14. март – Тадић игнорисао петицију 70.000 избеглица

Коалиција удружења избеглица затражила је од председника Србије Бориса Тадића да одговори јавности зашто није подржао петицију коју је потписало 70.000 избеглих и прогнаних за враћање одузетих имовинских и стечених права.

Председник Коалиције Миодраг Линта је навео да су петицијом затражени и исти стандарди на суђењима за ратне злочине и коначно решавање питања несталих. Коалиција је најавила да ће сутра Тадићу предати отворено писмо са захтевима избеглица и Анекс Г Бечког споразума о сукцесији.

“Са жалошћу морамо констатовати да Тадић и његов кабинет нису сматрали за потребно да, барем једном, приме нашу делегацију, нити да писмено одговоре на барем један од 11 дописа”, навео је Линта.

Линта је додао да је Коалиција зато била принуђена да се председнику Србије обрати отвореним писмом.

“У писму тражимо и да Тадић одговори јавности зашто није подржао нашу иницијативу да се отвори суштински дијалог са Загребом, Сарајевом и Љубљаном о проналажењу правичног и трајног решења проблема оштећених грађана и правних лица на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији”, навео је Линта.

Линта је објаснио да у се том анексу јасно наводи да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, и подсетио да је по међународном праву Бечки споразум о сукцесији међудржавни споразум који има јачу правну снагу од домаћих закона.

“Истог дана Председник Србије Борис Тадић примиће представнике Срба из региона на састанак на којем ће их, према информацијама из медија, обавестити да ће бити донета уредба која ће омогућити стицање српског држављанства без обавезе наплаћивања таксе у висини 120 евра”, навео је Линта.

Тадић је и председник владајуће Демократске странке, а Линта је 11. јануара потписао споразум о сарадњи са опозиционом Српском напредном странком. Парламентарни избори су заказани за 6. мај.

Извор: http://www.vesti-online.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *