Иран и Сирија: Прва линија одбране Русије

Пише Зоран Милошевић

Руси су подигли борбену готовост своје војске на Кавказу, са хипотетичном претпоставком да су САД и Израел напали Иран и изазвали конфликт у области Каспијског мора и на Јужном Кавказу. То су у овој години највећи и најважнији војни маневри у Руској Федерацији

 

Сирија је била врућа тема већ током агресије НАТО-а и САД-а на Либију, а сада се додаје и „иранско питање“. Иако су аналитичари и одређене службе упозоравале да се врши тајна припрема за покретање „иранског питања“, те да се недуго потом прешло у фазу информативног рата, а затим у стадијум „хладног рата“,  сада се упозорава како је реч о отвореној „пред рат“ активности.

„ПОСЛЕДЊИ ПРЕДРАТНИ ИЗБОРИ“
Руски сајт „segodnia.ru“ је у првој половини фебруара ове године донео анализу посвећену „иранском питању“ и тим поводом закључио: „Ако су током 2011. године сви експерти сматрали да је напад на Иран мало вероватан, данас исти ти људи се питају када ће напад почети – у пролеће, на лето или ће се са нападом сачекати до краја избора у САД-у“. Овај став потврђује и сам министар одбране САД-а Леон Панета, он је на то место дошао у јулу 2011. године са позиције шефа ЦИА, који је изјавио да је напад на Иран могућ у пролеће 2012. године, тј. од априла до јуна.
Због тога постоји вероватноћа, како кажу поменути експерти, да ће ови председнички избори у Русији бити „последњи предратни избори“. Могућност да се догоди велики регионални рат, са низом мањих локалних ратова на огромном пространству од Централне Африке до Пакистана, Средње Азије и Кавказа, веома је велика. Први наговештаји су ту, „јер се пожари посипају керозином“ – видимо већ нападе у Нигерији, борбена дејства у Сомалији и Судану, напетост у Алжиру, улазак Либије и Египта у потпуни хаос, сукобе у Јемену, луду трку у наоружавању у арапским државама (пре свих арапских монархија). Видимо жељу за ратом у Израелу, који прети Ирану и размишља о „малом победоносном рату“ у сектору Газе и Либана, као и концентрацију војске НАТО-а на Блиском истоку и ударе Американаца у Пакистану.

[restrictedarea]

У таквој ситуацији опстанак Сирије и Ирана без јаке спољашње подршке је скоро немогућ. Тренутно, како истичу руски аналитичари, и за Русију и за Кину – Сирија и Иран су прва линија фронта властите одбране са које се не сме одступити. У противном  –  „Следећи на списку ‘модернизације’ смо ми!“, категорични су руски политички аналитичари. За Русију данашњи ирански режим (шиитски калифат) није много симпатичан. Но, његов пораз и дезинтеграција Ирана је још тежа могућност. Разбијањем Ирана могуће је да се појаве државе Арапа (Хузестан), Азербејџанаца (живе у јужном, западном, источном Ирану, те провинцијама  Зенџану и Ардебилу), Курда (Керманшах, Западни Азербејџан) и Белуџа (Систан и Белуџистан). Руски експерти, дакле, нагласимо, не искључују чак ни могућност и потребу да дају већу војнотехничку подршку Ирану у случају копнене офанзиве на Иран, што значи и слање комплетних војних јединица у помоћ.
Са Сиријом је једноставније, резонују у Русији. Сирија за Русију, наиме, није потенцијална опасност већ савезник (узгред речено Сирија тренутно помаже и Иран, који је послао својих 15.000 припадника специјалних јединица да помогну уморној сиријској армији). Преко Сирије Руси могу  да обнове своје војно присуство у Средоземљу. Поред тога, у овој земљи живи велики број руских грађана (према неким подацима чак 40 одсто бракова у Сирији су мешани, сиријско-руски, и деца, по правилу, знају руски језик, јер су их мајке Рускиње научиле свом, матерњем језику, а у већини случајева имају и руско држављанство) и они, истичу руски медији, имају право на заштиту Русије. Постоје и значајни економски интереси. Зато одлука да се Сирији продају борбени авиони ЈАК-130 у јануару 2012. године представља важан корак у подршци сиријског режима. Веома је важно заштитити Сирију до краја, и на дипломатском и на војном нивоу.

РАТНИ УЧИНАК „МИРНЕ ОПОЗИЦИЈЕ“
Сирија, дакле, сама тешко може да опстане, јер се САД и њени савезници отворено мешају и подржавају „мирну опозицију“, против које тренутно воде борбу најелитније јединице Дамаска: Републиканска гарда, четврта тенковска дивизија и делови специјалних јединица. „Мирна опозиција“ се добро одупире и наноси велике жртве снагама Дамаска. Отприлике на три своја погинула „опозиционара“ убију два припадника снага реда. „Мирну опозицију“ дипломатски, медијски и војно подржавају, наоружавају, лече и снабдевају монархије Персијског залива, на челу са Саудијском Арабијом, Катаром и Турском, али, наравно, ништа од тога не било да ту нема и Англосаксонца. Без њих, наравно, ниједно „удружено злочиначко деловање“ не може да прође, чак су у већини случајева и главни „кувари“.
„Модернизација Блиског и Средњег истока аутоматски води ка расту радикалних захтева на простору Јужног и Северног Кавказа и Средње Азије.“ Наше оружане снаге, пише „segodnia.ru“, ионако воде необјављени рат на Северном Кавказу и имају губитке. Увлачење Сирије и Ирана у „контролисани хаос“ само ће ојачати одлучност разних екстремистичких групација, а епицентар је, не како се мисли у Чеченији, већ у Дагестану и Кабардино-Балкарији. Поред тога, Азербејџан може пробати да силом заузме Нагорно Карабах. Ако се дакле потпали Средња Азија, Русија ће морати да помаже и Казахстану.
Јасно је да класичног рата као у Другом светском рату неће бити. Биће терористичких акција, метежа, протеста, диверзија, деловања банди… Истовремено, са отварањем фронта на Кавказу и у Средњој Азији повећаће се делатност „пете колоне“ у самој Русији.
Све ово говори да су Сирија и Иран за Русију прва линија одбране, јер ће, у противном, непријатељ доћи на границе Русије – у Кавказ, Средњу Азију и Украјину.
Угледни руски сајт „km.ru“ из пера Александра Романова доноси анализу збивања у Ирану и каже „да Руска армија неће немо посматрати напад на Иран“. Да је ово тачно показује чињеница да су Руси подигли борбену готовост своје војске на Кавказу и одржавају проверу борбене готовости на стратешкој вежби названој „Кавказ 2012“, са претпоставком да су САД и Израел напали Иран и изазвали конфликт у области Каспијског мора и на Јужном Кавказу. То су највећи и најважнији војни маневри у овој години у Руској Федерацији. Русија има намеру да у најмању руку заштити своје границе и границе држава које су улазиле у Совјетски Савез, и то жели да покаже војним маневрима. Први пут овакви маневри су одржани у лето 2008. године и како се показало, благодарећи њима, Русија је спремно дочекала напад Грузије.

ПРИПРЕМА СЕ „АДЕКВАТАН“ ОДГОВОР
Сергеј Коновалов за дневне новине „Независна газета“ такође истиче да Русија припрема адекватан одговор у случају да САД и Израел нападну Иран. То ради тако што припрема и групише војне снаге на југу земље, али и додатно опрема војнике у 102. бази у Јерменији, која је главна ударна снага Русије у Закавказју. Коновалов каже да његови извори у Руској армији сматрају да је удар САД-а и Израела на иранске нуклеарне објекте сигуран и само се чека дан када ће се то десити. Ако се то деси доћи ће до „катастрофалног развоја ситуације“. Зато је Русија већ у 2011. години (октобра и новембра) у потпуности опремила и комплетирала 102. војну базу у Јерменији због могућег напада САД-а и Израела на Иран. Породице војника и официра су пребачене у Русију, а руски гарнизон дислоциран близу Јеревана, док су делови специјалних јединица премештени на границу са Турском, јер се процењује да је удар на Иран могућ управо са територије Турске.
Такође је од 1. децембра 2011. године подигнута борбена готовост руске војске у базама у Јужној Осетији и Абхазији, а бродови из састава Црноморске флоте су премештени близу граница са Грузијом, која ће, процењују Руси, стати на страну антииранских снага. И у војној бази у Избербашу (Дагестан, који се граничи са Азербејџаном) подигнута је борбена готовост ракетних јединица, у том смислу и противбродских. У Каспијском мору подигнута је борбена готовост тамошње флоте. Такође, послате су значајне војнопоморске снаге у Сирију. Но, велики проблем за Руску армију у Закавказју, у случају напада на Иран је њено снабдевање, јер се база тренутно снабдева из Ирана, па руски генерал Јуриј Неткачев сматра да није искључено да ће Русија морати да своју војску снабдева преко Грузије, што значи да ће морати да „разбије грузијску блокаду“.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Kad pohlepni globalisti poklope Siriju i Iran,onda je ceo bliski istok okupiran i sledeca je Rusija.Toga su i Rusi svesni.

    • Sančo Pansa

      Međutim, Putinu i timu oko njega je sve jasno još od 1999, kada je i bilo izvjesno da napadnu Rusiju, željeli su da je uvuku u rat klasičnim naoružanjem, i tako je iscrpe nakon 4-5 godina, more, vazduh, i na kraju kopno!
      Onda se desio Putin, zatim 11Sept. i sve te okolnosti koje su uslijedile. 2002.god. Putin je promijenio Ustav otprilike:Da ukoliko bude ugrožen integrite i beznbijednost naroda Rusije da mogu u odbranu iste upotrijebiti sav raspoloživi nuklearni arsenal!!!
      Nemoj da ste u zabludi da ih SAD nebi već napale samo da imaju formulu kako da ih unušte vojno u što kraćem roku a da ovi ne uspiju da reagiju!!! U Rusiji postoji sistem odbrane “mrtva ruka” to je noćna mora Ruskih neprijarelja.

      U slučaju da neki neprijateljski nuklearni projektil preleti teritoriju Rusije automatski se aktiviraju unaprijed isprogramiran nuklearni arsenal sa ucrtanim ciljevima i tu niko više ne može predvidjeti posledice!! Svakako ništa više nebi bilo kao prje.

  2. Meni se cini da je Rusija sada na redu, Pre Irana.Isto se huska sa opozicijom, kao i u svim ratovima SAD do sada. Klintonica je licno izjavila na samitu arapske lige ( zaobisli UN zbog veta Rusije i Kine) za sirijsku opozicju ‘ da ce biti naoruzana’? Svi su ratni planovi gotovi,to znaju i Rusi. Zato se i spremaju vojno, ali moje uverenje je da su malo zakasnili, jer nisu smeli dozvoliti da im nato doje do granica. Rusi imaju puno neprijatelja,petokolpnasa kod kuce, mnogo,mnogo kasne.Po mojoj ptoceni kasne sigurno 15g.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *