Деманти у којем ништа није демантовано

Пише Милорад Вучелић

Одговор Богољубу Шијаковићу поводом текста „Мучка одбрана од измишљених напада“, објављеног у прошлом броју „Печата“

 

Богољуб Шијаковић

Објавили смо у прошлом броју „Печата“ текст државног секретара Богољуба Шијаковића који је требало да представља деманти. То је јединствен случај демантија у којем ништа од тврдњи из текста Наташе Јовановић („Рат против СПЦ“, број 206) није демантовано. Све чињенице су у наводном демантију још једном потврђене. Непобитно је да је Шијаковић заказивао састанке дела, „старијих“ или „млађих“ владика код председника државе, чиме је постао нека врста селектора репрезентације владика, што је само по себи већ више него трагикомично и забрињавајуће. Јасно је да до састанка Шијаковићеве селекције владика са председником није дошло, и није ми блиско да нагађам да ли је или није то осујетио сам патријарх Иринеј, јер то је у домену његових обавеза и одговорности, а далека ми је и помисао да он не носи своје дужности и одговорности онако како и доликује трону на којем се налази. Шијаковић је потврдио, оно што смо и написали, да предаје на три факултета, што, сазнадосмо, изискује његове огромне напоре. Потврђено је оно што знамо, да је некада био министар вера, а да је сада државни секретар. Шијаковић нам је још једном показао, оно што такође већ одавно знамо, да у сам врх његове селекције владика спада владика захумско-херцеговачки Григорије. Ту нас је Шијаковић просветлио и податком да је поменути владика – о коме смо, као о великој звезди модерности и бизниса, дубровачком понизном извинитељу, те „нашем својеврсном Обами“, већ писали – као студент демонстрирао против Милошевића. Тако нам је сада много јасније како је и зашто из свег гласа поменути владика тражио да се Радован Караџић и Ратко Младић предају Хашком трибуналу итд.
Шијаковић је још једном потврдио оно што већ одавно знамо, и што се може прочитати у већини режимских гласила, да се мешао у еминентно црквена питања: „Нико не може да ми ускрати право да бринем и имам одговорност за Цркву којој припадам“. Како му онда и може пасти на памет да он има нека ексклузивна права да одређује било коме меру односа према истој тој Цркви. Коначно, меру његовог односа према СПЦ одређује добрим делом и његова служба режиму, а меру наше новинарке само њена вера, савест и професија која служи истини.
На основу потврђених чињеница имамо много основа да сами закључимо шта је права брига и одговорност за Цркву, а шта је плекање у разна поменута и непоменута питања, и са каквим мотивима се то чини.

2 коментара

  1. Василим

    Ништа није демантовао, чак је потврдио да му је иницијација за сарадњу са Тадићем , рикнула!

    Овај Шијаковић представља себе као сиву еминенцију, у његових 4 тачке излагања може се приметити надменост, представља себе као неког незаобилазног фактора у цркви,….

    – Вели Шијаковић: “Састанак председника Србије Бориса Тадића са неколицином новоизабраних епископа и епископа који се суочавају с регионалним проблемима иницирао сам и припремао ЈА – и очигледно да га нисам добро припремио чим је одложен, па за то сносим одговорност”- Значи признаје да је самоиницијативно (читај уз кабинет Тадића) организовао припреме за предстојећи Сабор у мају!

    Да се посетимо антисрбско гласило је случајно скоро брујало, да је време да се уклоне ретроградне владике, па помињане су и измишљење петиције, па је тражено да се подмлади “кадар”!

    Велика брига Шијаковића за владике па се пита: “Шта да се ради када изузетно одговорну, напорну и деликатну службу епископа обавља неко ко услед болести, старости, генетике итд. има евидентну психофизичку инсуфицијенцију? Наравно да Црква на то има природан одговор.” — Па Шијаковићу Црква има одговор, али изгледа да и ти имаш одговор, па се мешаш у унутарцрквене односе, случајно а на наговор кабинета Б.Т.

    А фра Григорије врли електричар, фудбалер и возач масератија у слободно време, је неколико пута гуран да буде београдски Владика, и сам фра Дурић је давао изјаве да му то приличи јер је био у Београду, зна Београд итд.

    Очигледноје да овај скромни Шијаковић(тако је раније себе представљао) који случајно ради на три факултета , и још је незаменљив у државним органима, врши велики притисак на Цркву, баш сад пред мајски Сабор!
    А кад видимо ко подржава те иницијативе, први аустријски Блиц и др. све је јасније! Врло јем огуће да је то дил са Додиком који је и поставио и подржава фра Григорија, и др.

    Шијаковић као велики хришћанин би требао да зна да је отац Милошевића теолог, да је за време Милошевића највише цркава у Србији изграђено, да је црква имала велике привилегије које су јој скоро укинуте( аутомобиле без царине и пореза..).
    Шијаковић као врли хришћанин би требао да зна да и такав Милошевић је ишао у Хиландар, грчким хеликоптером (као што иду и други грци ..) па му се занерала нека процедура, па су неки монаси “хришћански” деловали…

    А сад кад је Тадић био са НАТО-хрватским-неоусташким хеликоптером на постављење патријарха Иринеја у Пећи, дакле у Србији, нико се није бунио ни монаси ни јавност, све је ОК.

    А за време тог Милошевића је подигнута Купола Храма Св. Саве, највиша у православљу, па сад кривотвори истину онај Миловановићкоји стално помиње да је наставак изградње на храму био на иницијативу АТЕИСТЕ Ђинђића!???Лаж.
    ———-
    Очигледно је да је на делу тиха проба пред притисак од стране квислинга да се пацификује и модернизује црква.

    Сам одговор Шијаковића је у надменом тону, нехришћанском, осећа се да неко стоји иза њега из режима!

    *додатак: Баш ме интересује какав је став скромног професора Шијаковића на Теолошком факултету, о предлогу Бориса Тадића да се у Храму Св. Саве уграде ласери и да се ко у дискотеци мењају фреске по зидовима храма!???
    Да ли је то по канонима цркве који од давнина строго прописују како се осликавају цркве и какав распоред фресака, мозаика, икона мора бити!?

  2. Sto se tice tih mnogih profesorcica i doktorcica i njihovih ucinaka za dobrobit i razvoj Srbije u svakom smislu moze se reci da su doslovice minorni.To pokazuje i sadasnje drustveno- politicko i ekonomsko stanje Srbije.I ovaj gospodin koji navodno “predaje” na vise univerziteta i cak na teoloskom pokazuje nedovoljan osjecaj i odgovornos prema SPC baveci se kojekakvim nedozvoljenim radnjama bez saglasnosti sinoda SPC-e.A ovaj pro-srpski predsjednik se eto pravi pametan pa gura nos tamo gdje mu nije mjesto pa odredjuje kako ce biti oslikana crkva.Sve to oslikava nizak nivo svijesti i odgovornosti pojedinaca koji umisljaju da su Bogom dati da rjesavaju sve ovozemaljske probleme a nisu sposobni da rjesavaju ni one osnovne za koje su dobro placeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *