Почетна / Избори 2012 / 26. март – Идеја о преуређењу Србије: Војводина Република

26. март – Идеја о преуређењу Србије: Војводина Република

НОВИ САД – Неколико невладиних организација, политичких странака и појединаца, укључујући Живана Берисављевића и Ђорђа Суботића најавили су данас конвенцију, 1. априла, на којој ће затражити подршку јавности за преуређење Србије у савезну државу, у чијем саставу би биле Република Србија и Република Војводина.

Брисављевић и Суботић, координатори скупа, рекли су на прес конференцији да је „појам аутономије истрошен и девастиран“ и да је потребан „нови историјски договор Србије и Војводине“ о реконструкцији државе, према којем би будућу СРС чиниле две равноправне федералне јединице – Република Србија и Република Војводина.

Њихов предлог уобличен је у Декларацију о основама демократског уједињења Војводине и Србије.

Берисављевић, који је био високи функционер у време СФРЈ, нагласио је да тај предлог у суштини значи то да Војводини буду признати њен политички субјективитет, историјска права, равноправност свих грађана који у њој живе.

Он је рекао да Војводина већ деценијама економски губи у овако конституисаној Србији.

Међу промотерима ове идеје су Војвођански клуб, Хелсиншки одбор, Независно друштво новинара Војводине, Војвођанска партија, Савез војвођанских Мађара, Црногорска партија, Демократски савез Хрвата у Војводини и други.

Извор: Танјуг

3 коментара

 1. Mogu da razumem manjine, al ne mogu da razumem Srbe, da li su Cnogorski ili su Srbi da se razdvajaju u dve države. Stoga se pitam, kome oni to onda pripadaju ? Izgleda da ne pripadaju svome narodu, već ko zna kome i radi čega … Zar nisu to oni isti koji su kumovali destabilizaciji Srpskog naroda, na svim nivoima državnosti …
  0  0
 2. To uopste ne dolazi u obzir. Sledece bi odmah dosli razbijanje drzave kao sto smo vec to doziveli pet puta od 1991.
  0  0
 3. MOTKA!!!Pohapsiti sljam!!! A posle koristan rad u kamenolomu..Kad vec hoce da razbijaju,neka to rade na koristan nacin..
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *