13. фебруар – САД: Иран припрема бродове бомбе у заливу

фото: Архива

ВАШИНГТОН – Иран је појачао морнаричке снаге у Персијском заливу и припремио бродове који би могли бити употребљени у самоубилачким нападима, али америчка морнарица га може спречити да блокира Ормуски мореуз, изјавио је командат америчких морнаричких снага у том региону Марк Фокс.

Иран је протеклих недеља више пута претио да ће блокирати пловидбу бродова у Персијком заливу или напасти америчке снаге, ако због санкција буде прекинута његова трговина нафтом или ако буде нападнут његов спорни нуклеарни прогам.

“Они су повећали број подморница и бродова за брзе нападе. Неки од мањих бордова су опремљени великим бојевим главама које могу бити употребљене као експлозивне направе за самоубилачке нападе. Иранци имају велики мински инвентар”, казао је
вицеадмирал Фокс.

“Ми смо са великом пажњом пратили како развијају ракете великог и малог домета, балистичке ракете средњег и великог домета и, наравно, развој њиховог нуклеарног програма”, рекао је Фокс који се налази на челу Пете америчке флоте, преноси Ројтерс.

Он је додао да Иран у овом тренутку има 10 малих подморница.

Фокс је казао да је америчка морнарица спремна за напад или проблеме у Персијском заливу и да има широк спектар спремних
опција које може да понуди америчком председнику Бараку Обами.

Он је, међутим, рекао да дипломатији треба дати приоритет када је у питању смиривање тензија.
Европска унија је прошлог месеца донела одлуку о увођењу ембарга на иранску нафту који у потпуности треба да ступи на снагу 1. јула.

САД и ЕУ су иранској централној банци увеле нове санкције које отежавају земљама да Ирану плате нафту коју од њега увозе, а Ирану да плати робу коју он увози.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *