19. фебруар – ОТВОРЕНО ПИСМО ДР НЕНАДА ПОПОВИЋА АМБАСАДОРУ МАСУ

Поштовани господине Мас,

Прошле недеље сте дали себи за право да коментаришете односе Србије и Русије оптуживши Русију «да током читавог мандата Коштунице није дала ни динара помоћи Србији» као и да намерно одуговлачи са реализацијом кредита који је пре три године одобрен нашој земљи. Грађани Србије већ су навикли на то да се у Србији понашате као газда, а не као гост, али нису навикли да овако отворено исказујете непријатељство према Русији која је вековни пријатељ Србије.

Занимљиво је, господине Мас, да Србији желите нешто што не желите својој домовини Немачкој. Сигуран сам да у Немачкој никада не бисте смели да подигнете глас против сарадње са Русијом која је један од највећих економских партнера ваше земље. Русија и Немачка заједнички реализују велики стратешки пројекат Северни ток на чијем је челу бивши премијер ваше земље Герхард Шредер. Реализацијом овог пројекта Немачка се директно повезује са Русијом заобилазећи четири земље Европске уније. Зашто, господине Мас, мислите да је сарадња са Русијом лоша за Србију, а није лоша за Немачку?

Да ли по вашој логици српски или неки други амбасадор у Берлину треба да критикује Немачку због њене сарадње са Русијом и како би биле примљене такве поруке осим као недопустиво мешање у унутрашње ствари Немачке?

Русија је вековни пријатељ Србије који је пружао највећу помоћ нашој земљи у Првом светском рату, у Другом светском рату, током санкција које су уведене нашој земљи за време рата на простору бивше СФРЈ, као и током НАТО бомбардовања. Русија нам највећу подршку пружа и данас, када је територијални интегритет наше земље угрожен од стране оних који се представљају као њени највећи политички и економски партнери.

Злонамерно сте изјавили да Русија „током читавог мандата Коштунице није дала ни динара помоћи Србији“. Морам да приметим да онај „ко то тврди или је незналица или, једноставно, лажов“. Прво треба да знате господине Мас, да када је у питању економија, Војислав Коштуница никада од Русије није тражио помоћ већ најразвијенију сарадњу која је у обостраном интересу и Србије и Русије. Пре него што сте се одлучили да коментаришете српско-руске односе требало је да знате да је за време мандата Војислава Коштунице урађено следеће:

  1. Србија је 2008. године потписала међудржавни споразум о сарадњи са Русијом у области нафтне и гасне привреде чиме је наша земља стекла потенцијал да постане најважније енергетско чвориште у југоистичној Европи.
  2. На основу тог споразума руски Газпром је за три године инвестирао више од милијарду евра у модернизацију НИС а велику корист од ових инвестиција осетила ја читава привреда Србије
  3. Крајем 2012. године започеће изградња гасовода Јужни ток који ће Србији донети нове инвестиције и нова радна места. Као што је Немачка добила Северни ток са Русијом и Србија ће са истим партнером добити – Јужни ток.
  4. У оквиру истог споразума закључен је аранжман о изградњи складишта гаса Банатски двор које је отворено у новембру 2011. године. Тиме је постигнута дугорочна стабилност у снабдевању гасом грађана и привреде Србије.
  5. За време владе Војислава Коштунице потврђен је Споразум о слободној трговини између Србије и Русије који омогућава извоз преко 95 одсто домаћих производа у Русију без царина. Такве олакшице у сарадњи са Русијом нема ниједна земља у Европи осим Србије. Захваљујући овом споразуму извоз српских производа у Русију сваке године расте што се позитивно одражава на раст домаће производње и отварање нових радних места у Србији.
  6. Захваљујући сарадњи Србије и Русије у области енергетике која је започета за време владе Војислава Коштунице постигнут је договор о модернизацији хидроелектране „Ђердап 1“ у коју ће укупно бити уложено 140 милиона долара (ускоро се очекује потписивање уговора за модернизацију хидроелектране „Дјердап 2“);
  7. Започета је изградња дистрибутивне мреже гасовода у јужној Србији у коју ће укупно бити уложено 60 милиона евра;
  8. Планира се изградња четири термоелектране на природни гас у Београду, Новом Саду, Панчеву и Нишу, изградња још једног складишта гаса у Србији, као и учешће руског капитала у развоју петрохемијске индустрије у нашој земљи, што је потврдио председник Управног одбора „Гаспрома“ Алексеј Милер током своје последње посете Србији;
  9. Постигнут је договор о улагању компаније НИС у модернизацију производних капацитета компаније ХИП Петрохемија са главним циљем обнове производње полипропилена која је уништена 1999. године за време НАТО бомбардовања.
  10. 10.  Не треба заборавити и то да је Русија 2009. године по веома повољним условима одобрила кредит Србији у висини од једне миљарде долара. Двеста милиона долара одмах је било усмерено за финансирање текућег дефицита у буџету, док ће део кредита од 800 милиона долара бити усмерен на пројекте за обнову железничке инфраструктуре у Србији. И поред кашњења тих пројеката Русија ни у једном тренутку није довела у питање реализацију овог кредита.

Ово су само неки од многобројних заједничких пројеката Србије и Русије који ће у наредном периоду обезбедити инвестиције од неколико милијарди евра у привреду Србије.

Наша земља је увек поштовала и поштоваће све инвестиције и донације које је добила од земаља Европске уније од 2000. године до данас. Али овде примећујем да Војислав Коштуница као премијер никада није тражио ни помоћ ни донације од Европске уније. Додао бих да нажалост све донације ЕУ не могу ни близу да надокнаде штету од најмање 30 милијарди евра коју је српска привреда претрпела због НАТО бомбардовања.

Србија у будућности жели да има још већу сарадњу са Русијом за коју нас вежу снажне братске и духовне везе које су се кроз историју наша два словенска народа показале као нераскидиве. Србија, наравно, жели да сарађује и са Немачком, али на равноправним основама и у обостраном интересу, што подразумева да немачки амбасадор нема право да нам држи лекције са ким смемо да сарађујемо а са ким не и да при том има двоструке аршине за своју земљу и Србију.

Српски народ је познат по својој срдачности и гостопримљивости коју су најбоље осетили неки од најславнијих изданака немачке нације Јохан Волфганг Гете, Леополд Ранке, Јакоб Грим, који су са поносом истицали пријатељство са српским народом и у његовој историји и култури проналазили инспирацију за сопствена дела. Управо због таквих људи не смемо да допустимо да изјаве једног амбасадора баце сенку на историјске везе српског и немачког народа. Ваше изјаве господине Мас говоре о вама самом, а не о Немачкој и немачком народу.

Написао сам ово писмо не да бих бранио Русију, јер се кроз историју показало да она врло добро уме сама да се брани, већ да бих одбранио право Србије да самостално одлучује о својој судбини. Наше најдубље уверење је да Србија треба да прогласи политичку неутралност. Надам се да ће у вама бити исто толико храбрости да одговорите на ово писмо колико је било срџбе и огорчености када сте говорили о српским политичарима, о Србији и о односима Србије и Русије. У супротном, потврдиће се моје уверење да не заслужујете положај дипломатског представника једне велике земље као што је Немачка будући да не поштујете народ и земљу у којој боравите.

У Београду, 19. фебруара 2012. године,

Др Ненад Поповић

Потпредседник ДСС

Извор: http://dss.rs

5 коментара

  1. Poslato Amasadi Nemačke BGD: Молимо Његову Екселенцију и његове службенике да под хитно одгледају и саслушају сведочење: “Тruth about NATO Bombing of Yugoslavia 1999” by French General Pierre Marie Gallois (29 June 1911 — 24 August 2010), a French Air Force Brigadier General and geopolitician- http://www.youtube.com/watch?v=76p YWG6rGE&feature=youtu.be ; па после тога појавите се на српским медијима и негирајте доказима поменутог чувеног француског генерала! Па после тога реците отворено шта то Вас и целу Немачку занима у целој Србији? Отворено кажите шта хоћете за вас овде код нас? То је кључно-оставите те увијене “бриге” за мањинске народе на српским и околним просторима. Кажите већ једном који је ваш, немачки конкретни интерес, јер је свакоме јасно да је у питању велики интерес! Можемо се само поштено погађати а експлоатација не долази у обзир!
    Докле ћемо, БРЕ, трпети ове повампирене појаве што су у првој половини 20 века завиле у црно читаву Европу да и данас испашта од тога? Доста је БРЕ па нека је и од “самомоћне” Немачке. Срби драги имајмо увек на уму свете наше претке на челу са Милошем и Лазаром!

  2. slazem se sa vecinom izlozenog u ovom pismu. Dodajem samo da ova arogancija tj drskost koju je ispoljio nemacki ambasador ne odlikuje samo njega vec nazalost veliku vecinu njegovih sunarodnika. Postoji jedan prototip ponasanja nemackog coveka siroko rasprostranjen u svim slojevima drustva a to je osecaj moci i superiornosti. Svako ko ima neku moc nad drugima on je i sprovodi a ako naidje na drugoga sa jos vise moci onda mu je mustra ponasanja krajnja snishodljivost. Sasvim je jasno ko je na ovoj lestvici “gore” a ko sasvim “dole”. Tako se ponasaju nemacki cinovnici i u drugim drzavama treba samo prelistati grcku, italijansku, pa i francusku stampu. Pored dobrih osobina koje ih krase kao sto su tacnost i vrednoca, velika posast kao sto je zavist, toliko je medju njima rasprostranjena da je cak i njihov velikan Gete rekao: “Da je zavist vrlina, Nemci bi bili najplemenitiji narod na svetu”. Zar ih 90-godisnji stari kancelar Helmut Smit vec nije javno opomenuo. Nije dobro kad Nemci “preuredjuju” – nikako!

  3. Hvala Vam, gospodine Popoviću na divnom pismu. Nadam se da če, čitajući ga frau Merkel, utvrditi gradivo.

    Činjenice su tvrdoglave, ali povampireni Rajh (nesvjestan da je i ekonomska snaga promjenjljiva veličina) nikako da nam se skine s vrata.

    Ništa ne boli kao neuspjeh, opet ta Srbi(jic)a što frustrira jedne od sponzora (propalog?) puča. Miješa izvjesni Mas bratsku podršku, ravnopravnu i obostarno korisnu saradnju. Uostalom, sama činjenica da na našu bratsku i privrednu saradnju gledaju “milosrdni anđelčiči kritički ( pa i frau Angela – slučajnog li imena?) potvrđije da smo u tom dijelu – pobjednici.

    Konačno, ovo pismo je poučno i za nas građane da u nekoliko sitematizovanih, na činjenicama zasnovanim podacima imamo kompletniju sliku.

  4. a u Banatu se kaze ” Moja avlija -tvoja kapija ” ( pa zatvori sa spoljasnje strane ) ?!

  5. Ароганција је стално обележје немачке дипломатије према Србији и српском народу. Бар од Првог светског рата, на даље. Нема нарочите потребе подсећати ни на ставове Геншера, Фишера, Шарпингову “поткову”, Цобелову “визију” Србије…Мишљења сам да Владу у Бону треба званично упозорити да се Мас грубо меша у унутрашње послове и спољну политику Србије, да је то представља кршење Бечке конвенције о дипломатским односима и правила пристојности и да Мас тиме наноси озбиљну штету српско-немачким односима и сарадњи. Да би то било озбиљно0 упозорење, истовремено Маса одсад, кад год затражи пријем код било ког министра, треба примати само на нижим, административним нивоима у српском МИП-у, Влади и другим институцијама. Објашњавати Масу природу и садржај српско-руске сарадње, као што то, убеђен сам, из најбољих намера, чини господин Поповић, је сувишно. Мас то не заслужује. Разуме се, ми нећемо улазити ни у то, шта ће Руски МИД учинити према Бону јер таико екстремни и увредљиви акт Маса не може у Москви проћи глатко. У сваком случају, Србија се мора заштити од од најезде васпитача и богомданих промотора европске културе и демократије типа Цобела, Маса и сличних. Иначе, ће избори, реферњендуми, устави, институције бити сасвим непотребни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *