18. април – Срби за јаче присуство Кфора у Бошњачкој махали

ЗВЕЧАН – Представници локалних самоуправа са севера Косова затражили су данас од Кфора да међународне војне снаге појачају своје присуство на северу Косова, распоређивањем својих снага на источном мосту у Косовској Митровици.

Представници локалних самоуправа из четири општине на северу Косова затражили су да се војници Кфора распореде на источном мосту у насељу Бошњачка махала у северном делу Митровице, на исти начин као што су то прошлог викенда урадили у насељу “Три солитера”.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић након састанка са представницима Кфора и осталих међународних мисија на Косову у Звечану изјавио је да је од Кфора затражено да се појачају контроле на путевима Суви До – Мали Звечан – Видомирић. Миловић је додао да су међународним представницима пренели да се у ноћним сатим Албанци наоружани дугим цевима шетају и да се обележавају српске куће и да је један број људи због тога склонио своју децу. “То смо пренели пуковнику Кфора Адолфу Конраду и тражили да се Кфор стационира у Бошњачкој махали како би се грађани осећали сигурно. Добили смо одговор да ће наш захтев бити пренет команди Кфора и да ћемо убрзо добити одговор шта ће међународни војници предузети”, рекао је Миловић.

Заједнички је закључак да сви радимо на смиривању ситуације да не дајемо повода за провокцаије, јер је очигледна намера да неко жели инциденте који би дали повод за акцију полицијслких снага на северу Косова, рекао је он. Зато смо затражили, пре свега од Еулекса, да се што пре изађе са информацијом како је дошло до експлозије у “Три солитера” када је страдао један косовски Албанац, рекао је Миловић и истакао да треба урадити све како би ситуација на северу Косова остала стабилна.

Председник општине Лепосавић Бранко Нинић изјавио је након састанка да је међународним представницима пренета забринутост Срба због тога што су поједине албанске тв станице емитовале снимак на којем се виде наоружани цивили у овом делу Косова и Метохије. Нинић је додао да посебно забрињава чињеница што се на спорном снимку цивили налазе у непосредној близини припадника пољског Кфора. “Тражили смо да се покрене поступак против одређених цивила који су носили наоружање и затражили смо од пуковника Конрада да се на тим путним правцуима који воде према албанским селима у општини Лепосавић поставе контроплни пунктови Кфора како би се вршила потрага за оружјем”, рекао је он.

На састанку у Звечану били су присутни и представници Еулекса, УНМИК-а и ОЕБС-а.

 

Графитима на кућу Србина у Косовској Митровици

 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – На кући чији је власник Зоран Замфировић, у насељу Бошњачка махала, у Косовској МитровициИ, непознате особе су током претходне ноћи исписале графит на албанском језику “Ви сте Срби” а такође су исцртана и четири слова “С”.

Замфировић је ТВ “Мост” изјавио да ово није први инцидент од марта када се доселио у овај део Митровице и да су му непознате особе претходно у неколико наврата бушили гуме на аутомобилу који је био паркиран испред куће.

Он је оценио да је због графита и свеопште ситуације забринут за своју шесточлану породицу али да је чврсто решен да остане у Косовској Митровици, истичући да је ипак најтеже ноћу и да са првим комшијама Албанцима није имао проблема.

Замфировић је расељено лице из јужног дела Митровице, који је до марта ове године живео као подстанар у северном делу града, када је у насељу Бошњачка Махала купио кућу у којој тренутно живи са породицом.

Насеље Бошњачка махала је једно од неколико мултиетничких насеља у северном делу Косовске Митровице у којем осим Срба и Албанаца живе и припадници осталих националних мањина Бошњаци, Горанци, Црногорци.

Представници Срба на данашњем састанку са представницима Кфора у Звечану затражили су да Кфор у Бошњачкој махали појача своје присуство.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *