5. фебруар – КОШТУНИЦА: „Пут у Европу” уништиће српску пољопривреду

Говор лидера ДСС на представљању страначког Програма развоја Војводине

ДАНАС смо се окупили у Новом Саду да представимо јавности Програм развоја Војводине. Реч је о првом правом програму развоја наше северне Покрајине.  Демократска странка Србије је зато с правом поносна што је данас једина политичка странка у земљи која пред грађане излази са свеобухватним економским програмом развоја Аутономне покрајине Војводине.

Добро је познато да је Демократска странка Србије прва и једина израдила темељни програм економског развоја Србије и, као што смо и обећали, ево пред судом јавности је сада и програм развоја Војводине унутар програма развоја Србије.

Не треба да прећутимо чињеницу да се друге странке на нашој политичкој сцени углавном баве свим и свачим, осим озбиљним политичким програмима и идејама. Из медија можемо сазнати много тога шта политичари воле, посебно ко може са ким у коалицију, а ко са ким не може или неће. Али тешко је, или је немогуће сазнати који је то програм који странке заступају око најважнијих политичких и економских циљева земље. Власт нас о Војводини непрекидно засипа европским бајкама, а данас се у Војводини и целој земљи живи најгоре у последњих десетак година.

Изгледа да што власт више и фанатичније заговара европски пут без алтернативе, то се у Србији све горе и теже живи.

Питају нас шта је алтернатива Европској унији, јер власт упорно понавља да ЕУ нема алтернативу? Ево шта је, по нама,  конкретна алтернатива: то је програм развоја Војводине и развоја целе Србије. Јер развој Србије и нормална економска сарадња са свим државама је алтернатива погрешној и наопакој политици садашње власти, која је у својој површности Европску унију претворила у догму важнију од живота саме Србије.

Програм економског развоја Војводине је добар и реалан програм, који се темељи на основној идеји Демократске странке Србије да наша земља своју будућност треба да гради на политичкој и војној неутралности. Наш економски програм се заснива на јасној идеји да интерес Србије није да постане чланица Европске уније, већ је интерес Србије да буде политички неутрална и да развија што бољу економску сарадњу и са државама чланицама ЕУ и свим државама које имају интерес да на обостраној користи сарађују са Србијом.

И данас упозоравамо, а стално ћемо јавност подсећати на ово упозорење, да је посебно за развој пољопривреде у Војводини и Србији, од неупоредиво веће користи да Србија буде политички неутрална, него да постане чланица Европске уније.

Сви који се баве пољопривредом нека добро размисле шта нам је интерес и каква је будућност српске пољопривреде на вечитом путу за Европску унију.

На том путу реалније је да се српска пољопривреда уништи него да напредује.

Пољопривреда није догма, већ сам живот, од пољопривреде живимо, то нам је снага, и није нам се играти са судбином пољопривреде зарад лепих, али празних прича и пропаганде о рају Европске уније.

Програм развоја Војводине о којем данас говоримо и укупан програм развоја Србије, отвара врата нормалном развоју и отвара врата сарадње Србије као политички неутралне државе са свима државама.

Војводини је данас преко потребан снажан економски развој а не замајавање народа како ће неко други, односно Европска унија, да ради и решава наше проблеме уместо нас самих.

Готово је непристојно  даље обмањивати грађане како ће Европска унија да нам поклања паре. До сада никада није било, а  никада и неће бити бесплатног ручка.

Само грађани Србије могу да раде и стварају бољу и богатију земљу. Нико овај посао не може обавити уместо нас самих. Треба једном заувек ставити тачку на причу да ће се Србија градити на основу донација Европске уније.

Србију можемо изградити и учинити нормалном и развијеном земљом само и искључиво својим радом и својом снагом.

Како ћемо то урадити? Одговор на ово питање Демократска странка Србије даје кроз своје програме развоја Војводине и развоја целе земље.

Данас ће јавност чути како Србија као политички неутрална држава, и Војводина као њена велика снага, треба да се економски развијају. Демократска странака Србије у овом програму развоја јасно говори о начину решавања најважнијег проблема, а то је проблем запошљавања. Говоримо о развоју пољопривреде, индустрије, енергетике, грађевинарства,  саобраћаја, туризма, јавног и приватног сектора, путне инфраструктуре и заштите животне средине, дакле о развоју предузетништва у свим овим областима. За све ове важне гране наше привреде имамо јасну економску политику развоја.

Када говоримо о програму развоја покрајине Војводине, морамо сагледати и важне показатеље који говоре какво је данас реално стање у покрајини. Нажалост, видимо да је број становника у Војводини опао за 100.000 људи, што је више него забрињавајући податак. Затим видимо да је стопа запослености са 44 посто у 2010. години опала на 35 посто у новембру 2011. године. Забрињавајуће је и то што је стопа незапослености у Војводини већа од републичког просека и у новембру 2011. године износила је 24 посто, док је на нивоу целе земље била 23 посто.

Посебно пада у очи изразито неравномерни развој, који се на различите начине испољава у Војводини. Горући проблем је одумирање војвођанских села, нарочито у јужном Банату, где већ има потпуно пустих села. Чињеница да је готово 20.000 кућа празно у Покрајини у многоме  говори о оној горој и тегобној  страни живота у Војводини.

Велики труд је потребан да на прави начин покренемо развој Војводине и целе земље. Поред наведених лоших показатеља посебно забрињава и нарушавање уставног поретка Србије који је извршен усвајањем противуставног Статута покрајине.

Нема и не може бити стабилног и дуготрајног развоја и напретка Војводине на трошним основама противправног Статута. Развој и напредак су нераздвојиво повезани са правном државом и поштовањем важећег уставног и правног поретка.

Основна идеја и циљ Демократске странке Србије јесте снажан привредни развој Војводине, који омогућава Устав Србије. Зато је од непроцењиве важности за дуготрајан и стабилан развој Војводине да се покрајински Статут промени и у потпуности усклади са уставним одредбама.

Враћање у уставни поредак аутономије Војводине и економски програм који отвара врата привредног развоја покрајине престављају трајни залог успешног напретка Војводине као дела наше земље који има снагу за изванредан развој.

Уверен сам да је залудан покушај садашње власти да од Покрајине направи државу у држави. Додуше, истина је да се огромна енергија расипала да се подржави Војводина и да неће бити нимало лак посао да аутономију покрајине усталимо на уставним основама.

Демократска странка Србије и данас даје свој одговор на ове проблеме. Наш најбољи одговор је управо Програм развоја Војводине, програм развоја који је у најбољем интересу покрајине и целе земље. Програм развоја Војводине је отворен за све добре идеје, отворен је за добре аргументе и време ће показати да је овај програм најбоља основа за напредак Покрајине.

Председник Економског савета и потпредседник ДСС Ненад Поповић, који је руководио израдом овог програма, представиће вам детаљно Програм развоја Војводине. Демократска странка Србије је и овим програмом показала своју одговорност и своју опредељеност да буде странка програма, странка јасне политике, странка начела и уверења.

Србија већ неколико година иде странпутицом, иде путем без алтернативе, јер нема политику већ пропаганду о светлој европској будућности. Демократска странка Србије излази пред грађане са програмима економског развоја земље и са јасним начелима и уверењем да је за будућност Србије најбоља политичка неутралност земље.

Ускоро ћемо чути и шта народ мисли о нашој политици, а на Демократској странци Србије је да уради све што је у нашој моћи да променимо садашњу погрешну и погубну политику и да обезбедимо сигурну будућност Србије.

Живела Србија!

5 коментара

  1. DSS stranka patriotskih pogleda i građanskog narodnog razumevanja.Stranka sa svojim stručnjacima daje pregled gde
    je mesto Srbije u ovim veoma teškim vremenina, ona predlaže
    razvoj poljoprivrede u Srbiji odnosno pokrajini Vojvodini.
    Gos, Koštunica držise stava koji najbolje odgovara sadašnjem
    stanju odnosa među velikim silama. Srpskoj države nije mesto
    sa onima koji su nas tri puta u prošlom veku ratnim dejstvima
    razarali, mismo deo Evrope To nam niko nemože osporiti. Kulturnu
    Ekonomsku i političku saradnju možemo moramo voditi od interesa
    građana Srbije,DSS to potvrđuje svojim političkim delovanjem
    Građani Srbije to mogu VERIFIKOVATI na sledećim izborima.

  2. Od pamtiveka, put pravednika bio je mukotrpan i spor.
    Divim se upornosti i istrajnosti gospodina Kostunice i
    DSS-a da ne odustanu svog programa, ideja i ciljeva,
    sve u interesu nase napacene i upropascene Srbije.
    Hocu da se nadam da ce uskoro gradjani Srbije
    (glasacko telo) imati dovoljno senzibilnosti da
    procene ko im moze pomoci da, sopstvenim potencijalima,
    ucine sebi zivot pristojnim i smisaonim.

  3. коштуница је добро разумео светог саву – србија треба да буде изнад истока и запада а никако између истока и запада.

  4. Nisam bas neki “slepi” sledbenik nijednog politicara u Srbiji niti politicke opcije ali, gospodin Kostunica, sa jos nekim casnim izuzetcima, potpuno se razlikuje od aktuelne politice “elite”, kao i partija i interesnih grupica, clanova ove gurave koalicije, koju ja zovem “koalicija s koca i konopca”?!Ta koalicija je Srbiju i Srbe stavila na krvavi oltar “Puta bez alternative”. Sobom su nam zamenili drzavu. Imaju samo jedan cilj, a to je da se domognu jos jednog turnusa, u kome bi do kraja “transformisali” Srbiju, do “duplog golog”, posle cega bi joj samo Bog mogao pomoci. Njih nije briga ni za KOSMET, ni za poljoprivredi, ni za Vojvodiu, ni za jug Srbije, njima je vazan onaj jedan 126-ti glas, njegova dva prljava prsta, njima je vazno da prodje jos jedna prevara, jos jedna “magla”, da unovce jos jedne “akcije” ili, neku slicnu prevaru.Udruzice se sa “crnim djavolom” samo za “nase dobro”?!Gradjanima je totalno ispran mozak Evropskom unijom i milijardama koje na nas cekaju. Svi su na “stend baj” aranzmanu u ocekivanju NECEG VELIKOG. Dace nam pare?!Mozda one koje cekaju na granicama, samo da uhapsimo Mladica?!Gospodin Kostunica ne obecava to, vec govori, da “nema hleba bez motike” da se uzdamo “u se i u svoje kljuse” a to je mnogo bolna pomisao za ljude koji su ulicari vec desetak godina odnosno, od kako su fabrike zatvorene a oni isterani na ulice da se bave “tercijarnim” delatnostima?!Gospodin kostunica je jedan od retkih koji se uporno trudi da dokaze kako drzava nije pojedinac, da drzava nije ni on, ni Tadic niti bilo ko. Pokusava da nas nauci da drzavu cine institucije i da te institucije funkcinisu bez obzira na “vodje i lidere”. To je covek i politicar, koji nije hteo da nas pendreci i da, na nas salje svoje “pretorijance”, jer je smatrao, da je normalno i casno da se povuce sa funkcije i pre isteka mandata.

  5. Нећу коментарисати али хоћу три питања др.Коштуници.Прво,зар у Србији има још нешто да се униши?Друго,зашто футур”уништиће пољопривреду” па зар није уништена? Треће,зар ће тај пут у ЕУ уништити само пољопривреду?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *