11. април – Курти тражи мобилизацију за север Косова

ПРИШТИНА – Лидер покрета “Самоопредељење” Аљбин Курти затражио је уводјење ванредног стања и мобилизацију за север Косова где је у последњих неколико дана било више инцидената, пише у среду приштински дневник Коха диторе.
Како наводи лист, Курти је тим поводом писао председници Косова Атифете Јахјаги, председнику Албаније Бамиру Топију и председнику косовског парламента Јакупу Краснићију.

Лидер Самоопредељења је навео да је стање на северу ванредно и зато је затражио да Јахјага и званично прогласи ванредно стање.

Курти је од Топија затражио мобилизацију НАТО-а и сазивање ванредног заседања Савета безбедности УН, а од Краснићија ванредно скупштинско заседање.

“Свако треба да да свој допринос у смиривању ситуације али, исто тако, свако има право и треба да брани свој кућни праг уколико је нападнут”, рекао је председник општине Митровица Авни Кастрати албанским грађанима који живе у северном, махом српском, делу Митровице.

Један званичник косовске полиције је на истом скупу критиковао и Еулекс, питајући припаднике мисије ЕУ ко им је дозволио да дођу на састанак.

“Ко је позвао вас из Еулекса да дођете овде”, биле су речи које је упутио регионални директор косовске полиције за Митровицу Нехат Тачи команданту специјалних снага Еулекса које су се стационирале на мосту на Ибру, који дели град на српски и албански део.

“Због чега сте дошли, зар не видите да сте подигли напетост са читавом том вашом узбуном. Ви сте криви што су се овде окупили радозналци”, додао је Тачи док је командант специјалних снага Еулекса покушавао да удаљи медије из разговора.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *