01. март – Нема препрека за статус Србије

БРИСЕЛ – Србија и Румунија потписале су данас у Бриселу Протокол о статусу мањина у обе земље, јавила је румунска агенција Ађерпрес, позивајући се на дипломатске изворе, чиме је уклоњена и последња препрека на путу Србије за добијање кандидата за чланство у ЕУ.

Агенција наводи да је протокол потписан након што је то у уторак затражила Румунија на састанку Савета за опште послове.

На састанку тог Савета у Бриселу пре два дана Румунија је, наиме, истакла потребу потписивања протокола о статусу мањина у две земље (Србији и Румунији), као и да у тај посао буду укључени Европска комисија и Високи комесар за националне мањине ОЕБС-а који би надгледао напоре Београда у спровођењу принципа заштите мањина у складу са стандардима ЕУ, наводи румунска агенција.

Ађерпрес наводи да су документ потписали румунски амбасадор у Европској унији Михнеа Моток и српски амбасадор у ЕУ Роксанда Нинчић.

Питање мањина, иначе, поставиће данас поподне румунски председник Tрајан Басеску на састанку са лидерима ЕУ, а очцекује се да Србија добије статус кандидата за улазак у ЕУ на вечерашњем састанку Европског савета, наводи Ађерпрес.

У међувремену Савет ЕУ је охрабрио Србију да настави да спроводи све споразуме које је до сада потписао на тему заштите мањина, јавила је такође румунска агенција.

Осим тога данас је Одбор за међународне односе Европског парламента изгласао нацрт резолуције у којој се ЕУ позива да Србији што пре одреди датум почетка преговора.

Европски лидери ће вечерас Формално донети одлуку о српској кандидатури, а за то је неопходна сагласност свих 27 шеФова држава и влада ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *