26. фебруар – Ако хапси РОСУ, хапсиће и Србија!

Припадници специјалних јединица косовске полиције РОСУ ухапсили су у Гњилану шест Срба из те општине који су запослени у МУП-у Србије. Српски министар полиције најавио реципрочне мере према службеницима КПС.

Косовска полиција је саопштила да је у региону Гњилана данас ухапсила шест особа за које тврди да су припадници МУП-а Србије и да су код њих пронађени комади наоружања, полицијске униформе и службене легитимације МУП-а.
Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић најавио реципрочне мере на “провокације из Приштине” уколико се ситуација не разјасни у року од 24 сата..
Како се наводи, ухапшени су Златко Денић и Горан Матрапазовић и Младен Димитрјиевић из Пасјана, Трајан Денић иу Горње Кушће, Никола Трајковић из Партеша и Драган Стојковић из Будриге.
Код њих је, према саопштењу косовске полиције, пронађена једна пушка врсте М 48, једна ваздушна пушка, један пиштољ ТТ 762 мм, 473 метака, калибра 7.62 мм, две полицијске униформе Србије, четири лап топа, два кућишта за компјутере и пет службених легитимација издатих од стране МУП-а Србије.
Ухапшени су осумњичени за напад на уставно и законско уређење Косова и ометање службеног лица у вршењу дужности, и одређено им је полицијско задржавање до 48 сати.
Како наводи косовска полиција, Јединица за борбу против тешког криминала у оквиру Генералног директората Полиције Косова, добила је раније информацију да “илегалне организоване структуре МУП-а Србије врше криминалне активности на Косову”.
Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић хапшења је оценио као провокацију Приштине и најавио “реципрочне мере” ако се ситуација не разјасни у року од 48 сати.
Дачић је за Тањуг прецизирао да су ухапшени радници МУП-а који живе код Гњилана, а раде у Врању, а у контексту реципрочних мера министар је поменуо припаднике КПС који живе у Рашкој, Нишу, Врању, а учествовали су, према његовим речима, у акцијама запоседања административних прелаза.
Србија тада није предузимала никакве репресивне мере према тим припадницима. Наши припадници не раде на Косову и Метохији, то што неко тамо живи, а ради у Врању, није никакав разлог за лишавање слободе”, нагласио је Дацић у изјави Тањугу.
Дачић је подсетио да су 1999. године, на основу Резолуције 1244 и Кумановског споразума, српске полицијске управе измештене са Косова и Метохије и да се, на пример, полицијска управа Гњилане налази у Врању.
Иста је ситуација и у КПС, указао је Дачић и додао да у КПС има Срба који путују из Рашке, Ниша и Врања да би радили у тој полицијској служби, а неки од њих су учествовали у нелегалим акцијама Тачијевог режима, при запоседању административних прелаза.
Акцију РОСУ Дачић је означио као “још једну провокацију приштинских власти која може дестабилизовати све што је договорено у Бриселу”.
“Апелујемо да се спроведе потпуна истрага и да се ухапшени пусте, јер не постоји никакав правни основ да неко буде ухапшен зато што на територији централне Србије ради у полицијским управама које покривају и неке општине на Косову, како је то било и пре 1999. године”, рекао је Дачић.
Начелник Косовско-поморавског округа Драган Николића у изјави Тањугу истиче да је у тој акцији претучен један мештанин, а четворица ухапшена, док директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић каже да је “шесторо Срба брутално претучено и потом ухапшено”.
Николић је рекао Тањугу да је полиција у Шилову претукла Живка Стојановића и да су у селу Пасјане ухапшени Златко Денић, Горан Матропазовић и Младен Димитријевић, а у селу Кусце Денис Трајан.
Косовска полиција претресла је куће Николе Трајковића из Партеша, Драгана Стојковића из Будриге, Трајана Тодоровића, Славка Митића и Слободана Пауновића из Кусца, а у Шилову кућу Добри Стојановића, навео је Николић.
По речима директорке Дома здравља у Грачаници, РОСУ су извели акцију у селу Пасјане код Гњилана, током које су “упадали у куће Срба, брутално их тукли и малтретирали”.
“Акцију су изводили против ненаоружаних људи и њихових укућана, који нису пружали никакав отпор, притом користећи прекомерну силу. Шесторо Срба је брутално претучено, од којих неки имају и тешке телесне повреде, и потом ухапшено”, рекла је Трајковић.
“Затим су специјалци у селу Шилово брутално претукли старца Стојановић Живојина, демолирали му кућу и тешко повређеног оставили га на поду. Недужни старац је возилом Службе хитне помоћи пребачен у КБЦ Грачаница, где му се тренутно пружа ургентна лекарска помоћ”, додала је она.
Ухапшени Срби су радили на издавању пасоша и возачких дозвола у одељењу Полицијске управе Гњилане, које је од 1999. измештено у Врању.
Истовремено, Независни синдикат полиције саопштио је да најоштрије протестује због хапшења колега, које су ухапсили припадници специјалне јединице РОСА, и најавио да ће, уколико они хитно не буду ослобођени, бити принуђени да позову своје колеге које раде на административним прелазима према Косову, да их блокирају.
Наше колеге ухапшене су само зато што живе на територији Косова и Метохије, а раде у Полицијској управи Врање, што је противно свим законима и стандардима европског демократског друштва, каже се у саопштењу.
Независни синдикат полиције у саопштењу захтева од Еулекс и надлежних органа Србије да хитно предузму активности и мере на њиховом ослобађање и превазилажење проблема како се не би понављали.
У саопштењу се наводи да ће о овм догађају бити обавештен Савет европских синдиката полиције, чији је Независни синдикат полиције, пуноправан члан.

Извор: www..mondo.rs

3 коментара

  1. Светлост и топлина

    Џабе претите , “минстре”.Ваши људи у офарбани у жуто,одавно.
    Па ће бити све онако како одлучи онај ко стално неког
    позива на “црту”.И за њега и за вас ЦРТА је одавно ДОСТИГНУТА.
    Сад је изгледа,свим таквим прљавим играма ДОШАО КРАЈ.Ви сте
    без подршке народа,сада само,обична приватна лица.Подршка
    вам је ускраћена истог момента,када сте се ОДРЕКЛИ НАРОДА
    НА КОСМЕТУ, и почели да тучете људе са барикада.

  2. Омиљени сте ми часопис али сте понекада наивни или “баш то хоћете”? Па зар стварно мислите да ће Дачић применити реципрочне мере? Још нешто, зашто цитирате Трајковићку, ту лопурду, Тачијеву посланицу, госпођу која је свуда где су паре.Где је била прошле ноћи када је РОСУ пребијао пацијенте у “њеној” болници. Била је у БГД да напада Милана, Марка Јакшића и остале са “Севера”. Па , ако гледате ТВ она је сваки други дан на некој БГД ТВ. Па кад та госпођа стигне све то а ради пет посла.

  3. ministre vi ste moj idol ali stanje u drzavi je katastrofalno pljackate narod na svakom koraku najsvezija pljacka i velika nepravda prema zaposlenim u opštinskim upravama a o Kosovu da ne pricamo o toj prici sve je receno Nemojte lagati ovaj narod napaceni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *