09. фебруар – Широко затворених очију

фото: Архива

Русија инсистира на предаји истраге о умешаности косовског руководства у незакониту трговину људским органима под окриље СБ УН. Ово је изјавио на заседању СБ руски стални председник Виталиј Чуркин. Тему наставља наш коментатор Петар Искендеров.

Главни узрок очувања напетости у региону крије се у политици косовске владе, коју предводи бивши политички руководилац ОВК Хашим Тачи. И власти Србије, и косовски Срби сматрају да је ОВК терористичка организација, а сам Тачи умешан у многе ратне злочине. Његово име заједно са другим политичким лидерима данашњег Косова фигурира у извештају Парламентарне скупштине СЕ, посвећеном црној трансплантологији — отмици на стотине људи у циљу одузимања бубрега и других органа. Претпостављало се да ће истрага започета снагама мисије ЕУ у Приштини омогућити да се открију сви формати криминалне делатности косовских сепаратиста.

Ипак то се за сада није десило. Од премијера Тачија међународни представници нису чак ни затражили да обустави своја овлашћења за време истраге — како се то дешава у цивилизованим земљама. А истражитељи упорно покушавају да сведу читав проблем на делатност елитне приштинске клинике Медикус, затворене 2008. године, у којој су се обављале операције пресађивања бубрега богатим европљанима и северноамериканцима. При томе заборавља се на жалосно чувену ”жуту кућу” на северу Албаније, где су још почетком 2000-их били пронађени трагови истих операција. Тужилац ЕУ Џонатан Рател који се бави истрагом у интервјуу за АФР ових дана је изјавио да нема ”ни једног доказа који повезује ”случај Медикус” и оптужбе изречене раније против лидера ОВК. Ипак о сличној вези директно је говорио специјални известилац Парламентарне скупштине СЕ Дик Марти.

Русија сматра да су главни узрок настале ситуације геополитички разлози Запада. Истрагом се сада бави управо она група земаља која је својевремено допринела доласку ових људи на власт. Реч је пре свега о америчком тужиоцу Џону Клинту Вилијамсону. Управо њему на располагању били су сви сакупљени материјали, између осталог и радни дневници руководства ОВК за време рата 1998-1999. године, у којима између осталог има и следећих забелешки: ”Ухваћена српска старица, није интересантна”, или: ”Ухватили плавушана. Послати за изнутрице, све једно да ли је Србин или Американац”.

Ипак за сада истрага на све могуће начине заобилази догађаје из 1999. године, када је НАТО заједно са САД и водећим западноевропским државама бомбардовао Југославију и довео на власт на Косову терористе ОВК — подсетила је слушаоце Гласа Русије експерт Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Ана Филимонова:

За дешавања на Косову одговорност сноси у првом реду НАТО. Он стоји иза војне операције и свих њених последица, између осталог у погледу криминалне активности. Ипак према НАТО-у нико нема никакве примедбе за сада. Међутим, међународно право треба да чува законитост. Постоје међународне институције и указани проблеми треба да се решавају како у правном, тако и у дипломатском погледу.

У јануару је Европска комисија донела одлуку да започне преговоре са властима Косова о пружању безвизног режима његовим грађанима. На реду је предаја новог пакета финансијске помоћи Приштини. У таквој ситуацији нико не жели да призна да је главни представник корисника свестране помоћи — Хашим Тачи, врло сумњива фигура. Али да ли ће дуго моћи да се игнорише очигледно?

Извор: Глас Русије

7 коментара

  1. Светлост и топлина

    Поред нашег “жутог” дикатора,срби ће све лепо “заборавити”.И
    неће их занимати због чега су отете целе породице и нестала
    повећа група људи.Њихова судба ће бити ТАЈНА,док је “жутило”
    на власти.Али,зато ,браћа Руси,не мирују ,јер желе да открију
    истину о побијеним србима ради отимања органа.Та “крвава” работа
    запада ће временом бити осветљена до краја,ма колико се запад
    противио и фарбао “револуције” по свим континентима.Сад су кренули на РУСИЈУ, и она узвраћа ударац.Знају људи у Русији да
    би њихова судбина била иста,као Српска.

  2. Bratska Rusija pokreće ogroman valjak nepravde koje čini NATO
    Imperija mi Srbi trba i moramo biti neprekidno sa Rusijom da se
    taj valjak zaustavi i da odgovaraju počinici tih zločina.Ovde
    se postavljaju i pitanja ko su kupci tih organa,znam neko će
    reći to je tajna.Ne obi organi su vađeni silom to nije tajna.
    Želj za istinom lebdi u vazduhu koja mora doći i do suda istine.
    Rusija moćna može i mora završiti započeto humano delo.

  3. U takvoj situaciji nitko ne želi priznati da je glavni predstavnik korisnika svestrane pomoći – Hashim Thaci, vrlo sumnjiva figura. Ali da li će dugo moći da se ignorira očito?
    Oni koji ga podrzavaju su ga i stvorili i poznaju ga od samog pocetka. Znaju oni za sva ubistva i desavanja, sve je lepo zabiljezeno u njihovim tajnim sluzbama, ali jos nikad u zivotu nisam cuo da je neko za sebe rekao da je kurvin sin i ubica, pa to ne mogu da ocekujem i od medjunarodne zajednice.

  4. Русија инсистира, а ми? Шта раде Бруно и Вукчевић.Ништа не раде сада, немају више налога-све хашке су испуники, све Србе испоручили.Шта ће мо са Тачијем, Насером,Ганићем,..

  5. Srbija i njeni drzavni organi moraju neprekidno, kao osnovnu premisu u svim razgovorima na zapadu stalno ponavljati izvestaj G.Dika Martija i traziti resenje po tom pitanju, tj. hapsenje odgovornih.Ovakva zverstva su nezabelezena u svetskoj istoriji cak su i SS manijaci ubijali pa eksperimentisali sa bezbrojnim zrtvama tada.Monstruoznost je ovde u tome da je to radjeno zivim Srbima.Ko je taj u Srbiji koji sme da ovo pitanje stavi po strani.Rusija cini onoliko koliko je to u njenoj moci ali je neminovna kontinuirana podrska Srbije ito predsednika Tadica koji se nijednom nije oglasio po ovom pitanju.Jedino je Vuk Jeremic to pitanje pokretao i nik0 vise, u UN ali to je njegov posao.Nemogu da shvatim eskiviranje Amerike, da istrazi ove zlocine, pitam se sta bi bilo da je neki Srbin napisao tu studiju a ne Svajcarac.Evidentno je koliko stampa u Srbiji ovom pitanju posvecuje paznju, na osnovu cega se vidi ko ih finansira i koja je to demokratija.Moramo se ugledati na Jevreje, oni svoje zrtve ne zaboravljaju, i jos uvek imaju placene komisije za holokaust u II Sv. ratu.Bolje je da i mi oformimo takvu komisiju a ukinemo 100 nepotrebnih agencija.

  6. влада хашима тачија се одржава коалицијом са Српском либералном странком-слободана петровића-подпреседника владе,министра за локалну самоуправу,председник либерала,главни БОС приватизације државних и друштвених предузећа по Космету.???,портир-стражар у С.Ц.”Боро и Рамиз”кога годинама плаћа Републички завод за спорт-Министарство за спорт,…МИСЛИТЕ ДА ЈЕ ОВО СЛУЧАЈНОСТ,…и онда се намеће просто питање:”Зашто либерали не изађу из владе косова,и хашим пада..???” Очито је да нарко-држава издваја огромна средства за “професионалне србе” (то је интересна групација полуписмених олоши,медиокритета,провинцијски ђилкоши,лузери,..),који имају своје спонзоре у Србији,….НАЦИОНАЛНА ДИСЦИПЛИНА у СРБИЈИ-шта је то..???

  7. SVIM SRCEM ZA MAJKU RUSIJU…BOG sa RUSIJOM CUVA SRBE…AMIN BOZE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *