08. април – Данас су Цвети

БЕОГРАД – Православне цркве данас, недељу дана пре Ускрса, славе Цвети, сећање на свечани улазак Исуса Христа у Јерусалим.

Како бележе јеванђеља, његови ученици су му довели магарицу на којој је ушао у град, чиме је испуњено старо пророчанство: “Ево цар кротки иде и јаше на магарици”.

Овај долазак у свети град поздравио је народ простирући своје огртаче на пут, носећи палмове гранчице и говорећи: “Благословен онај који иде у име Господње”.

У српској историји, на овај дан, народ се увек окупљао у радости, али без весеља. Иако је пост, допуштено је, као што је било и на Благовести, да се једе риба.

У Такову је на Цвети 1815. године кнез Милош Обреновић позвао Србе на устанак против Турака речима: “Ево мене, а ево вама рата са Турцима”.

Веома мали број породица слави Цвете крсну славу. Понегде се слави као заветина.

У неким крајевима уочи овога празника жене одлазе на ливаде да наберу цвеће које ставе у воду да преноћи, а ујутру се укућани умивају овом водом.

Ставља се и врбова гранчица “за брз напредак”, понегде дрен “за здравље”, а девојке и љубичице, ако их има.
Иначе, од данас за православне вернике који Ускрс славе по Јулијанском календару почиње Велика или Страсна недеља.
Хришћанске цркве запада – католичка, протестантска, англиканска и бројне мање, васкрсење Христово славе данас, док ће цркве истока Ускрс обележити у недељу 15. априла.

Док је размак између једног и другог Ускрса ове године “само” недељу дана, идуће године ће бити 36 дана, па ће хришцанске цркве запада Ускрс славити 31. марта, а “источне” 5. маја.

Међутим, 2014. године све цркве ће Ускрс славити истог датума, 20. априла, што ће се догодити и 2017, 2025. и 2028.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *