08. фебруар – Владика Иринеј: Говор мржње Чедомира Јовановића

Портпарол СПЦ владика бачки Иринеј оцено је данас изјаве лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића, који је СПЦ назвао “мутантом”, као говор мржње и напад на ту институцију.

Из Градског одбора ЛДП Нови Сад поручили су да нису могли и да не могу да ћуте пред злоупотребом СПЦ, посебно оном којој је ту инстутуцију изложио Иринеј бачки у Војводини.
Иринеј је у писаној изјави навео да, иако је Јовановић прекршио више закона и Устав Србије, СПЦ нема илузију да ће јавни тужилац стати у заштиту СПЦ, али да су верници “духовно зрели” и душтвено одговорни да не поклоне своје људско и грађанско неповерење “богоборцима и мрзитељима Цркве”.
“У изјави Јовановића се ништа не односи на СПЦ него се односи на његову пројекцију Српске православне цркве, на његову потпуно искривљену представу о Цркви, о којој иначе ништа не зна”, навео је Иринеј.
Према његовим речима, “Чеда не говори ништа о Цркви, али открива све о себи и ко је ту “мутант“, а ко није, да се закључити не само по томе шта ко говори него и како говори, а још више по томе шта реално твори”.
Иринеј сматра да је Јовановић “олако и неодговорно”, на нимало либералан и нимало демократски начин, на јавном месту иступио са типичним говором мржње и да вређа осећања и уверења огромне већине својих суграђана.
Новосадски либерали су, реагујући на наводе Иринеја бачког, оценили да ништа од онога што је у “нарученој изјави” накнадно рекао не може да демантује чињеницу да је увукао СПЦ у велику срамоту на обележавању годишњице Новосадске рације.
“Они су ударили највећи шамар Цркви, посебно у Новом Саду и Војводини”, истиче се у саопштењу ЛДП и додаје да ништа спорно не постоји у изјави Јовановића са седнице Покрајинског одбора ЛДП одржане у Новом Саду.
Како је наведено, “Иринеј и њему слични јесу најружније лице и хистерични портпароли те мутант политике у коју су увукли организацији чији су шефови”.
“Наш став нема никакве везе са верницима и односом према православљу. Напротив, ми желимо да СПЦ-у буде омогућено да заиста буде важна верска, друштвена и национална институција”, нагласили су из ЛДП.
Тако нешто, додали су, није могуће због “деформација система унутар СПЦ, међу којима предњачи појава Иринеја бачког”.
“Против њихове злоупотребе вере и институције СПЦ и даље ћемо реаговати и покушавати да Цркву ослободимо тог зла”, поручили су из ЛДП.
Јовановић је на седници Покрајинског одбора ЛДП прошле седмице у Новом Саду критковао СПЦ због односа према градоначелннику Игору Павлочићу. Он је СПЦ назвао мутантом поручивши:”Хвала вам што градоначелника Новог Сада нисте бацили у Дунав”.

Извор: Танјуг, Дневник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *