Комшији у инат. Шта се крије иза предлога Немачке да се Србија прими у ЕУ?

Већ наредног понедељка, 27. фебруара, Србији може да буде дато зелено светло као званичном кандидату за ступање у ЕУ. На то је алудирао министар иностраних послова Немачке Гидо Вестервеле који је посетио Београд. Како сматрају експерти, таква благонаклоност се појавила из бојазни да ће се у случају новог одбијања да се придружи јединственом европском простору, Србија окренути према Русији.

Да подсетимо да је ЕУ ставио на чекање српску пријаву још у децембру 2011. године. И то се десило због непомирљивог става управо Немачке. Такав однос био је хладан туш за многе убеђене српске присталице евроинтеграције. После тога анкетирања су први пут фиксирала бројно превладавање оних који сматрају да Србији није место у организацији која без устезања потире њене државне интересе.

Више од два месеца руководиоци ЕУ разговарали су са Београдом у оштром тону. Па и у изјавама самог Гида Вестервелеа које су у Београду наишле на врло суздржан одазив, присуствује индикативна казуистика. Министар је одбио да призна да је Србија испунила услове за добијање статуса канидата. Он је саопштио само да је земља далеко напредовала тим путем. Слична формулација оставља широко поље за тумачења — приметио је у разговору за Глас Русије експерт за Балкан из Института за славистику РАН Александар Карасјов. По његовом мишљењу, у ЕУ и даље постоји опозиција пријему Србије. Најважнији проблем састоји се у томе што ЕУ нема нове идеје и моделе у погледу Косова. Један од сличних модела могло би да буде регулисање косовске кризе већ у оквиру саме ЕУ:

 

Могло би да буде речи о интерграцији Србије и Косова у ЕУ без икаквих строгих прелиминарних услова. И већ затим у оквиру саме организације могли би да се позабаве успостављањем нових односа. Србија је већ испунила оне услове које јој је Брисел првобитно поставио — изручила је Хашком трибуналу лидере босанских и хрватских Срба. Што се тиче Косова, раније се од Београда није тражила сарадња са Приштином као прелиминарни услова за одобрење српске пријаве. Ипак када је постало јасно да је већ непристојно даље одбијати Србију, појавили су се косовски услови. И данас давање статуса кадидата Србији остаје предмет геополитичких шпекулација. Немачка и њене колеге час отварају врата ЕУ за Србију, час их поново затварају. Али управо сада ЕУ је приморана да жури. На пролеће у Србији треба да буду одржани парламентарни избори и надаље замрзавање српске пријаве ће нанети удар актуалној владајућој коалицији и може да доведе на власт Српску радикалну странку, која се придржава антизападних ставова. Зато, највероватније ће наредних дана ЕУ одобрити пружање статуса кандидата Београду, мада ће наставити да држи у главни све услове — између осталог признавање Косова од стране Србије. То значи још месеце и године преговарачког процеса са отвореним финалом.

Руководство Србије већ је транспаретно наговестило ЕУ могућу смену спољнополитичких приоритета. Министар унутрашњих послова и први потпредседник владе Ивица Дачић изјавио је ових дана да ако Србија не добије у марту статус Кандидата, треба природно очекивати да на власт дођу фракције које су више оријентисане на Русију. Актуално ублажавање немачког става највероватније је диктирано управо страхом од таквог развоја догађаја.

Извор: Глас Русије

4 коментара

  1. “Latini su stare varalice”.Kada je svaba voleo Srbe samo onda kada je streljao 100 za jednog i 50 za ranjenog.Veliki Njegos je rekao “spustavah se ja na vase uze ,al se uze imal ne pretrze”

  2. Došao je kod prijatelja koji podržavaju isto polni seks,verovatno to će biti karta za Brisel.Patriotska Srbija očekuje da ta karta bude u jednom pravcu. Gospodo sa Zapada pustite Srbe da uređuju svoju Bogom danu baštu kako najbolje
    umemo Vi nam smetate, na izborima rećićemo Vam doviđenja.

  3. шта ће нам то народу није ни у каквом интересу да уђемо у ту фамозну ЕУ,на другој страни много губимо,нису руси криви што ми имамо ове велеиздајнике,јасно је путин рекао,немогу ја да будем већи србин од срба,дефинишите националну полтику,али не на штету утицајка православља и иѕдаје,само колико ћемо да изгубимо ако гасовод не прође кроз србију,па онда многе привилегије,зашто руси нису дали кредит жутима,па зато јер нису будале да дају ѕападним подгузним мувама новац,који ће завршити у нјиховим џеповима има још тога да се каже,али мало је простора да се отвори озбиљно ова тема!.

  4. Светлост и топлина

    Поново ће и даље да буду на делу УЦЕНЕ и ЦЕПАЊЕ ТЕРИТОРИЈЕ
    СРБИЈЕ док жута дружина про-западних штакопра буде на власти.
    Народе,време је да им покажемо где им је место.Са ЕУ треба
    разговарати и не допуштати да се мешају у наше унутарње ствари.
    Њих треба да држимо подаље од наших унутарњих договора.Али,могу
    да “помогну” око отварања нових радних места.Циљ је запошљавање
    народа,подизање стандарда и целе СРБИЈЕ,а то са овом дружином
    на власти нема шансе да се оствари.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *