03. март – ОБРАЋАЊЕ ВОЈИСЛАВА КОШТУНИЦЕ НА ПРЕДСТАВЉАЊУ ПРОГРАМА РАЗВОЈА СРБИЈЕ 2012–2017.

Поштовани пријатељи,

Демократска странка Србије је странка начела, странка јасног политичког програма, странка која има економски програм развоја Србије. Ми смо, дакле, странка која заступа идеје, начела и политику које су у најбољем и најдубљем националном, државном и економском интересу Србије. Обећали смо да ћемо на изборима пред грађане изаћи и са политичким и са економским програмом, како би сваки грађанин са пуним поверењем могао да гласа за ДСС, добро знајући и за коју политику гласа, и добро знајући да је његов глас сигуран јер ће ДСС доследно спроводити своју политику економског развоја земље и заштите државних и националних интереса.

И ево данас смо се окупили како би јавности представили Програм развоја Србије 20122017. Уместо празне приче о кандидатури, уместо непрестаних мољакања да Брисел удели донације Србији, уместо маштања како ћемо у Европској унији једнога лепога дана сви живети на високој нози а да још и нико ништа не ради, дакле уместо свих тих површних демагошких прича Демократска странка Србије је направила свеобухватан и дугорочан програм развоја Србије. Овај програм се не заснива на  трошним темељима, не заснива се на туђој помоћи, нити овај програм обмањује грађане како ћемо преко ноћи изградити куле и градове и како ће потећи мед и млеко.Програм развоја Србије утемељен је на идеји да Србија од свог рада, својим снагама, својим трудом може да покрене и обезбеди нормалан развој земље. У основи Програма развоја Србије налази се суштина наше политике да само као политички неутрална држава, дакле као држава која полази од својих економских, националних и државних интереса, можемо обезбедити сигурну будућност, и можемо осигурати развој земље који омогућава нормалан живот од свога рада.

Ми смо видели ових дана на који начин садашња власт са својом политиком да ЕУ нема алтернативу завршава свој мандат. Пуне три године власт је тврдила како су Косово и ЕУ одвојена питања, да би се испоставило да је најважнији услов за добијање кандидатуре да се призна Косово са зведицом. Прво је садашња власт признала Еулекс са шест тачака, да би на крају зарад кандидатуре догурала до признања Косова са зведицом. Сви добро знамо, да сада не набрајамо, шта се све дешавало између признавања Еулекса са шест тачака до признања Косова са зведицом. И док је власт на овом путу од Еулекса до Косова са зведицом поступно разграђивала државу Србију, истовремено је урушавана и српска привреда, а грађани су доведени до тешког и готово неподношљивог стања. Сада најновије обећање власти гласи како ће добијање кандидатуре омогућити економски просперитет Србије. Ништа, дакле, друго по обећању власти не може донети опоравак српске привреде, него баш наставак овог пута без алтернативе на коме смо доведени у безизлазну ситуацију. На европском путу без алтернативе привреда Србије већ четири године непрестано пропада, али ево новог обећања власти да ће тек сада када јој  је Брисел уделио кандидатуру кренути на боље.

Па добро, хајде да онда видимо да ли Србији и њеној привреди опоравак може да донесе кандидатура, или је опоравак привреде могућ на основу програма Демократске странке Србије за развој Србије од 2012. до 2017. године. Да Европска унијa није уделила садашњој власти кандидатуру као поклон за признање Косова са зведицом, власт је могла да каже да ето пропадамо јер Србија није још увек постала кандидат. Али, које ће сада бити оправдање власти када се и после кандидатуре још јаче настави пропадање привреде и још више појачају притисци да се заокружи држава која се зове Косово са зведицом. Српска привреда од кандидатуре неће имати никакву корист, него напротив повећаваће се штета коју наша земља трпи од ССП који је потписан са ЕУ. Хорско певање о користи кандидатуре неће утицати на то ни да макар један евро уђе у Србију. Ко ће бити одговоран и на кога ће се сваљивати кривица када за месец дана, када за два месеца, када за пола године, за годину дана буде све горе и горе? Са оваквим стањем у Европској унији, и са оваквим стањем у еврозони, сасвим је извесно да европске интеграције и кандидатура Србији донесе само штету и на привредном и на политичком плану.

Није мала симболика да је на дан када је ЕУ уделила властима кандидатуру динар пао на свој историјски минимум у односу на евро. Добро треба да запамтимо ову симболику, па када српској привреди на европском путу буде још горе, када се још предузећа затвори, када још радника остане без посла, када се још више плате смање, да коначно поставимо себи питање како је то могуће да упорно радимо на своју штету. Имамо пред собом слику Грчке, која није кандидат већ чланица ЕУ. И не само слику Грчке, већ видимо да криза која је погодила Грчку већ куца на врата многих држава ЕУ. Када узмемо папир и оловку и израчунамо шта је све Србија изгубила на европском путу у последње четири године, и када је реч о Косову и када је реч о привреди, и када је реч о даљим претњама за урушавање уставног поретка, онда нам здрав разум налаже да пронађемо други и бољи пут како би опстали и нормално развијали земљу.

Демократска странка Србије грађане позива да заједно окренемо нови лист, да ставимо тачку на даље урушавање земље, а то је могуће само ако се успостави нова политика. То је могуће ако нова Скупштина и нова Влада прогласе политичку неутралност Србије. Ми смо изнели наш политички програм у књизи Зашто Србија а не Европска унија, и на грађанима је да на изборима кажу свој суд о политичкој неутралности Србије. На основу идеје политичке неутралности Србије, израђен је и економски Програм развоја Србије од 2012. до 2017године. Србија као политички неутрална држава водила би и економску политику која је сагласна идеји неутралности. Реч је о политици развијене економске сарадње са свим државама на обострано корисној основи. Као политички неутрална држава Србија може да има развијену економску сарадњу са ЕУ која је у нашем интересу, а не да као сада спроводи ССП који наноси озбиљну штету нашој привреди. Као политички неутрална држава Србија може да још више унапређује економску сарадњу са Русијом, док би у случају да наша земља настави европске интеграције био укинут споразум о слободној трговини који са Русијом има потписан само Србија.

О најважнијим тачкама Програма развоја Србије детаљније ће вас упознати потпредседник ДСС и председник Економског савета Ненад Поповић. У нашем програму посебна пажња посвећена је пољопривреди као највећој извозној шанси Србије, а сам Бог нам је дао и земљу и најбоље услове да прехранимо и себе и друге. Ако смо политички неутрална држава судбина развоја пољопривреде је у нашим рукама, а ако се наставе европске интеграције следи либерализација спољне трговине која може да нанесе несагледив ударац српској пољопривреди. Енергетика и електропривреда су такође важни адути српске привреде који се могу искористити ако смо политички неутрална држава. Наш програм говори о новој индустријализацији, која отвара нова радна места, излаже идеју о очувању и развоју великих привредних система, и одређује формирање интервентних фондова за помоћ предузећима која су захваћена кризом. Наравно, да нема ни развоја привреде ни успешне државе уколико се не изгради нова инфрастуктура, ако не премрежимо целу земљу савременим путевима.

Поштовани пријатељи, јасно је да је правац економске политике предодређен стратешким политичким избором да ли ће Србија прогласити политичку неутралност или ће наставити досадашњим путем без алтернативе у ЕУ. О томе ће последњу реч на изборима дати грађани, али се може и десити да због дубоке унутрашње кризе која потреса Европску унију и сама ЕУ се на такав начин преуреди да ту више не буде места за Србију. У сваком случају једно је извесно. Србија може да напредује, Србија може да се развија, Србија може да изађе из кризе само уколико промени досадашњу политику и ако се окрене сама себи и својим интересима. Програм развоја Србије од 2012. до 2017. године могуће је спровести на темељима нове политике неутралности, јер он не почива на донацијама ЕУ, он се не заснива на празној причи о благодетима кандидатуре, него је заснован на озбиљном послу и великом труду који може само политички неутрална Србија да обави у интересу својих грађана и у интересу српске државе.

На овај начин Демократска странка Србије је испунила своју дужност да грађанима пре свега саопшти истину о правим проблемима и искушењима пред којима се земља налази и на основу ове истине изнесе политички и економски програм који омогућава сигурну будућност Србије. Ја нимало не сумњам у то да ће политика садашње власти да ЕУ нема алтернативу обећати грађанима неупоредиво или десет пута више него што то нуди политика неутралности. Али зато подсећам да је Демократска странка Србије разумном политиком обезбедила да Србија прогласи војну неутралност и тако до сада спречила улазак наше земље у НАТО, а самим тим спречила да наши војници гину широм света зарад туђих интереса. Ако прогласимо и политичку неутралност пред Србијом ће се отворити широке могућности економског развоја и утврдићемо чврст бедем за одбрану наших државних и националних интереса. Можда је то мало у односу на обећања европске Србије, али сам сасвим сигуран да је то сагласно интересима српског народа, сагласно нашој историји, сагласно државним интересима и сагласно поступно бољем и нормалном животу грађана Србије.

Живела Србија.

Извор: http://dss.rs/

5 коментара

  1. Veoma trezveno gos, Koštunica obraća se biračima Države Srbije.
    Pitanje je daliče štampa i televizija taj ekonomski progam pravilno prikazati u svojim komentarima.DSS je izašao iz senke
    pokazao je svoje znanje i želju da pomogne prevareno narodu
    Države Srbije.Oni pozivaju biračko telo da na vreme shvati pogubnu politiku koju je vodio prospski sa koalicijom koju su
    sastavili Ambasadori NATO Imperije.Znaju Rodoljubi Srbije da je
    naš nacionalni zadatak saradnje sa Istokom i Zapadom i svima
    onima gde se nađe ekonomski interes u privredi postoji stalna
    borba i za opstanak i ekonomsko snaženje nismo nepismeni i nismo
    leni što poneki put FRAU Merkel za neke narode voli da kaže.
    Srbija bila je snažna kada je vodila računa o svojoj Državi.
    Na biračima je da prepoznaju istinu a ne lažna obećanja u to
    treba verovati i svako dnevno se boriti za svaki glas za SPAS
    SRBIJE!!!

  2. Pozdravljan gosp. dr. Vojislava Kostunicu i svaka mu je na mestu. Danas sam bas bio u Sava Centru da nesto pametno cujem. Svaka mu je kao Njegoseva. A Bogami i gospodin Popovic dobro govori i ima najbolje namere da nas izvuku iz ovog cor-sokaka. Od nas sada zavisi sta ce mo, dali smo zaista prepoznali sta nam je bolje za buducnost nase dece, demagogija ove vladajuce koalicije, ili znalacko zalaganje DSS. Zato predlazem da svi ozbiljni ljudi koji misle na buducnost dece da glasaju za DSS. Onda cemo polako sve ispraviti. Ako ne? Neka nam je sam Gospod Bog u pomoc!!!

  3. KOSTUNICA je apsolutno u pravu. Da li je to dovoljno? Najveci broj medija , drzi Tadic. Svi znamo sta ce reci i sa kojim argumentima ce izaci Tadic. Strah me je one GEBELSOVE ” DESET PUTA PONOVLJENA LAZ, JEDANESTI PUT POSTAJE ISTINA”. Najvise se bojim glasaca koji ne CITAJU, nego samo gledaju TV.Ova VLADA i ovaj PREDSJEDNIK vec su odavno presli sve granice dobrih namjera naspram drzave koju vode i odavno su usli U CISTU IZDAJU zarad tudjih i licnih interesa. Od strane svih onih koji VOLE SRBIJU jos nije bilo NI PRIBLIZNO ADEKVATNE REAKCIJE!!

  4. Za SRPSTVO i SRBIJU,SRBINOV je ZAVET da zivi u SLOBODI,a kad je izgubi de se BORI za NJU…BRATE SRBINE jos SPAVAS-BUDI SE.

  5. Сада је ваљда сваком Србину, а и осталим држављанима Србије јасно да једино са Коштуницом можемо остати и опстати своји и на своме, а да опет останемо демократе, легалисти и европљани( са малим словом да би се разликовао од ЕУ Европе)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *