02. април – ДСС ће направити план за улагање у културу

БЕОГРАД – Демократска странка Србије ће, уколико освоји власт у Београду, направити десетогодишњи план улагања у објекте културе с циљем да та понуда за грађане буде што је могуће разноврснија, изјавио је данас кандидат те странке за грандоначелника Београда Александар Поповић.

Он је испред зграде Музеја града Београда представио програм ДС С-а за решавање проблема културних институција и истакао да је, од када је последњи пут та странка била на власти и водила рачуна о култури, буџет града за културу данас готово дупло мањи.

“Дупло су пала улагања, а ми ћемо их повећати у наредне четири године са циљем да у четвртој години око 3,5 одсто градског буџета буде намењено за културу”, казао је Поповић новинарима испред зграде Музеја града Београда.
Поповић је напоменуо да је циљ те странке и отварање музеја, иако су многи од њих, како је истакао, под републичком ингеренцијом, попут Народног музеја и Музеја савремене уметности.

“Град не сме да се помири са чињеницом да су ти музеји, који су важни и за културну и туристичку промоцију Београда, затворени”, рекао је Поповић.

Према његовим речима, та странка жели да промовише и унапреди и све споменике културе који постоје у граду, почевши од археолошког налазишта у Винчи до старог Сајмишта.

“Желимо да Сајмиште буде меморијални центар посвећен цивилним жртвама холокауста и жртвама које су то биле само зато сто су Срби”, рекао је Поповић.

Окупљенима се обратила и глумица Љиљана Благојевић, која је кандидат те странке за градског одборника, додавши да је, без обзира на то што опера припада републици, сваком граду веома важно да је има и да је не треба изместати изван центра града.

Она је скренула пажњу на то да се у последње време позоришта “не подмлађују”, пошто, како је истакла, постоји неписано правило за то, јер се не зна да ли ће бити приватизације позоришта.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. O.K., ali, sto se niko vise ne posveti propisima, koji unose razdor u porodicu i u ostale ‘segmente’ drustva ?! Kada bi neko potkopavao zid kuce, ili odvrtao zavrtnje na tockovima kola, valjda bi neko ‘reagovao’…?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *