно опредељене за територијални интегритет и суверенитет Косова. Договори постигнути у дијалогу са Србијом то само још више наглашавају, истовремено утврђујући услове за учешће Косова на форумима с његовим суседима, где ће Косово коначно имати равнопараван глас када је реч о регионалним питањима. Позивамо обе земље да остану чврсто опредељене за дијалог и да у потпуности спроводе у дело оно што је договорено.

Желела бих такође да срдачно честитам Европској унији на одлуци коју је донела у погледу иницирања израде студије изводљивости за споразум о стабилизацији и придруживању с Косовом. То за Косово представља корак напред ка чланству у Европској унији и јасно показује да су и лидери Косова и одговорни у ЕУ чврсто опредељени за јачање тог узајамног односа.

Коначно, Међународна управљачка група за Косово недавно је прогласила почетак припрема за окончање надгледане независности Косова у 2012. години. Иако остаје још доста посла који треба обавити, влада предлаже законе за усвајање и гради институције које ће унапредити демократске реформе и делотворну владавину права за народ Косова. Поменута одлука значи да је стабилно и независно Косово спремно за пуноправно учешће у међународној заједници и партнерски однос са њом.

Желим још једном да кажем, господине премијеру, да САД стоје раме уз раме с народом Косова, док он трасира пут будућности своје земље и желим да вам захвалим и да вам одам признање на свему што сте досад учинили за напредак који данас прослављамо.

ПРЕМИЈЕР КОСОВА ХАШИМ ТАЧИ: Госпођо Клинтон, представници медија, као и увек, велико ми је задовољство да боравим у Вашингтону, посебно сада у априлу када су процветале трешње, па град изгледа толико лепо. (Смех) САД и ви лично одувек сте надахњивали народ Косова вредностима слободе, демократије и правде.

Косово је млада демократија. Предстоји нам још дугачак пут када је реч о реформама – требало би да оснажимо институције и привреду, ваљано управљање, да појачамо борбу против корупције и решимо једну за другом све преостале тачке са афирмативног дневног реда како бисмо трансформисали своје друштво и остварили позитивне промене. Међутим, неке ствари се никада неће променити. Те константе су наша слобода, наша независност, наш територијални интегритет и суверенитет, наше право да постојимо као поносна нација у великој породици нација.

Желео бих да искористим ову прилику да захвалим госпођи државном секретару Хилари Клинтон на улози коју је лично одиграла и на доприносу који је пружила за постизање најновијих споразума између Косова и Србије о регионалном представљању и ИБМ (интегрисаном управљању границом). Моја визија Косова и региона јесте визија будућности у којој ће границе бити отворене и у којој ће постојати добросуседски односи.

Данас смо размотрили и многа важна билатерална питања. Поносан сам на вечно пријатељство између наших двеју нација. И једни и други верујемо да најновији споразуми такође помажу да се отвори једно ново поглавље у односу између Косова и Европске уније.

Све земље у региону деле један исти циљ и једну исту визију када је реч о европским интеграцијама и чланству у НАТО. Међутим, да би се то остварило, и даље су нам потребни снажан фокус и присуство САД и Европске уније, и то не само на Косову већ и другде у остатку Западног Балкана. Госпођо државна секретарко, најлепше вам хвала.

КЛИНТОН: Вама најлепше хвала.

РЕЗИМЕ БЕЛЕ КУЋЕ О СУСРЕТУ ЏОЗЕФА БАЈДЕНА СА ХАШИМОМ ТАЧИЈЕМ

Данас је (5. априла; прим. прир.) потпредседник САД Џозеф Бајден изразио добродошлицу у Белој кући председнику владе Републике Косово Хашиму Тачију у склопу трајног опредељења САД за мир и стабилност на Косову и у целокупном региону Балкана. Потпредседник САД је честитао председнику владе Тачију на напретку који је недавно постигнут у дијалогу између Косова и Србије, који се одвија уз посредништво Европске уније, као и на почетку израде студије изводљивости у вези са наредним корацима ка европским интеграцијама Косова. САД одлучно подржавају тај дијалог и са радошћу ишчекују целовиту примену споразума утаначених између Косова и Србије, што ће бити од користи за народе обе земље. Потпредседник Бајден је још једном изразио америчку подршку суверенитету и територијалном интегритету Косова. Председник владе Тачи изнова је потврдио потпредседнику САД своју чврсту опредељеност за пружање помоћи у изградњи региона који ће се заснивати на добросуседским односима и за наставак спровођења неопходних демократских и економских реформи.

Извор: http://www.standard.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *