Европа од „К und К“ кундака

Текст и фото Милан Тимотић

Репортер „Печата“ на ,,Паради К und К“ 14. регименте Хесен  у Линцу

 

Почасни одред 14. регименте Хесен
Хрватска гарда Зрински из Чаковца
“Јединице” из Словеније и Хрватске

Крајем зиме у већини земаља Западне Европе одржавају се карневали и скупови који симболично објављују крај зиме и почетак најлепшег годишњег доба. Линц, главни град Савезне Републике Горња Аустрија, у суботу 31. марта, имао је необичну пролећну ,,Параду К und К“ 14. регименте Хесен. Посебно је био наглашен наступ 7. Змај регименте Војводства од Лотрингена и Бара. Међу униформисаним учесницима почасне смотре присутне су биле и ,,јединице“ из Хрватске, Словеније, Мађарске и Чешке.
Шарене ратне одежде официра и војника из доба пре и за време Првог светског рата, уз музику и заставе, испуниле су Главни трг у Линцу на опште задовољство грађана и туриста који су неуморно снимали и фотографисали живописну униформисану дружину. Оштре војничке команде на немачком језику, којима су официри припремали за смотру своје ,,борце“, одјекивале су тргом и код времешних туриста из Америке и Пољске поприлично унеле немир.
„Ми, Аустријанци уживамо у војничким традицијама ‘К und К’ царства. Није ово никаква претња или призивање  нових ратова, ово је само једна леп слет људи који негују традицију униформе која је вековима била у нашим срцима… Аустрија је данас неутрална и није чланица НАТО-а“, објашњава репортеру „Печата“, када је угледао српску тробојку на реверу прес прслука, онижи  официр регименте Змај и додао:
„Посебно су нам драги наши гости из Хрватске и Словеније који имају предивне униформе и лепо певају. Они су наши историјски камарати савезници који су ратовали под нашим заставама у Првом светском рату и пре њега“.
„У мноштву шарених униформи посебно су се истицали Хрвати. Зринска гарда из Чаковца која је носила стилизоване униформе гардиста из седамнаестог века, често је била мета камера и фотоапарата.“
Марко Шафарић, официр гардиста, са осмехом је попричао са српским репортером:
„Драго ми је што долазите из Србије на овај наш скуп, Гарда Зрински из Чаковца поштује историјске традиције и мислим да је ово лепа прилика да сви прикажемо наше заставе и униформе. Знате, није једноставно и јефтино доћи на овакве скупове. Наше униформе коштају више од 2.000 евра. Мислим да би организатори били задовољни да виде и српски строј из Првог светског рата. Велику част организаторима и нама учесницима прославе учинили су и потомци лозе Хабзбург, Јохан Салватор фон Хабзбург и надвојвода Горг фон Хабзбург.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *