Почетна / Колумне / Живот у царству лажи

Живот у царству лажи

Пише Милован Данојлић

У царству лажи најпре се убија, па се образлаже смртна казна, која је, иначе, укинута. За то је задужена Седма сила, ударна песница оружаних снага. Она учествује у припреми ратних дејстава, као и у оправдавању похода

 

Да, драги К. све је почело са извештавањем о румунској „револуцији“. Седам лешева које је природна смрт одложила у темишварску мртвачницу представљени су као жртве геноцида, чиме је значење те речи знатно обогаћено, пошто је за ту врсту злочина, ето, довољан и једноцифрен број. И то је прошло. Прошао је и „концлогор“ у Босни, са изнуреним заробљеником фотографисаним испред жичане ограде; прошле су црне режије на „Маркалама“ и у „Рачку“; прошао план „Потковица“, чијег се ауторства данас одричу и изумитељ и корисник; прошла вест о двеста хиљада убијених муслимана и сто хиљада силованих муслиманки, као и она о појави људождерства у околини Горажда, пољуљана упозорењем путника да је у близини града приметио краву, па би, по свакој логици, она прва дошла на ред, пре него што се пређе на људетину; прошла фотографија срушеног моста на Неретви, са потписом да су злодело починили Срби; прогутали смо и безочну демонстрацију Садамовог тајног оружја у седишту ОУН, да би онда уследило крвопролиће које и до данас траје; прошла су, и пролазе, објашњења о узроцима грађанских ратова у Авганистану, Либији и Сирији, где спољашње интервенције, разуме се, имају чисто хуманитарне разлоге.
Речи „хуманизам“, „хуманитарност“ и „људска права“ су нам се, после свега што смо видели, коначно згадиле.

*
Навикавамо се на живот у царству лажи, немамо куда из овога света. Шта је садашња финансијска криза него исход вишедеценијског лагања, обмањивања и самообмањивања? Шта је трошење преко онога што се зарадило него подваљивање себи и другима, хохштаплерски живот на високој нози? Колонијалне земље одувек су живеле изнад својих стварних могућности, а мањке су покривале пљачком прекоморских поседа. Приходи с те стране знатно су опали; отуда садашњи покушаји запоседања старих и освајање нових територија. Први колонијалисти су надирали у име цивилизације и Јеванђеља; ови данашњи би да усреће свет демократијом и људским правима, и да на те патенте убирају тантијеме. Лаж је прва погодба функционисања савременог светског поретка, а расипање незарађеног подразумева кривотворење водеће планетарне валуте. Задужене су државе, фирме, банке, појединци. Код кога? Поверилац је Истина, чија су мерила у свим областима одбачена, само што се то у вођењу финансијских послова најјасније види. Људи се тргну кад их ударе по џепу и онда се чуде шта им се догодило. Одговор је прост: стиже нас казна за живот у лажи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Сећам се једне анегдоте уствари две наводно се то догађало у јосиповим лудницама, као терапија радна лудаци пуне једно буре водом које уопште нема данце о они тако цео дан носе кофе сипају воду и коментаришу каже ови мисле да ми не знамо да буре нема дна а други дан су седели тако по клупама у болничком дворишту и један лекар ту се мота око њих приђе један од „лудака “ и тражи парче хартије оловку запише нешто на тој хартијици и попне се на једну дрвену бандеру која је носила тел. жице и закачи ову цедуљу на врх, гледа то овај ДР надзорни радознао интересује га здравствени напредак пацијента и шта ће попне се на бандеру једва некако скине цедуљу и прочита пише „ктај бандере“. Поштовани господине погледајте свет имали човека или поново као онај наводни грк треба да палимо фењер дању да би можда нашли човека. Оба наша Србијица опањкана, опљачкана, болесна и изнемогла а ови наши ћуркови Боже ме прости само се шепуре прете сеире сачувај Боже.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *