06. март – Конузин: Има ли разлике између америчких и руских улагања?

КОПАОНИК – Амбасадор Русије Александар Конузин критиковао је данас организаторе Бизнис форума због тога што су дебату о улози страних инвеститора у привредном опоравку Србије поделили на два панела, један на којем говоре амбасадори западних земаља, и други на којем су поред њега дипломатски представници Јапана и неутралне Швајцарске.

“Зар нам је потребан такав вештачки приступ”, запитао је Конузин.

“Каква је разлика у природи инвестиција које долазе из САД, Јапана, Русије, Швајцарске …”, питао је Конузин.

Према његовим речима, треба да се ради заједно, на заједничким пројектима.

“То треба да буде опредељење Србије”, закључио је Конзин.

Конузин је, иначе, на панелу говорио на руском, али је примедбу организаторима саопштио на енглеском језику.

Амбасадор Руске Федерације у Београду изјавио је да је његова земља међу највећим инвеститорима у Србији и да се улаже у оне гране које су од кључног значаја за економски развој.

Конузин је прецизирао, говорећи на Копаоник бизнис форуму, да је са улагањима од 2,5 милијарди долара Русија један од највећих иностраних инвеститора у Србији.

Руски амбасадор сматра да би Нафтна индустрија Србије (НИС) пропала да је није купио руски Гаспромњефт, или би се урушила под теретом нерешених проблема.

Према речима Конузина, руске инвестиције и инвеститори нису у Србији усмерени на остварење тренутне зараде и “брзе паре” већ на перспективу развоја земље.

Он је указао да пословни резултати НИС-а показују да је било непотребна ранија политизација уговора којим је већински део српске компаније продат руском партнеру.

Конузин је истакао да се је важан и уговор о кредиту за железницудоговорен између српских и руских званичника, наводећи да “се стиди што ни после три године тај кредит није реализован”. Он је поновио да Русија неће одустати од реализације тог пројекта.

Руски амбасадор је истакао да су веома перспективне нове инвестиције у енергетику, рударство, инфраструктуру и српску пољопривреду, нагласивши да само енергетика може да абсорбује 10 до 15 милијарди евра улагања.

Конузин је подсетио на велики пројекат гасовода Јужни ток, који треба да почне да се гради у овој години а да буде завршен 2016, као и на изградњу неколико гасних електрана, улагања у обновљиве изворе енергије и новог складишта гаса.

Амбасадор Јапана Тошио Цунозаки поздравио је одлуку ЕУ да Србији додели статус кандидата за чланство у ЕУ и нагласио да Токио сада са још већим поверењем гледа на економску ситуацију у нашој земљи.

Форуму који ће трајати до 8. марта, присуствује више од 500 учесника, међу којима су реномирани економски стручњаци, представници привреде и банака, амбасадори из земаља најважнијих трговинских партнера Србије, главни економисти појединих политичких странака.

Извор: Танјуг, РТВ

7 коментара

  1. Gospodine ambasadore razlike je u tome što se gospoda kod zapadnih investicija učipe a kod ruskih nema toga e zato su vas oni podelili. Posle 06. . maja nadamo se da više toga neće biti i da će gospoda završiti tamo gde im je i mesto, i da će to biti ružna prošlost u odnosims Srbije i majke Rusije.

  2. Ima razlike Vasa Ekselencijo.Vi odobravate kredite po mnogo povoljnijim uslovima i ne uslovljavate neokolonijalizmom i modernim ropstvom u 21.veku za razliku od Amera i Nemaca.Takodje vi na nas niste bacali atomske projektile i naneli steto od stotinu milijardi dolara za razliku od tih fasista.
    Hvala Vam za doslednu borbu za spas Srba i Srbije.
    Zivela Rusija!Zivela Srbija!

  3. Veoma nam je mala utjeha sto su Rusi za vrijeme Jeljcina bili MIZERNI ovoliko koliko je sadasnja srpska vlast MIZERNA prema samoj sebi, svom Narodu i RUSIJI koja joj jedina zeli iskreno pomoci!!!!! Da su se kojom sreceom “karte drugacije slozile” i da je Sloba “docekao ” Putina, SRBIJA bi danas bila NAJVECA SILA NA BALKANU,a NATOu ne bi niti u naj ruznijem snu pomisljao da postavlja reketne sisteme na granici RUSIJE!

  4. IZ TVOIH USTA U BOZIJE USI

  5. Василим

    Ето како је поган режим у Београду, да поганији не може бити.

    Три године се отеже реализација заједничког пројекта! Где је Мркоњић и Дачић, који на сва звона хвали сад Путина, па нека конкретно ураде нешто и за сарадњу на свим пољима и да се отвори центар у Нишу, одмах, бре!

    Доста демагогије, лажи и обмане!

  6. zato glas za dss jedinu stranku koja ne zeli u EU vec saradnju sa Rusijom

    • SRPSKI NARODE…Idemo u zagrljaj SATANISTIMA ,do juce nasim UBICAMA-BOMBARDOVANJEM.A NECEMO NASOJ MAJCI RUSIJI…NASOJ VERI-PRAVOSLAVNOJ…DA LI SMO MI UOPSTA NORMALAN NAROD…VOLIMO UBICE.RUSI SU NAS OSLOBODILI A NE TITO-GOVNO…TITO JE NAJVECI SATANI8STA SRBA…Turci su Bebe za 500godina…A u SRBIJI Trenutno su Ne ljudi na Vlasti PLACENICI RAZNIH DRZAVA NEPRIJATELJA SRBIJE…Ako ih osudimo nemamo mesta u Zatvorima…MOLIM DONATORI JAVI TE SE…HITNOOOO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *