Атентатори на Путина кренули из Емирата, али стигли само до Одесе

СПЕЦИЈАЛНЕ службе Украјине и Русије успеле су да осујете план терориста који су спремали атентат на Владимира Путина. Чланови банде били су на међународним потерницама и ухапшени су у Одеси почетком године. На основу доказа који су откривени током истраге и изјава злочинаца, до планираних експлозија у Москви било је остало веома мало времена, само неколико недеља. Терористички акти планирани су за време после председничких избора.

Ово што видите је обично двориште у Одеси. После новогодишњих празника, 4. јануара, у једном од станова чула се експлозија. Прво што су помислили ватрогасци, када су алармирани, било је – да је експлодирао гас. Након два дана, 6. јануара, Служба безбедности Украјине упутила је хитан телеграм колегама из ФСБ Русије.

Један од ових који су изнајмљивали тај стан, погинуо је од експлозије. Другог, који је био сав у опекотинама, успели су да спасу. Одмах су га испитали и међу његовим личним стварима нашли делове експлозивних направа. Судећи по изјави преживелог Иље Пјанзина, он је са Русланом Мадајевом дошао у Украјину из Арапских Емирата преко Турске. Са прецизним инструкцијама од представника Доку Умарова.

„Рекли су нам да ћемо прво отићи у Одесу да научимо правити бомбе, а затим, да ћемо по Москви вршити диверзије на економске објекте. А у будућности – и атентат на Путина. Затим смо дошли у Одесу. Руслану су дали број телефона човека који је требало да нас овде дочекати“ – говори Иља Пјанзин.

Тада се сазнало и за трећег човека који је успео за време пожара да се сакрије. Отада су специјалне службе Украјине и Русије радиле заједно и веома ефикасно. Трећег члана банде су ухапсили припадници украјинских специјалних јединица.

Ово је истражни затвор Службе безбедности Украјине у Одеси. Адам Осмајев, који се од 2007. године налази на међународној потерници, радо сарађује са истрагом, надајући се да ће на тај начин избећи екстрадицију у Русију.

„Крајњи циљ је била Москва и покушај атентата на премијера Путина. Постоје војне мине које се постављају у салоне авиона, а за њихово активирање уопште није потребан самоубица“ – говори он.

„Погинули је, на пример, био спреман да буде терориста самоубица“ – рекао је Адам Осмајев, прецизиравши да се он не би одлучио на такав корак.

Управо Осмајев, који је до овог задатка дуго живео у иностранству (у Лондону), био је веза ухапшенима у Одеси и њихов инструктор. Његов задатак био је да их обучи и пребаци у Москву. Цео план припреме оперативци су открили у његовом лаптопу.

„Указујемо да су међу пронађеним фајловима и видео снимци на којима се види пролазак премијерског ескорта и сам Путин. Снимци дају представу како обезбеђивана особа улази у аутомобил, колико аутомобила је у њеној пратњи, све је то снимано из разних ракурса и улица. А то занчи да се ови људи нису обучавали на једном примеру, већ на неколико“ – објаснио је оперативни сарадник ФСБ.

Било је планирано да се експлозивне направе делом израде на лицу места, у самој Москви. Од „материјала који се нађу при руци“, како се изразио сам Адам Осмајев, од онога што се може купити у продавници, али, сами детонатори и пластични експлозив били би довезени у престоницу (Москву) унапред, са експлозивом којим је било натоварено возило, а које је деминирао сарадник ФСБ на Профсојузној улици у Москви још у мају 2007. године. Обзиром да је рачунао на олакшавајуће околности, тајно место у Москви је открио сам Осмајев.

Ухапшени није одмах желео да даје исказ. Прву изјаву је дао 4. фебруара ове године. На једном од многих испитивања у украјинском истражном затвору, он је нацртао шему места у Москви где је крио експлозив. Оперативци ФСБ су готово недељу дана радили недалеко од владине трасе (специјалне траке на улицама Москве – од Кремља, Владе и парламента до главних државних резиденција у Подмосковљу – којима се крећу искључиво владина возила, прим. прев) – Кутузовског проспекта. Како се испоставило, од тренутка постављања експлозива у 2007. години – код железничког крака којим пролази аероекспрес за аеродром Внуково – појавио се нови насип. Наћи место на којем је била скривена експлозивна направа и неутралисати је – сарадницима ФСБ пошло је за руком управо ових дана.

„Експлозива је било довољно да дигне у ваздух цео један камион“ – каже оперативни сарадник ФСБ.

Терористички рат који се против Русије води с почетка `90-тих, без обзира на успехе специјалних служби, још увек траје, а екстремисти отворено дефинишу своје циљеве. Владимир Путин је одавно за њих мета број један, док шефови терориста неуморно о овоме говоре на интернету.

Сарадници специјалних служби спречили су читав низ планираних терористичких напада. Током припреме овог материјала сазнали смо да је било неколико покушаја да се изврши атентат на Владимира Путина. Широки аудиторијум за ово сазнаје први пут.

За време званичне посете Азербејџану, 2001. године грађанин Ирака је планирао да активира истовремено неколико бомби на путу којим се кретао ескорт Путина. Његов план је разоткривен, терориста је ухапшен и осуђен. У августу 2008. године експлозивне направе терористи су покушали да поставе у улици Победе у граду Кисловодску. Банда је неутралисана у планинама пре доласка премијера у овај град и ликвидирана јер је пружала оружани отпор.

Јун 2009. године, Велики Новгород. Специјалне службе су ухапсиле становника Ставропољског краја који је припремио експлозивне направе ручне израде за атентат на Путина.

Адам Осмајев не негира да је детаљно изучио путеве којима се креће владин ескорт по Москви и признао да је припрема терористичког акта већ била завршена: „Дедлајн је био после избора председника Русије“. На питање – зашто је пристао да то исприча, Осмајев је рекао да се нада да ће имати правично суђење у Украјини и да ће остати у тој земљи, макар на издржавању казне коју ће добити.

Специјалне службе Русије и Украјине настављају истраживање овог случаја.

Додатне детаље и информације о току овог истраживања – детаљније ћете видети у ексклузивној репортажи Антона Верницког у програму „Времја“.

Превео: Горан Шимпрага

Извор: Факти

Један коментар

  1. Dva najveca zla danasnjice su Nato pakt i Saudijska Arabija,koji rade kao jedan tim.S.Arabija finacira svetski terorizam,a gde zapne,tu ulece Nato pakt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *