Фалшнота* или бриселски уговор о цесији

Саша Ставретовић

Није ли све што потпишемо у интересу ЕУ, њених колонизатора и домаћих махараџа

Не бих ли се макар мало боље осећао, морам на почетку текста да одам признање преговарачима. Радили су у свом интересу, и то добро. Нема се шта замерити тиму који добија. Наравно, говорим о тиму Едитине Тахири. Она (Приштина) је успела не само да ЕУ придобије за савезника – ако су они савезници, шта му онда ми ту дођемо – већ и да са ЕУ направи својеврстан уговор о цесији (тзв. тројна компензација), који у праву подразумева пренос потраживања или права са једног на другог дужника. У овом случају је Едита (Приштина) овластила ЕУ да за њен рачун изврши нешто трећем лицу званом Борко (Београд), који та извршења прима у име Србије. Притом, Едита не само да заузврат не да ништа своје већ и то што нови дужник (ЕУ) компензира није ништа друго него поново ново задуживање и условљавање (звано кандидатура). Да ли сте у скорије време чули за бољег преговарача од Едите Тахири? Не знам да ли је она знала шта ради, али ово је генијално.

Не само да су добили фусноту која им сада омогућава да и без Унмика, предвиђеног резолуцијом 1244, учествује на међународним скуповима, већ и означава мишљење међународног суда правде које није у корист Србије. Сада је Србија та која би требало да затражи равноправан третман, па да и поред њеног назива стоји фуснота. Србија* – земља која не признаје Косово*. Да не буде забуне.

Немам ништа против преговарања са Приштином, немам ништа ни са „нормализацијом“ односа. Али није ли нормално да нормализација подразумева нешто нормално. А да ли је нормално да се Срби са севера Косова сада плаше и српске полиције?

Режим* се подсмева референдуму на северу Косова. Након тога шаљу специјалце да уклоне барикаде. Дан после председница парламента каже да на Косову неће расписати локаклне изборе, кад им време дође. А већ сутрадан потпис једног државног чиновника бива важнији од референдума Срба са Косова. Како се то назива? Како се назива када маскирана полиција српског режима уклања барикаде а сутрадан по потписивању ноторног споразума председник* оцењује да је највеци национални интерес да се отклоне све препреке како би Србија добила статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.

Па наставља како це то отворити потпуно нове перспективе за земљу и све њене грађане. Режим се спрда са грађанима. Какве су сад то нове перспективе које нам до сада нису предочили. Да у питању није нека државна тајна. Можда чујемо од Викиликса.

У једном од саопштења се наводи: „ови споразуми представљају велики корак напред и важни су не само за Србију и Косово него и за стабилност целог региона и ЕУ“. Иако у компензацијама добијају такорећи ништа, све су им изјаве мегаломанске, нема везе што у суштини казују како је стабилност већа што су нам границе мање „спорне“.

„Док не постану свесни, неће се

побунити, а док се не побуне,

неће моћи да постану свесни”.

(1984, Џорџ Орвел)

Није ЕУ та која понижава Србију. То чини режим. На режим треба ударити њиховим оружјем – спрдањем (и поред најбоље намере, не успевам често у томе). Да, можда се заиста треба подсмевати не само режиму већ и његовим гласачима. Само тако ће се Србин побунити. Када не буде знао ко се са њим више спрда – режим или противници режима. А Србин не воли да се са њим зајебавају. Можда се онда и постиди што је то дозвољавао. А то је пут ка буђењу достојанства.

А са ЕУ треба другачије. Желимо ли бити равноправни морамо бити не богатији, већ бољи од ЕУ (што мислим да није тако тешко, па макар нас мање волели због тога). И свесни да је свако даље „развијање односа“ са ЕУ пропаст док год прихватамо све њихове уцене или – ако више волите еуфемизме – онда услове познете као „стандарди“, а заузврат комадамо земљу и њене ресурсе частећи се епитетима „конструктивни“, „кооперативни“, „реалистични“, „прагматични“, „безалтернативни“, „компромисни“, „реформаторски“, „демократски“, „прозападни“… Док год нам „процењују резултате“ а ми „остварујемо напредак“, радећи „домаће задатке“ и „испуњавамо услове“ у „политици континуитета“…

Осим „тројне компензације“ Приштина-ЕУкандидатура-Београд, постоји и „тројна компензација“ на линији фуснота-ЕУкандидатура-избори. Као и претходна цесија, и ова је очигледна и базира се на сличној премиси да сви добијају. Само што је овога пута режим, а не Едита, тај који не улаже ништа што је његово.

Можда се ипак варам у вези са Едитом Тахири. Можда су оно што видимо за тим столом само марионете, а конци су под контролом оних који највише добијају овим споразумима. Није ли све што потпишемо у интересу ЕУ, њених колонизатора и домаћих махараџа. Или се можда варам и по питању ЕУ, јер, што смо јој ближе, нама је видно све боље и боље. Где ли ће нам бити крај? Где ли ће им душа?

“Ко контролише прошлост, контролише 

будућност; ко контролише садашњост,

контролише прошлост”

(1984, Џорџ Орвел)

Извор: Нови стандард

6 коментара

  1. Dragi moji, sto se ova vlast nebi podsmevala Srbima sa severa Kosova?!
    Pa Srbi su kao i uvek prepusteni sami sebi, a oni su uljuljkani u debele fotelje u Briselu i Wasingtonu, dok ne kazu i javno “da”, a onda ce im netko izmaci stolicu.

  2. Borise , Borko i Druze Ivice, kukala vam majka. Bog ce vam suditi ili Milos Obilic. Bog ne oprasta onima koji znaju sta rade.

  3. osuda ovog rezima bice osuda obmane kojoj se sluzi ?!

  4. Srbi od 1945 doživljvaju ono zašta nijedna naša borba za opstanak
    u svojim vekovnim ognjištima nije poštovana???Gde su Srbi dolinom
    Vardara zabranjeno im je i prezime zajedno sa Crkvom. Gde su Srbi
    Baranje odvojeni od SRPSKOG VOJVODSTVA za Republiku Srpsku Krajinu sveži je 5 Avgust 1995 godine. Nema Srba u Mostaru,Sarajevu,SVE ovo Beogradska politika je mirno posmatrala
    i dočekasmo da nam prijatelj prospskog podmeće problem koji u
    suštini ne postoji.Sve se dešava jer je SRBIJA bačena koljena.
    Vreme se menja ukoliko Srbi shvate značaj IZBORA što znaći promena loše,najgore vlasti u Državi Srbiji. Glasajmo za patriotsku Srbiju DSS DVERI obećavaju poštovanje Ustava i zakona!

  5. a) Deklaracija nezavisnosti „US22EU“* je legalna. (Medunarodni sud)
    *Naziv „Kosovo“ preuzmen za da bi se javnost obmanila.
    b) »[US22EU] učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima.« (Briselski sporazum)
    a) i b) ispunjeno. Stvaranje drzave(!) „XYZ/US22EU“ omoguceno.
    Da nije slogan „i EU i Kosovo“ ustvari znacio „i EU i [Republika US22EU**]“?
    **„Republika US22EU“ moze da dobije status drzavnosti.

  6. Ima li kompetentnih pravnika u Srbiji koji rade za, a ne protiv Srbiju? Zasto nisu vec odavno podnesene tuzbe protiv Stefanovica i ostalih pravnika pregovarackog tima? Zasto bar pravnici ‘opozicije’ nisu to vec odavno ucinili? Ima li kompetentnih u skupstini koji zasluzuju poverenje? A zasto bar gore navedene neprivatne osobe nisu vec odavno tamo gde im je mesto? Ko kontrolise da li se ustav postuje, i u protivnom preuzima potrebne, neophodne mere? Vladavina prava… Hvala Bogu, za razliku od drugih, ti bar citas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *